Rikke Eftang Meinich i arkitektlinjeforeningen Broderskabet sier begrunnelsen er dårlig.
Rikke Eftang Meinich i arkitektlinjeforeningen Broderskabet sier begrunnelsen er dårlig.

Arkitektstudenter skuffet over at det ikke blir konkurranse om nye bygg

Flere mener det bør gjennomføres en arkitektkonkurranse når det nye KAMD-senteret skal bygges. Ikke nok tid, svarer Statsbygg, som får støtte av statsråd Ola Borten Moe.

Publisert Sist oppdatert

Arkitektmiljøet ved NTNU reagerte ifølge Universitetsavisa da Statsbygg for et par uker siden sa at det ikke blir noen arkitektkonkurranse når det nye kunst, arkitektur, musikk og designsenteret (KAMD) til NTNU skal bygges.

Leder i Arkitektstudentenes Broderskab Rikke Eftang Meinich skriver i e-post til Under Dusken at de er skuffet over beslutningen.

– Vi synes selvfølgelig er dette er trist og skuffende for studentene.

Meinich frykter at avgjørelsen vil gi tap av læringsutbytte for studentene og at kvaliteten på studiet ikke får det løftet som det potensielt kan få gjennom mange gode innspill til bygget i stedet for kun ett.

Har dere forståelse for at en arkitektkonkurranse ville utgjort gitt en stor risiko for campusutviklingsprosjektet?

– Vi har dessverre ikke nok innsyn eller erfaring til å ta noen risikovurdering på campusprosjektet. Vi kan dermed heller ikke vite om dette er en stor risiko eller ikke og vi har heller ikke mulighet til å veie dette opp mot fordelene på en god måte.

Meinich mener Statsbygg ikke har vært flinke nok til å dele sine opplysninger og begrunnet beslutningen i offentlig media.

– Basert på det lille som kommer frem i media synes vi begrunnelsen er litt tynn.

Formannskapet ønsket konkurranse

En av de som også reagerte sterkt er venstrepolitiker i Trondheim, Erling Moe, som uttalte seg om saken til Adressa.

– Det er særlig ironisk at de sier nei til en konkurranse akkurat for dette senteret. Den største arkitektutdanningen i Norge skal inn her. Jeg er overbevist om at det blir bedre kvalitet med konkurranse, og det er viktig for fagmiljøet som skal bruke senteret.

Uttalelsen til Moe kom i forbindelse med at saken var oppe i formannskapet 15. februar. Da vedtok Formannskapet i Trondheim kommune en oppfordring om at det skal gjennomføres en arkitektkonkurranse for KAMD-senteret.

Statsbygg argumenterer på sin side at tidsrammene til projektet gjør det vanskelig å gjennomføre.

– Med den fremdriftsplanen som er for hele campusprosjektet ville det blitt en for stor risiko å sette i gang med en så omfattende konkurranse nå, sa kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til Arkitektnytt.

Statsrådet på banen

Stortingssrepresentant Ola Elvestuen (V) sendte skriftlig spørsmål til forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).

Ola Borten Moe har nå svart, og mener han ikke har grunnlag til å overprøve Statsbygg sin vurdering.

– Kunnskapsdepartementet har i prosjektråd for NTNU Campussamling fått presentert informasjon som tilsier at det er stor risiko for at måloppnåelsen for totalprosjektet blir svekket ved å utlyse en arkitektkonkurranse for KAMD. Jeg har ikke grunnlag for å overprøve Statsbyggs vurdering i saken, skriver Ola Borten Moe i sitt tilsvar til Elvestuen, ifølge Khrono.

Powered by Labrador CMS