Kommentar:

Konsertpublikum 101

Om du er helt grønn eller en erfaren konsertgjenger, bli kjent med glemt konsertkultur før din neste helaften.

Publisert

Samfunnet åpner, og UKA nærmer seg med stormskritt. Flere av oss har derimot ikke vært på livekonsert på over et år, og det er tydelig at konsertkultur, og normene som derav følger, har gått i glemmeboka etter en god stund foran pc-skjermen. Fortvil dog ikke, her er noen kjøreregler som sikrer at både du og resten av konsertgjengerne forlater lokalet med et smil om munnen.

For det første, så stiller en forberedt til en konsert. Om det er favorittbandet ditt som står på scenen, eller det er bestekompisen som har dratt deg med på sitt nye undergrunnsfunn, hør deg gjennom topp ti-lista på Spotify. Ikke bare unngår du dermed å bli skuffet når du kommer til en instrumental konsert uten sceneshow eller sjokkert over rumperisting og rebelsk rap. Du vil også stille sterkere under kveldens allsangmomenter, og kanskje går det for en gangs skyld an å faktisk gjennomføre en moshpit når beaten dropper.

Derimot er det ikke alltid sånn at konsert er synonymt med fylla. Det er en forskjell mellom en rolig intimkonsert på Tyven og rølpefest i Dødens dal. Les rommet, og for all del, hold den dyre ølen du har brukt opp stipendet ditt på i glasset. Ingen skal trenge å forlate lokalet med alkoholklebrig hår og klær, og la oss være ærlige – det er en kortvarig glede å hive den ølen i vill lyst.

LES OGSÅ: En hyllest til byen vi elsker

Som vi alle vet, er det å leve i øyeblikket i 2021 synonymt med «fang øyeblikket på smarttelefonen». Selv om jeg vil anbefale å prøve å faktisk være tilstede i de to timene du er her, skru i det minste ned lyset på mobilen, og for all del ikke bruk blits. Slik unngår du stygge blikk fra siden. Er det egentlig noen andre enn du som synes det er gøy å spamme sosiale medier med titalls konsertfilmer med dårlig lyd og din egen stemme som synger med?

I tillegg er det noe med å bruke sunn fornuft. Hadde du sittet fremst i auditoriet og pratet om siste tinderdate mens foreleser hadde time? Nei. Hadde du snakket imens kinofilmen rullet på lerretet? Nei. Hold for all del også kjeft på konsert. Igjen handler det om å lese rommet man er i. Kanskje man er mer tilbøyelig for småprat om man stiller seg bakerst på Trondheim spektrum eller hvisker til hverandre i pausene mellom låtene, men tro meg, sitter du og prater med gjengen under konsert på Klubben, høres du. Ha respekt for både artisten som spiller og de andre konsertgjengerne.

Til slutt så må man ikke glemme at det er konsert. Det skal nytes til det fulle, for hvor deilig er det ikke å kjenne bassen kile i magen igjen. På konsert er det ingen som dømmer deg for manglende dansegener eller stemmesprekk. Ta til deg opplevelsen som om det skulle være siste gang, for er det noe vi har lært under korona så er det å leve fullt ut mens en kan.

LES OGSÅ: Fra vervbonanza til velferdstingsleder

Powered by Labrador CMS