GODT KJENT: Isabelle er oppvokst i Trondheim, og viser oss de fineste gåturrutene i sentrum.
GODT KJENT: Isabelle er oppvokst i Trondheim, og viser oss de fineste gåturrutene i sentrum.

Varmer opp til festivalsommer med debut-EP

Som demoartist til årets Trondheim Calling og med debut-EP rundt neste sving, har trondheimsartisten Isabelle Eberdean flere jern i ilden. Med seg har hun erfaringer både fra The Voice og som student ved jazzlinja i Trondheim.

Publisert

Isabelle tar oss med på en av hennes faste gåturer langs Brattørkaia mot sentralstasjonen i Trondheim sentrum. Til tross for de mange minusgradene denne dagen, har hun et smil om munnen og en varm tilstedeværelse. Samtidig forteller hun om et tungt siste år på jazzlinja ved NTNU, hvor hun er avgangsstudent til sommeren. Planlagte turneer og konserter er blitt avlyst, og sangeksamen foregikk digitalt.

– Jazzlinja pleier å arrangere bachelorkonserter i Dokkhuset. De som gikk året før oss fikk ikke gjennomført sine, men jeg håper det vil være mulig for oss. Det er noe jeg har sett fram til helt siden jeg startet på studiet. Hver gang jeg har vært på bachelorkonsertene til andre, har jeg alltid tenkt: «Jeg gleder meg til det der blir meg!»

LES OGSÅ: Av 59 medlemmer på fylkestinget er Norunn Krokeide den nest yngste

Klar for Trondheim Calling

SNART DER: Isabelle gleder seg til første singelslipp fra soloprosjektet sitt i februar.
SNART DER: Isabelle gleder seg til første singelslipp fra soloprosjektet sitt i februar.

I fjor sommer kunngjorde bransjefestivalen Trondheim Calling at de flytter festivalhelga i 2021 fra januar til juni, på grunn av koronapandemien. I desember ble Isabelle Eberdean sluppet som én av demoartistene for festivalen og i annonseringen kom nyheten om at en ny EP på vei. Isabelle forteller at første singelslipp fra den nye EP-en allerede kommer i februar.

– Da vi startet prosessen for denne EP-en, føltes det som en evighet til slippet, men nå er den her. Det startet med at jeg allerede samarbeidet med en produsent i Eidsvoll om musikk for det andre bandet mitt, Maysha. På det tidspunktet hadde jeg noen egne låter som lå til gode, men som jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre med. Da produsenten fikk høre dem, ville han hjelpe meg med å realisere de til en EP, og jeg kjente med en gang at det var veldig riktig.

LES OGSÅ: Toppidrett med pils i magen

Debututgivelse som soloartist

EP-en har fått navnet Internal Monologue.

– Den handler egentlig om livet generelt: Ting jeg ser, hører eller leser om. Jeg kan for eksempel få inspirasjon av å se en person på gata som interesserer meg. Den ene låta, «Inner Thoughts», var egentlig aldri tenkt til en EP, men jeg ble så fornøyd at den endte opp som tittelsporet. Det er favorittlåta mi fra EP-en. Jeg er veldig fornøyd med å få skape en rød tråd gjennom hele plata.

Isabelle forteller at sjangermessig består EP-en av en blanding mellom hiphop, jazz, RnB og kanskje et lite snev av pop.

– Det er de sjangrene jeg alltid har brent for, så det at jeg fikk til å lage noe som er mitt eget innenfor de sjangrene, er jeg veldig stolt av. Ofte kan jo det man skriver ikke passe helt inn i de sjangrene du ønsker, men jeg er veldig glad for at EP-en ble som den ble.

Med produsent på laget, og plateselskapet Monstera Records i ryggen, fikk trondheimsartisten mot til seg til å slippe musikk til eget soloprosjekt. Isabelle bidrar på vokal, piano og som sangtekstforfatter.

– Jeg har skrevet musikk siden jeg var rundt 14 år. Jeg skal innrømme at jeg kan være veldig perfeksjonist, så det å slippe babyen min ute i offentligheten kommer til å bli veldig skummelt. Det er jo tekster som handler om mitt eget liv, så det er veldig personlig. Man lurer på om folk kommer til å like det.

LES OGSÅ: Denne ferdigretten smaker bare ostepop

Erfaring fra TV-skjermen

Tross sin unge alder, har Isabelle en bakgrunn som skiller seg fra de fleste. I 2017 var hun med i sangkonkurransen The Voice, med Morten Harket som mentor. Fire år senere er hun straks ferdig med bachelorstudier i utøvende musikk. Isabelle beskriver de to erfaringene som en stor kontrast.

