Studentpolitisk spalte:

Vaksinér studentene før studiestart!

Etter et år med covid-19, innstramninger og lange perioder i trange hybler har vi fått nok. Vi må vaksinere studenter og unge nå.

Publisert

Min første dag på BI i Trondheim var heldigvis fysisk. Inne på konferansesalen på Clarion Hotel møtte jeg flere hundre nye studenter. Mange av disse skulle vise seg å bli noen av de viktigste menneskene i livet mitt. Nye studenter har dessverre ikke samme mulighet.

Lørdag 12. mars ble det publisert en artikkel i A-magasinet kalt «Året som forsvant», der flere studenter fortalte om sine opplevelser fra året som har gått. Her kan vi lese om studenter som har ofret mye det siste året. Og det er ingen tvil om at studenter har måttet gi avkall på mye den siste tiden. Pandemien har gått hardt utover studentene, og mange har måttet sette livene sine på vent.

LES OGSÅ: Usikkert når Samfundet kan åpne igjen

I slutten av 2020 utførte FHI en undersøkelse der de spurte 58 000 nordmenn om hvordan livskvalitet de har hatt under koronapandemien. Undersøkelsen viser at det er flere som sliter med ensomhet og psykiske plager nå enn før, og aleneboende og studenter troner statistikken. En av tre studenter er ensomme, og en fjerdedel av de spurte forteller at de ikke er fornøyd med livet.

Bent Høie og Henrik Asheim, jeg har en oppfordring til dere: Sørg for at studentene er vaksinert før studiestart. De to ukene i starten av første semester er noen av de viktigste ukene i livet for mange. Fysiske samlinger er der du blir kjent med nye medstudenter, og det er der du danner et grunnlag for de neste årene. Ingen ønsker at unge skal falle utenfor i samfunnet - det koster dyrt både for personen og for staten. Det at studenter faller utenfor kan fort ende opp som et sammensatt problem statsråder må løse i etterkant, og det blir ikke lett.

LES OGSÅ: Anmeldelse: Batmans nye hovedkontor i Trondheim

Vi studenter er fortsatt positive til framtiden. Vi vet at vi har mange gode opplevelser å se fram til, og vi skal gjøre det beste ut av det. Samfunnet vil åpne opp og vi vil kunne leve livene våre i en ny og bedre normal. La oss få den muligheten fra semesterstart av, og ikke la det gå utover enda et årskull. Vaksinér studentene nå.

Jeg kommer til å sende e-post med henvendelse til Norsk studentorganisasjon med ønske om at de prioriterer å jobbe for vaksiner til studenter. Gjør det du også. Jo flere vi er som henvender oss, jo mer press legger vi på det. Bare i Trondheim er vi flere titalls tusen studenter som kan dytte fram dette. For deg, for meg og for hverandre.

Powered by Labrador CMS