Slik får du pikk med blikk

Sånn gikk det da to single jenter deltok på flørtekurs som viste seg å være for gutter.

Publisert

Kjærestegarantien. Så lenge du gjør litt innsats, oppfører deg pent og er relativt nyvasket og grei, vil du bli forelsket og få minst ett kjærlighetsprosjekt innen tre måneder, står det på Sit sine nettsider. Tre måneder har gått. Nærmere ett og to år for å være mer presis. Dusjet hver dag. Fortsatt single. Som studenter i den eneste byen med kjærestegaranti undrer vi oss over hva vi gjør galt.

– Det stinker manneparfyme her, høres det fra salen.

I Klubben sitter det hundre single kursdeltakere på rekke og rad, noen med mer alvor i blikket enn andre. Andreas, kveldens foredragsholder og selvutnevnte flørte-coach trer frem.

– I kveld skal dere lære dere kunsten å tiltrekke dere jenter.

Jentene bak fnyser.

– Hvor mye har vi betalt for dette, hvisker de til hverandre.

Spenning i luften

På det hvite lerretet foran oss lyser projektoren opp silhuetten av en formfull dame. «Gode vibber», står det. Det virker for godt til å være sant at Andreas har løst romantikkens store mysterium. Vi er skeptiske, men likevel klare til å bli overbevist.

– Det viktigste er å prøve. Jenter tar det som regel som et kjempekompliment å bli sjekket opp. Det tydeligste tegnet kan være at hun ikke stikker av. Noen jenter tør ikke å vise interesse, forteller han.

Det kommer latter fra salen. Våre tvilsomme blikk møtes, men vi noterer flittig likevel. Andreas forteller at fremgangsmåten han presenterer, er skapt gjennom utprøving. Over flere år har han vært ute på byen fire ganger i uken. Der har han prøvd og feilet, for så å diskutere sjekketeori med venner og på nettforum.

– Nøkkelen til romantisk kjemi, slik kjærligheten presenteres i Hollywood, er å skape spenning.

Han går gjennom en rekke metoder for å skape mer spenning med en potensiell flørt. Ord er overvurdert. Det meste kan kommuniseres med øynene.

Blikk

Powerpoint-en viser et bilde av James Dean med et såkalt sideblikk. Det er et blikk som drar damer. Vi nikker samtykkende. Neste bilde viser James Dean med et underblikk. Vi noterer oss at det handler mer om hvor intenst blikket er enn vinkelen.

– Gjennom blikket kan du signalisere hvor i det sosiale hierarkiet du er. Med litt sløve øyne kan du vise at du er rolig og selvsikker, sier Andreas.

Da vi trodde vi hadde forstått nøkkelen til å forføre med blikket, ble alt snudd på hodet. Myseblikket er det mest tiltrekkende av dem alle. Åpenbart. Powerpoint-en viser et bilde av Megan Fox. Vi er enige, hun har definitivt et sexy blikk.

– Dersom en jente er skikkelig interessant å prate med, kan gutten typisk bli så interessert i selve samtalen at han glemmer å skape spenning.

Det er nok det som er problemet vårt. Gutter glemmer å flørte med oss fordi samtalene er så interessante. Det blir pinlig åpenbart at vi har mye å lære om disse mennene vi ønsker å sjarmere.

Fra ulike planeter

Jenter er ikke fra Venus og gutter er ikke fra Mars. Andreas er fullt klar over at det kan bli mange generaliseringer i hans eksempler.

– Beklager det. Det er mye som gjelder for begge kjønn, og jenter og gutter er i utgangspunktet veldig like, men vi ser etter forskjellige ting i hverandre.

Andreas mener at en stor utfordring med dating i dag er at jenter og gutter snakker forbi hverandre. Han trekker frem gutter som spanderer på jenter som et godt eksempel.

– Gutten prøver å subkommunisere at han er raus, men jenta kan fort se på det som et simpelt påskudd for å prate.

Slik kan jenta tolke det som lav selvtillit hos gutten. Den unge mannen ved siden av oss har tatt opp skriveblokken. Vi er heldigvis ikke de eneste som noterer i dag.

Det klikkes lysbilde etter lysbilde, og det blir tydelig at Andreas sin metode fungerer best ute på byen. Kanskje må vi erkjenne at idéen om å møte drømmegutten over noen bøker på gulvet på skolen er død.

Noen fra salen deler samme bekymring som oss. Han spør om metoden Andreas presenterer bare er ment å brukes når man har alkohol i blodet.

– Nei, jeg anbefaler å drikke minst mulig når man er på sjekkeren. Selv er jeg alltid edru når jeg holder kurs.

Det er godt å høre. Salen slipper et lettet sukk.

Rekordmange single

Andreas har ikke bare utviklet en sjekkeskole for gutter med varierende flørteferdigheter. Han har også utviklet et konsept for å lære jenter «hva som får gutter til å ønske å bli kjærester».

– Hva faen, sier jentene bak oss.

Nysgjerrige på hvordan businessen til Andreas går rundt, leser vi på nettsiden hans at man må punge ut nesten 14 000 kroner for et komplett helgekurs i sjekking. Det er lett å bli skeptisk til folk som tjener godt på menneskers behov for kjærlighet. Man kan lure om sjekkeskole virkelig er løsningen for folk som er ensomme. 

