Bygger liv i Dødens dal

I Dødens dal yrer det av liv, som i en maurtue i høygir. Flere av de største arrangementene under Norges største kulturfestival hviler sine bein på de frivillige i gule hjelmer.

Publisert

Ingen får gå inn på området uten refleksvest og gule hjelmer. Teltbartendere brukes som vakter utenfor gjerdene, mens de venter på at festene skal rulle i gang. Lifter, trucker, planker og øl-containere beveger seg i en koordinert flyt på området.

I hele oktober skal dalen fylles med arrangementer som UKAtech, Veronica Maggio + Gabrielle og Silent Disco. Det hele braker løs onsdag 6. oktober med Promenadekonserten. Mens vi danser tett, skåler i lag, og kleptomanen i oss knabber et ølglass, kan vi alle vie en liten tanke til de som har gjort det mulig – her en en liten bukett av dem.

Har du glemt hvordan man går på konsert? Les deg opp med Konsertpublikum 101.

Sørger for at du kan danse trygt

Kari Bøckman går første året IKT og ingeniørvitenskap. I år er hun vertskapssjef i Dødens dal. Hun har ansvar for alt av sikkerhet, med erfaring fra tidligere HMS- og brannkurs fra videregående.

– Her handler det om å ha god plass. Det er ikke alltid at leverandørene skjønner.

Helt siden 16. september har de holdt på i dalen. Etter to og en halv uke skal alt være ferdigstilt. Per skift er de rundt ti til tjue arbeidere som holder på døgnet rundt.

TÅRENE ER KLARE: Gledestårene vil sitte løst for vertssjef Kari når UKA åpnes for fullt, i et gjenåpnet Norge.

– Det er selvfølgelig moro å være med på noe så stort som UKA. Folk som jobber med oss, har gjerne kunnskap innen HMS, truck-sertifikat, lift-lappen eller lignende. Ellers er det overraskende hvor fort man lærer alt som hører med, sier Kari.

Under UKA skal syv store arrangement avholdes i Dødens Dal. Dette er blant annet Oktoberfest, UKAtech, Veronica Maggio + Gabrielle og Sval, Silent Disco og mer. Med alt fra pyro og lysshow til køhåndtering er sikkerhet avgjørende for en god opplevelse.

– Jeg er her ved behov i byggeprosessen. Ellers har de fleste vakter fra seks til åtte timer. Selv har jeg aldri vært på en konsert i Dødens Dal enda, men jeg føler at jeg kan så mye allerede.

LES OGSÅ: Møt skuespillerene i UKErevyen.

Likevel hviler ikke sikkerheten under UKA alene på tidligere verv fra videregående skole og det studentene rekker å lære seg frivillig.

– Selvfølgelig er det noen eksperter som hjelper oss. Vi har en sikkerhetssjef som har jobbet med sikkerhet i mange år. Bak oss har vi teknikere, brannkonsulenter og erfarne folk som passer på at vi får en trygg festival, forteller Kari.

En gjeng med arbeidere kommer med kake. De er ferdige på skift, og skal mest sannsynlig hjem til en øving, en middag eller kanskje en fritidsaktivitet. Ettermiddagsmørket nærmer seg, og en ny gjeng kommer inn for å tilbringe kvelden med planker, telt og hørselvern i tett samarbeid.

Hva gleder du deg mest til?

– Jeg gleder meg så mye til Veronica Maggio. Den har vi rukket å glede oss til så lenge. Under promenadekonserten er jeg også forberedt på grine, svarer Kari.

Tårer vil nok falle idet Trondheim endelig kan fylles med musikk og jubel på tette dansegulv. Desto flere får muligheten til å oppleve festivalens herligheter etter snaue to år med avstand og stillhet. Dette er Kari glad for.

– Da Norge hadde gjenåpning, var det så mange kilo løftet av mine skuldre. Nå er det så mange restriksjoner vi slipper å ta stilling til.

DET KJØRES: Enkelte koser seg ekstra med lift-kjøring rundt i dalen.

Fra teknisk potet til arrangementssjef

– I UKA-19 var jeg sjåfør og en altmuligkvinne. Du kan si jeg var en teknisk potet, sier Jenny Østenstad.

Jenny Østenstad går fjerde året fysikk og matematikk, og er sjef for arrangementene i Dødens Dal. I tillegg er hun en del av operasjonsledelsen Sikkerhet i Dødens dal, som håndterer tryggheten under festivitetene. Før åpningen av UKA er hun på byggeplassen når hun trengs. Under UKA kan hun være å se i dalen ved et hvert arrangement.

