Brukte bøker er hett på nett
Markedet for brukte pensumbøker sprer seg fra korktavler til verdensveven.
Et nytt semester og nye pensumlister markerer at det igjen er studentenes tur til å holde kassa i bokhandelen varm. Gjennom Akademika Gløshaugen flyter en jevn strøm av studenter som er ute etter obligatorisk lesestoff.
Blant de besøkende er Simen Nilssen (20), som går første året på linja teknisk kybernetikk ved NTNU. I høst kjøpte han alle pensumbøkene i bokhandelen, noe som lettet bankkontoen for mer enn han hadde ønsket i starten av semesteret. Denne gangen er han på utkikk etter billigere alternativer.
– Det ble dyrt i fjor, og i dag er jeg i bokhandelen kun for å sjekke prisene, sier Nilssen.
Konklusjonen er at det er dyrt.
– Veldig dyrt. For noen av pensumbøkene må man jo ut med nesten tusen kroner, sier han.
Brukt på nett
Å kjøpe brukte bøker er som regel det billigste alternativet til bokhandelen, og i disse tider blir korktavlene på campus samlested for et mylder av A4-ark som alle annonserer brukte pensumbøker. Den tradisjonelle formen for bruktboksalg utfordres imidlertid av nettsider som ibok.no; et nettbasert bruktmarked for pensumbøker.
– Jeg har hørt at man kan kjøpe brukt pensum på nett, og jeg kommer nok å se etter de bøkene jeg trenger der, sier Nilssen.
Han støttes av medstudent Lars Eirik Birkeland (20), som etter å ha saumfart bokhandelen går til kassen med to kompendier.
– Jeg føler at jeg lærer mer av kompendiene, så de kjøper jeg. Det er noen av bøkene man ikke har bruk for, sier Birkeland.
Seks promille elektronisk
De to studentene av teknisk kybernetikk har blant annet brukt Google i sin søken etter å spare penger, og på verdensveven fant de en av pensumbøkene tilgjengelig for gratis nedlasting.
– Det var jo veldig greit, og sparer oss for en del penger, sier Nilssen.
I likhet med musikkbransjen står bokbransjen ovenfor store utfordringer når det kommer til digitalisering av deres produkter. Selv om det ikke nødvendigvis var tilfelle denne gangen, er piratkopiering av e-bøker utbredt, og mange titler kan med et tastetrykk lastes ned i .pdf-format.
Det finnes dog også lovlige måter å tilegne seg digitale bøker på, og det elektroniske boksalget i Norge økte i fjor med 450 prosent. Statistikken preges imidlertid av at fire av ti e-bøker var gratis og at e-bøker kun utgjør 0,6 prosent av det totale boksalget i landet. Å lese en bok i digitalt format, kan kreve tilvenning, og mange foretrekker fortsatt å bla i fysiske boksider fremfor elektroniske.
– Man blir fort sliten i hodet av å lese fra en skjerm, men jeg skal gi det et forsøk, sier Nilssen, som for dette semesteret har planer om å bruke Ipad-en til mer enn bare underholdning.
Birkeland sier seg enig, og påpeker de økonomiske omstendighetene.
– Det er litt stress å skulle lese en .pdf-fil, men det er verdt det når man sparer så mye penger, sier han.
Pensum til halv pris
For å undersøke prisforskjellene mellom de ulike aktørene, har Dusken.no foretatt en noe uhøytidelig sammenligning av et utvalg nettbokhandler; prisene på fem tilfeldige pensumbøker (fra forskjellige fagområder) er blitt hentet fra Adlibris.no, Akademika.no, Bokkilden.no, Haugenbok.no, Norli.no og Tanum.no.
I tillegg har vi sett på hva de samme bøkene koster brukt på ibok.no. Ettersom man kan finne for eksempel boken Kvantemekanikk til både hundre og to hundre kroner på ibok.no, har vi her tatt utgangspunkt i en snittpris.
Bøkene vi har sammenlignet priser på er alle obligatoriske i ulike emner og fagområder ved NTNU: Kvantemekanikk av Per Chr. Hemmer (Bok 1), Hva er Internett av Gisle Hannemyr (Bok 2), Statsvitenskap av Øyvind Østerud (Bok 3), Verdenslitteratur av Haarberg, Selboe og Aarset (Bok 4) og Fysiske størrelser og enheter av Angell og Lian (Bok 5)
Resultatene ble som følger:
Bok 1 Bok 2 Bok 3 Bok 4 Bok 5 Totalt
iBok.no 150 kr 30 kr 225 kr 200 kr 125 kr 730 kr
Akademika.no 284 kr 140 kr 379 kr 434 kr 221 kr 1 458 kr
Bokkilden.no 284 kr 142 kr 379 kr 434 kr 221 kr 1 460 kr
Adlibris.com 320 kr 140 kr 379 kr 461 kr 234 kr 1 534 kr
Tanum.no 316 kr 143 kr 391 kr 455 kr 231 kr 1 536 kr
Haugenbok.no 356 kr 161 kr 440 kr 512 kr 260 kr 1 729 kr
Norli.no 395 kr 179 kr 489 kr 569 kr 289 kr 1 921 kr
Akademika.no og Bokkilden.no kommer altså billigst ut dersom du er ute etter nye pensumbøker, men ved å kjøpe de samme bøkene brukt lander du på halv pris. Som teknisk kybernetikk-student Simen Nilssen poengterer:
– Man må spare det man kan.