Andreas tror sjekkeskolen kan gi gutter det dyttet de trenger for å tørre å ta initiativ. Han har selv sett en endring blant guttene som er ute på byen gjennom årene.

– Guttene er mye mindre «på» nå enn tidligere.

Vi blir nysgjerrige på hvorfor det er slik. Når vi etter kurset spør ham hva som kan være grunnen til at det er sånn, deler Andreas med forbehold om at dette kun er noen refleksjoner han har gjort seg rundt temaet.

– Det er nesten utelukkende positivt at det er mer likestilling i samfunnet.

Én mulig bivirkning kan likevel være at menn har mistet deres arenaer hvor det bare er menn, som jeg dessverre tror er en forutsetning for dype vennskap.

Kontroversielt, men vi lytter.

Andreas forteller at underveis i arbeidet med å få med begge kjønn i ulike kretser, har noe gått tapt. I takt med at jenter har tatt større plass i samfunnet, har flere gutter blitt ensomme, mener han. De tar mindre initiativ og dermed ender nå begge kjønn oftere opp single.

– Med én gang det er en jente til stede blant gutter, kan det oppstå en underbevisst konkurranse dem imellom. Dette kan hindre nære vennskapelige relasjoner fra å oppstå.

Nesten halvparten av menn sier i dag at de ikke har nære venner. Klart det påvirker selvfølelsen. Og en gutt uten selvtillit trenger hjelp til å kapre drømmedamen.

Fanget i 2005

Andreas mener ikke at jenter må være passive i møte med gutter, men at i stedet for å snu de gamle kjønnsrollene på hodet og la jenter lede an, bør jenter heller tilrettelegge for at gutten kan lede.

– Begge kjønn kan eskalere, men mange gutter trenger å kjenne på at  det var dem som eskalerte, og mange jenter liker at noen eskalerer for dem.

Han konkretiserer:

– Som jente er det bedre å hinte til at man bør bli kysset enn å gå inn for kysset selv. Mer om det kan dere lese på bloggen min.

Blogg. Er vi fanget i 2005?

Mangler et manus

Som to ordinære jenter i 2023 sliter vi med å følge den tradisjonelle oppskriften Andreas har presentert. Tidligere fulgte datingen et tydelig skript, mens rollene i dag er mer flytende: frihet fra begrensende kjønnsroller og gammeldagse holdninger, tenker vi. Det er tydelig at ikke alle ser det slik. 

Vi sitter igjen med en følelse av å ha trådt inn i en annen verden. Referansene er Marlon Brando og Marilyn Monroe.  Andreas viser et klipp av Scarlett Johansson fra filmen Matchpoint. Hun er kledd i en tettsittende topp og har virkelig mestret kunsten å flørte med blikket. Det er tidvis provoserende at dette er kvinneidealet vi skal etterstrebe.

Likevel skal det ikke dveles for mye rundt romantikk og politikk. I dag har vi kommet for å bli flørtefruer. Og ett triks funker for alle, skal vi tro Andreas.

– Den beste sjekkereplikken er: «Hei, hva heter du?». Funker bedre enn alt annet, for begge kjønn.

LES OGSÅ: Et klassisk studenthjem er vanligvis pyntet med pensjonerte spritflasker, stjålne skilt og plakater fra Studentersamfundet. Slik trenger det ikke være.

Vi sjekker IKKE opp gutter

– Hei, hva heter dere, spør vi to gutter på vei ut av Klubben.

Vi har kommet i kontakt med to byggstudenter på femte året, Håvard Lågeide og Martin Børseth.

HVERDAGSFLØRTING: Håvard Lågeide og Martin Børseth vil gjøre livet morsommere med
litt hverdagslig flørting.
HVERDAGSFLØRTING: Håvard Lågeide og Martin Børseth vil gjøre livet morsommere med litt hverdagslig flørting.

– Skulle gjerne ha blitt bedre på hverdagsflørtingen. Det tror jeg kunne ha gjort livet morsomt, sier Martin.

Som oss har heller ikke Martin merket mye til kjærestegarantien i Trondheim.

– Jeg har vært her i snart fem år, så jeg har en liten høne å plukke med den garantien.

Håvard kan derimot ikke klage. I løpet av årene i Trondheim har han hatt to kjærester. Han tror én av grunnene til at det er så mange unge single, er vansker med å forplikte seg.

– Det er vanskelig å ta stilling til noe som helst. Det gjelder ikke bare kjæreste. Jeg klarer ikke å planlegge en tur om fire måneder engang. Jeg vet ikke hva jeg har lyst til så langt frem i tid.

Vi sier oss enige; fremtidsplaner er skummelt. Vi lurer på om de har noen tips til oss.

Håvard nikker til kompisen sin.

– Martin, det er du som er sjekkeguden: Du holdt jo ikke-verbalt kommunikasjonskurs før silent disco på lørdag.

Martin ler litt.

– Må være det å bli en mester med blikkene. 

Idet vi skal si ha det, hopper Håvard plutselig unna. Han har panikk i blikket.

– Dere er fra Under Dusken, ikke sant? Dette er ikke noe intrikat sjekketriks?

Nok en gang har vi mislyktes.

LES OGSÅ:  NTNUs masterring kan endelig bestilles.

Powered by Labrador CMS