
Gjør alle til «laks»
Laks til middag trenger ikke å bestå av kun ihjelkokte poteter og grønnsaker med en litt slapp laksefilet. Prøv disse variantene i stedet!
Dagene blir korte og eksponeringen for sol blir også betraktelig mindre da lesesalen er de fleste studenters tilholdssted om dagen. Med for lite sol kommer for lite D-vitamin, som man blant annet trenger for å kunne ta opp kalsium. Dette er viktig for opprettholdelse av skjellett og tenner, men frykt ikke, fet fisk er proppfull av D-vitamin. Her får du servert tre måter laks kan tilbredes på. Du kan ta utgangspunkt i fersk eller frossen fisk, med eller uten skinn.
1: Klassisk med ertepuré

Ingredienser:

- 1 laksefilet
- ½ sitron
- Pepper
- ½ pakke frosne erter
- 2 ss smør
- Bacon (kan sløyfes)
- Gulrøtter
- Bønner

Slik gjør du:
- Sett ovnen på 200 °C.
- Legg laksen i en ildfast form med skinnet ned. Ha på pepper og sitronskiver. Husk å vaske sitronen først.
- Stekes i 10-15 minutter.
- Hell de frosne ertene i en kjele og tilsett smør. Varm ertene på svak varme. Når de er gjennomvarme bruk en stavmikser til du har en puré.
- Stek bacon så det blir sprøtt.
Server laks og ertepuré med for eksempel kokte gulrøtter og bønner. Dryss over bacon.
2: Italiensk vri
Ingredienser:
- 1 laksefilet
- 2 ss rød pesto
- Pepper
- ½ sitron
- Pasta
- Litt parmesan
- Salat
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 200 °C.
- Legg laksen i en ildfast form med skinnet ned. Smør pesto på toppen og ha på ønsket mengde pepper eller annet krydder. Klem over litt sitronsaft.
- Stekes i 10-15 minutter.
Serveres med pasta, salat og litt parmesan.
3: Asiatisk rakker
Ingredienser:
- 1 laksefilet
- 1 hvitløksfedd
- 1 ss soyasaus
- 1 ts chili
- 1 ts ingefær
- 2 ss honning
- 1 ss sesamfrø (kan sløyfes)
- Ris
- Paprika
- Brokkoli
- Rødløk
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 200 °C.
- Legg laksen i en ildfast form med skinnet ned.
- Bland sammen finhakket hvitløk, chili og ingefær i soyasausen. Tilsett honning. Hell sausen over laksen, og strø over sesamfrø.
- Stekes i 10-15 minutter.
Serveres med ris, paprika, rødløk og dampet brokkoli.