Oppgraderte retter med smaker fra barndommen

Atnine er skjult i en av veitene i Midtbyen, så sjansene er små for at man snubler inn ved en tilfeldighet. Gjør man det, er man riktig heldig.

Publisert Sist oppdatert

Atnine

Sted: Dronningens gate 26.

Pris: 175 - 249 kroner.

Studentrabbatt: Ja – 10%.

Restauranten, som tidligere var en kafé, er delt inn i to etasjer. Det er så mye lokale at den fremstår uferdig og tom, men store vinduer gir både innsyn og utsyn. Vi liker å tro at interiøret med tiden vil bli bedre. Menyen er todelt etter det thailandske og japanske kjøkkenet. Thaimenyen preges av gjenkjennelige retter og vi prøver oss på en cashew chicken.

Den japanske menyen er mer ukjent for oss. Vi går for pork tonkatsu. Tallerkenene kommer raskt ned på bordet og ser innbydende ut. Den japanske retten består av flere småretter. Vi starter med misosuppen, da den er viktig å få i seg varm. Miso er fermenterte soyabønner og den nøtteaktige, dype smaken er merkbar. Dessverre forsvinner den bak en for salt suppe, men biter av sjøgress, tofu og løk gir ulike konsistenser og pause fra det salte. Tofuen er tidvis litt mer seig enn glatt, men sjøgresset smelter på tungen. I en liten skål er det biter med kimchi og kålen har en fin krønsj, syrlighet, sødme og styrke. Bra kimchi på menyen er et godt tegn og denne kiler i halsen.

LES OGSÅ: Dette er Samfundets nye leder

Selve svinet er dessverre litt tørt, men frityren rundt knaser godt. Om koteletten hadde vært saftigere, kunne frityrlaget og kjøttet symfonisk fremhevet de ulike kvalitetene, hvor hver del bidrar til helheten. Sausen som er sildret over det oppdelte svinet, er en japansk grillsaus som ligner teriyaki i både tykkelse og umamismak. Tonkatsu minner overraskende nok om vinterferien 2005 og varmestuas pommes frites overøst med grillkrydder. Inn fra sidelinjen kommer tynt kuttet kål som med litt sitronjus på toppen, som blir en overraskende forfriskende pause mellom de andre mer smaktunge rettene.

Cashew chicken er kraftig kost sammenlignet med den japanske. Bestående av gulrot skåret som tynne fyrstikker, større biter av løk og paprika, frityrstekt kylling i varierende størrelse, samt hele rista cashewnøtter med god krønsj. Det er en generøs mengde nøtter – nok til én på hver skje. Alt er dekket i en sursøt saus, hvor smakene minner om den kinarestauranten som en kan finne overalt i Norge – fra større byer til den minste bygd. Nordmenns første møte med asiatisk mat.

Sausen er søt, konsentrert og tung, og spiller på lag med ingrediensene. Kyllingen er saftig og frityren har tatt til seg sausen som bidrar til en seig tyggemotstand, på den gode måten. Porsjonen passer for dem med god appetitt, og her rasjoneres det ikke på kyllingen. Det er ingen poeng i å spare på det en liker best – man bør legge vekk spisepinnene, skeie ut og gafle innpå. Retten passer like godt på restaurant som foran tv-en, under teppet i en take-away-boks søndag kveld. Vi går ut døren mette og godt ivaretatte, med neste besøk i tankene. Både sushi og asiatisk pommes frites er brent fast i hjernebarken

LES OGSÅ: Slik markeres kvinnedagen

Powered by Labrador CMS