MOROA ER OVER: Regjeringen ønsker å stramme inn på det sosiale under mandagens pressekonferanse.

Regjeringen presenterer nye koronatiltak

Anbefaler kun fem gjester i private hjem, og reduserer antall gjester på offentlige arrangement.

Publisert Sist oppdatert

I pressekonferansen mandag ettermiddag framsatte regjeringen nye restriksjoner når det kommer til sosial omgang. De nasjonale tiltakene skal vare til starten av desember. På konferansen anbefales følgende tiltak:

  • I private hjem og fritidsboliger anbefales det nå å ikke ha mer enn fem gjester som er fra samme husstand. Videre anbefales det å redusere antall mennesker man møter hver uke, slik at summen av mennesker man er sammen med er mindre.
  • På private sammenkomster på offentlige steder anbefaler regjeringen å redusere maks antall gjester fra 200 til 50.
  • Til slutt anbefales det at arbeidstakere fra utlandet som kommer til Norge må teste negativt hver tredje dag, og arbeidstakere som kommer fra røde land må være i karantene i ti dager.

Føre var

Statsminister Erna Solberg forklarer at de fleste utbrudd av smitte stammer fra sammenkomster i private hjem, hvor meterregelen ikke blir overholdt. Smitten spres også hurtigere fordi alle møter mange forskjellige personer i løpet av en uke.

— Det blir for mange om man har fem nye gjester hver dag, presiserer statsministeren. Solberg forklarer videre at siden mange er innom flere sosiale grupper etter hverandre kan man totalt sett risikere å smitte svært mange, og at man derfor bør redusere hele totalen.

— Håpet er å unngå enda strengere tiltak, enn det vi må innføre nå, sier Solberg.

Statsministeren poengterer at regjeringen har valgt en “føre var”-strategi, slik at smitten kan være redusert nok i desember og man kan få en jul som ligner normalen. Detaljene rundt grad av håndhevelse videreføres til hver kommune, og FHI får oppdraget å justere karantenereglene framover.

LES OGSÅ: Ett nytt smittetilfelle blant studentene i Trondheim over helga

Ber utdanningsinstitusjoner finne alternativ for studenter

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby minner igjen om viktigheten av at barn og ungdom får fortsette med fysisk undervisning og sosialisering. Hun forteller at både elever som går i ungdomsskole, videregående og studenter og andre unge voksne må følge de samme reglene som de voksne for hvor mange de er med.

— Vi vet at det er mange unge som til sammen møter mange mennesker i løpet av en dag, sier Melby. Summen av dette blir at risikoen for å ha smittet mange andre når man selv er syk, blir dermed mye større.

— En av tre studenter er ensomme, sier Melby. Til tross for situasjonen ber Melby studenter og utdanningsinstitusjoner finne måter å møtes på, som overholder de nye anbefalingene.

— Det er mulig, og det er nødvendig, avslutter Melby.

LES OGSÅ: Frykter at færre stundenter vil stemme i studenttingsvalget

Powered by Labrador CMS