– Da jeg deltok i The Voice var jeg 18-19 år og gikk på folkehøgskole, og for meg var det en helt ny og overveldende opplevelse. Du blir eksponert for TV, intervjuer, kamera og aviser hele tiden. Men for meg bidro det til at jeg tok artistkarrieren min mer seriøst. Jeg ble flinkere til å snakke for meg og fikk økt selvtillit på scenen. Det er jo en sangkonkurranse, men også en konkurranse i å vise hva du har å by på, så jeg kunne ikke spare på noe. Jeg er veldig glad for at jeg deltok, og har fått mange fine kontakter i musikkmiljøet siden den gang.

Samtidig poengterer hun at å få innsikt i teorien bak musikken også har vært avgjørende for henne som artist.

– Å gå på jazzlinja her i Trondheim er noe helt annet, både sjangermessig og måten å jobbe på. Studiene har gitt meg større forståelse for hvor viktig jazzen er som en grunnmur i musikken, på samme måte som ballett er for all dans. Det gir meg et bedre grunnlag for å utforske nye sjangere. I tillegg får jeg samarbeide med mange dyktige medstudenter. Jeg har vært så heldig å få med en gjeng fra studiet til å spille live sammen med meg og som blir med på Trondheim Calling.

Isabelle trekker fram kontrasten i livesendingene på TV2 og det å være musikkstudent, som en styrke.

– Bare det at jeg under alle disse årene har fått sunget og framført, har gjort at jeg hele tiden har fått utfordret meg selv. Jeg har blitt en mer selvsikker artist, fordi jeg har fått gjort så mye forskjellig.

LES OGSÅ: Unapologetic in the face of unacceptance

Koronaen tvinger fram kreativiteten

VARIASJON: Isabelle forteller at sjangermessig består EP-en av en blanding mellom hiphop, jazz, RnB og kanskje et lite snev av pop.
VARIASJON: Isabelle forteller at sjangermessig består EP-en av en blanding mellom hiphop, jazz, RnB og kanskje et lite snev av pop.

Ikke overraskende har koronapandemien skapt utfordringer og usikkerhet for Isabelles artistkarriere det siste året.

– Låtene ble spilt inn i studioet i Eidsvoll uten band, for å så vise den til bandet i Trondheim og øve ut fra den ferdige låta. Det har egentlig vært veldig vanskelig, fordi musikkproduksjon er noe helt annet sammenlignet med livemusikk. Men bandet tok utfordringen på strak arm. Jeg har også et stort ønske om å gjennomføre slippkonsert når EP-en er ute, men jeg frykter jo at den må kanselleres, slik som med mye annet.

Samtidig trekker hun fram viktigheten av å være kreativ i yrket sitt, og at man som artist bør være tilpasningsdyktig.

– Det at jeg har Internal Monologue å se fram til, har vært en stor motivasjon for meg under hele koronapandemien, og nå som første singelslipp er rett rundt hjørnet, får jeg bare lyst til å lage mer og mer musikk. Man må bare tenke positivt og satse på at det blir mange spillejobber etter korona!

LES OGSÅ: Skimote og vinterens hot or not

AKTIV: Tross sin unge alder, har Isabelle en bakgrunn som skiller seg fra de fleste.
AKTIV: Tross sin unge alder, har Isabelle en bakgrunn som skiller seg fra de fleste.

Trekkes mot større scener

Planene etter endt bachelor er klare. Med artistkarrieren på siden, vil Isabelle fortsette å studere som musikkterapeut i hovedstaden. Hun ler varmt, mens hun forteller at hun har innsett at det er innenfor musikken hun må ende opp.

– Med større og flere scener, og et større miljø for RnB og soul, trekkes jeg i den retningen. Å prøve ut nye ting er også det som vekker kreativiteten i meg. Tidligere har jeg reist mye og hentet inspirasjon fra mennesker og kulturer jeg har møtt, men nå som jeg ikke kan reise lenger, må jeg finne nye måter å oppleve noe nytt på.

Med både plateselskap og produsent i nærheten, ser Isabelle for seg at arbeidet med musikken vil være lettere.

– Om jeg får en idé nå, må jeg ta en åtte timers togtur, og det er en litt vanskelig måte å jobbe på. Jeg er heller ikke så glad i å jobbe over nettet, men foretrekker å sitte sammen med produsenten i studio og prøve ut ideer jeg får. Det er da kreativiteten kommer fram.

Før den tid håper Isabelle at hun får flere sjanser til å spille den nye musikken sin live. Med mye usikkerhet rundt sommerfestivalene på grunn av pandemien, er det likevel vanskelig å planlegge framover i tid.

– Men jeg gleder meg mye til Trondheim Calling, fordi det har vært et viktig springbrett for mange andre artister og band. For meg passer det også veldig godt at det er utsatt til sommeren, fordi jeg er mye mer glad i sommerårstiden. I tillegg har EP-en min en mer sommervibe over seg, og det ser jeg fram til å vise.

LES OGSÅ: Håper det vil bli høyere terskel for nedstengning av campus fremover

Powered by Labrador CMS