TEKNISK POTET I UKA-19: Jenny erstatter utveksling med et tungt UKEverv.

– Like før åpning arbeider vi to dager i strekk fra klokka 8 til 23. Da skal alt av møbler, lys og lyd være på plass.

En observasjon er at et stort knippe av sjefene i Dødens dal går fysikk og matematikk. Mulig at slikt arbeid ligger i deres natur.

– Det beste med vervet er å løse problemer, fikse og finne de mest optimale løsningene, mener Jenny.

Hvorfor valgte du et såpass tungt verv i år?

– Dette vervet skulle være min form for et «utvekslingsår».

Grugleder seg til Oktoberfest

8000 liter Dahls-øl har rullet inn, til Håkon Korsvolds glede. En liten stund iallfall. Han er serveringssjef i dalen, og går fjerde året nanoteknologi. Dette er fyren som passer på at alkoholloven blir fulgt og at seidlene er klare.

– Endelig er alle ølseidlene til Oktoberfest kommet. De har stått fast i USA, og leverandørene plukka det aldri opp, men nå har vi dem, sier han lett.

Gjennom de ulike opptakene har antall frivillige økt. Rett før UKA økte Håkon sin stab fra 17 til 99, som betyr at alle bartenderne er klare ved startstreken.

– Det er et utrolig givende verv, og megasosialt. Vi prøver å få til litt sosialt ved siden av arbeidet, som hytteturer, middager og fester.

ØLENS SJEF: Nanoteknologistudenten passer på at serveringen fungerer til den minste detalj.

Vervet som serveringssjef virker smertefritt før den seriøse drikkingen har tatt av for fullt. Håkon forteller at tidligere UKEr har gått fint, så lenge de unngår tabben fra UKA for 14 år tilbake i tid:

– Vi har jo en kriseseidelepisode. Det er et typisk eksempel der man danner erfaringer av det en ikke tenkte på tidligere. Før i tiden var ølseidlene av glass. Etter en slåsskamp under UKA-07 ble de byttet til plast. Siden det har UKA i Dødens dal gått glatt.

Hvilket arrangement gleder du deg mest til?

– Jeg vil si at jeg grugleder meg til Oktoberfest. Det blir nok en intens avslutning, sier Håkon.

Debatt: - Hvorfor tolerer UKA at det i praksis har oppstått en parallell byttehandelsøkonomi med billettene deres?

Digger å løse problemer

Fysikk og matematikkstudenten Ole Jakob Bratting er den som virkelig har øye for dalen og dens kurver. Han er arenakoordinator, og arbeider med alt som ikke har med mennesker å gjøre.

– Jeg passer på at folk i dalen kommuniserer sammen og finner løsninger. Alle planer har blitt flytta på, og alle løsninger har kommet nylig. Mitt ansvar er vel at teltet fortsatt står ut UKA.

ØYE FOR DALEN: Som én av flere fysikk og matematikkstudenter liker Ole Jakob å finne løsninger.

I Dødens dal skal det holdes syv arrangementer, der Ole Jakob skal jobbe på fem av dem. Så det er mye arbeid under festivalen, om ikke mer enn forberedelsene.

– Det går nok hardt utover teltet noen dager. Da må vi bare rigge det på plass igjen. Ellers passer jeg på at vi har strøm, internett og vann, og ikke minst at bordene er klare for Oktoberfest i tide.

Han har vært med i UKA tidligere, i 2019, der han bygde kulisser til revyen. Han virker selvsikker på at verv i UKA ikke skal gå altfor mye ut over studiearbeidet.

– Det går overraskende lite ut over skoletiden. Prosjektoppgaven er i gang. Man har jo sett hvor mye man klarer å gjøre under eksamensperioden før. Mellom arrangementene får jeg tid til å gjøre skole.

Ved siden av studiearbeid og arenakoordinering, ser Ole Jakob fram til å selv nyte UKA-21 sine festligheter.

– Jeg gleder meg til å se revyen! Resten av UKA er det arenastyret som ordner kommunikasjonen med, mens jeg bare har øyne for det som skjer her i dalen.

ØRNEBLIKK: Fotografen ble sendt opp i liften, og har mest sannsynlig fått komme ned.
Powered by Labrador CMS