Cavasøndag:

– Det er som 17.mai uten bunad

Om du noen gang har tenkt at søndag er en hviledag blant studenter, må du tro om igjen.

Publisert

Langs Solsiden går barnefamilier og eldre søndagstur i finværet. Noen benytter seg av siste sjanse på skøytebanen før våren slår inn for fullt, mens andre er på joggetur. Bare noen meter unna står en horde av festkledde og berusede unge. 

FELLES MÅL: Studentene ståtr i lang kø for billig musserende vin

Sola skinner for fullt og klokka 13 har køen allerede blitt lang utenfor de populære utestedene. Blant folkemengden som vil inn på Barmuda, står BI-studentene Nora Søland og Mia Nordskag. Som mange andre studenter avslutter de uka med cavasøndag. 

– Vi er her hver søndag. Det er som 17. mai uten bunad, sier Søland.

Bassen fra klubbmusikken inne på Barmuda og Heidis får deg nesten til å glemme at det snart er mandag.

VETERANER: BI-studentene Nora Søland (t.v.) og Mia Nordskag er gjengangere på cavasøndag.

En grunn til at det har blitt populært 

Sammen med mange andre unge har Søland og Nordskag møtt opp tidlig for å sikre seg en plass inne på en av barene langs Solsiden. 

– Det er jo en grunn til at det har blitt så populært, sier Nordskag.

«Cavasøndag» er ikke et nytt konsept. Opprinnelig var det utelivsbransjens dag for å dra ut på byen. Nå er det kun unge voksne og studenter som kan sees i køene på Solsiden. Alle samlet for et felles mål: billig musserende vin.

Skaper ikke mer jobb for politiet 

I slutten av februar ble det blant annet meldt om at politiet måtte vekke folk som lå flatt ut på benker i sin beste søvn. 

«Patruljer har vært på stedet, vekket opp flere personer, og funnet ut at disse trolig har fått servert for mye alkohol på et utested som har arrangert Cavasøndag», skrev politiet på X. 

IKKE MIST KONTROLL: Pressekontakt for politiet i Trondheim, Arve Nordtvedt, forteller at cavasøndag ikke har skapt så mange oppdrag for politiet, til tross for at det er flere med nå enn før.

I etterkant av dette har cavasøndag fått en del dekning i media. 3. mars la Adresseavisen ut en reportasje som illustrerte kaoset som følger med søndagstradisjonen. Til tross for dette har det ikke skapt betydelig mer jobb for politiet. 

I et intervju med Under Dusken forteller pressekontakt for politiet i Trondheim, Arve Nordtvedt, at cavasøndag ikke nødvendigvis er et stort problem for politiet.

– Det er flere med nå enn før, men det skaper ikke så mange oppdrag likevel, deler Nordtvedt. 

Nordtvedt anerkjenner at mange drikker for mye på cavasøndag og mener at det kan oppleves plagsomt for dem som oppholder seg på Solsiden. Avslutningsvis kommer Nordtvedt med en oppfordring til dem som liker billige bobler på søndager: 

– Unngå at man drikker så mye at man mister kontroll på seg selv.

LES OGSÅ:  Semesteravgiften økes.

CAVAJOMFRU: Det er første gang Boysen er på cavasøndag. Fra venstre: Ingri Klingsheim, Torodd Boysen, Ingrid Gjertsen og Sofie Linløkken.

En cavajomfru 

For finansstudenten Torodd Boysen, som er på besøk fra Oslo, er det første gang på cavasøndag. Han er på Solsiden sammen med trondheimsstudentene Ingrid Gjertsen, Ingri Klingsheim og Sofie Linløkken.

– Han er en cavajomfru, forteller Gjertsen om kompisen. 

Sammen har de stått i kø i over en time for å komme inn på Barmuda. Boysen forteller at han er usikker på hva han synes om konseptet. 

– Jeg vet ikke helt hva slags inntrykk jeg sitter igjen med. Jeg har ikke tenkt å gå for flatfylla i hvert fall, sier han.

Burde vært en matbod 

INGEN HVILEDAG: Energi- og miljøstudent Mathias Eikebø forteller at det er gøy å drikke når man egentlig ikke skal drikke.

I køen står også en vennegjeng fra energi og miljø-studiet: Mathias Eikebø, Maia Berntsen og Kristoffer Almås. De har tatt med seg Daniel Englund, som er besøkende i byen. 

– Alle de andre dagene man drar ut, ender man på forskjellige steder. På cavasøndag er alle på ett sted. Man møter alltid noen man kjenner, sier Almås. 

Klubbmusikk, vektere, store folkemengder og mye alkohol er heller ikke noe man generelt forbinder med det som tradisjonelt er en hviledag. Det tror gjengen derimot kan være appellerende. 

– Det er gøy å drikke når man egentlig ikke skal drikke, sier Eikebø.

– Det er en kjent sak at det har vært mye kaos på Solsiden på søndagene. Hva tenker dere om det? 

CAVAJOMFRU: Det er første gang Boysen er på cavasøndag. Fra venstre: Ingri Klingsheim, Torodd Boysen, Ingrid Gjertsen og Sofie Linløkken.

– Man er gammel nok til å kunne ta ansvar. Man bør kunne merke selv når man har drukket nok, sier Almås mens gjengen nikker enstemmig. 

Før cavasøndag begynner mange å vorse tidlig på morgenen. Det gjør at mange drikker mye uten å ha spist nok. Det mener de kan være grunnen til at noen blir for fulle. 

– Det burde være en matbod her som selger burgere og pølser eller noe, sier Almås.

– Skal døpe ham i cava 

FOR FULL: Mange begynner å vorse tidlig på morgnen, uten nok å spise. Det kan være grunnen til at noen blir for fulle.

Som besøkende i Trondheim var det også første gang for Englund på cavasøndag. Almås spøker med at kompisen skal innvies i klassisk helligdagsstil. 

– Vi skal døpe ham i cava etterpå. 

Gjengen forteller at de ikke er på cavasøndag hver eneste helg, men at de må utnytte sjansen når solen titter frem. Det synes de Under Duskens journalister også burde. 

– Dere skal ikke bare bli med oss inn, da, spør Almås idet vi takker for intervjuet. 

LES OGSÅ: Dette skal studentene i påsken.

Powered by Labrador CMS