
Dahls mener alvor
Tre nye, velsmakende flaggskip slippes. Vi har testet dem.
Lamo Wit – 5.2%
E.C. Dahls Lamo Wit, med det fiffige ordspillet om tilnavnet på en Svartlamoen-beboer, er en tradisjonell belgisk hveteøl. Den kjennetegnes av umaltet hvete, og det lyse, tåkete utseendet. Ølet har som regel selskap av de klassiske følgesvennene korianderfrø og Curaçao-appelsinskall.

Ølet er lyst halmgult, tåkete, og med et kraftig, eggehvitt skum. Et virkelig vakkert øl. Det dufter behagelig av lyst brød, med en markant jordlig aroma. Hint av krydder og sydhavs-frukter kjennes også.

Når det kommer til smaken kjenner jeg noter av både vanilje, banan og honningmelon. Samtidig preges smaken av en svak bitterhet fra appelsinskallet, en middels humlearoma, og hvetemaltets dominans. Et stort pluss gis for tilsetningen av nype, som med sitt sur-søte preg løfter smaksopplevelsen inn mot finishen. Jeg savner nok en mer tydelig skarphet, som ville balansert de milde estertonene.

I tillegg forventet jeg en litt tørrere finish, men samtidig gir den deg noen komplekse nyanser, der spesielt korianderfrøene og den nevnte nypen endelig får lov til å vise seg. Lamo Wit har en fin, lett kropp og høy karbonering. Dette gjør det til et meget lettdrikkelig øl for den som vil prøve seg i den uoversiktlige øljungelen.
Pepra Saison – 6.5%
Så var turen kommet til Dahls ́ Pepra Saison. Vi har tidligere skrevet om Daglighallens Slåtton, som med sitt innbydende utseende raskt ble en hit på Samfundets barer.
Saison er vidt definert som en pale ale, men er tradisjonelt sett en gårdsøl fra Belgia, den er brygget i de kalde månedene for så å konsumeres utover sommeren og under innhøstningen - dog med en lavere alkoholprosent enn dagens moderne revitaliseringer. Disse har ofte innslag av ulike kryddertyper, som kommer fram i smaken på grunn av den høye gjæringstemperaturen. Samtidig er ølet som regel også sterkt karbonert.
E.C Dahls ́ Pepra Saison er brygget utelukkende på pilsnermalt, med blant annet slovensk humle og belgisk ale-gjær. Med det får saison en lett tåkete, strågul farge – nesten ravfarget. Skummet er off-white og fingertykt. Aromaen dufter av krydder, brød og gress. Når det kommer til smaken, kjenner jeg tydelig et floralt og jordlig preg. Den nevnte høye gjæringstempraturen skaper i Pepra Saison fruktestere og fenoler, som gir milde noter av sitrus og krydderurter. Bryggmester Wolfgang Lindell har også tilsatt hvit pepper og urten isop, som bringer til ølet det han kaller en «funkyness». Det funker på mange måter. Skarpheten og bitterheten, som kommer fra urten, går meget godt sammen med pepperet inn mot finishen.
Ølet er allikevel enda en saison som føyer seg inn i rekken til det norske bryggerier allerede har lansert. Med det mener jeg spennende kombinasjoner (isop og hvit pepper), en altfor lett kropp, og for svak karbonering. Uansett, Pepra Saison er en fin tolkning av kanskje den mest undervurderte øltypen.
Bolt IPA – 6.9%
Erkebiskopen i Nidaros, Aslak Bolt, var en dreven rikspolitiker, en sympatisk fyr, og ifølge historie- pensumet mitt skal han tidlig ha sett nytten av humleplanten. Ølet er dermed på mange måter dedikert til den geistlige.
Bolt IPA er ikke like himmelsk, men kan trygt sies å være en av høstens mest spennende nykommere i Trondheim - om ikke i landet.E.C. Dahls Bolt IPA er kobberbrun, tåkete, og har et fint beige skum som sitter lenge.
Aromaen dufter av både grapefrukt og harpiks (kvae). Ølet er, ifølge Dahls selv, en klassisk «West- Coast IPA». Det merkes først og fremst ved en framtredende humleprofil, med maltet i en underordnet stilling. Bravohumlen, som ofte blir brukt som bitterhumle, gjør i dette tilfellet seg veldig godt som aromahumle i tospann med amarillohumlen. Det gir ølet en nyansert skarphet og et fruktig preg, som løfter smaksopplevelsen.
Den virkelige humleksplosjonen, som jeg er vant med fra vestkyst-IPAer, lar imidlertid vente på seg. Maltet dominerer ølet i for stor grad, og noter av karamell og brød tar litt for mye av bitterheten. Munnfølelsen er behagelig, litt oljete, og med en medium kropp. Finishen er kort, bitter, og gir assosiasjoner av tørket frukt. Alt i alt er Bolt en meget god, balansert IPA fra Dahls, der spesielt humlevalgene klarer å kle den forventede subtile maltsødmen.
Jeg gleder meg til å drikke Dahls fremover.