
Kjøttfri mandag
Vi serverer to enkle vegetarretter som kan spare både miljøet og lommeboka.
«Kjøttfri mandag» startet som en kampanje fra Paul, Mary og Stella McCartney i 2009. Målet med kampanjen er å oppfordre folk til å begrense klimagassutslipp, bevare naturressurser og være sunnere ved å spise minst én kjøttfri middag i uka. Studenter har ikke alltid råd til de dyreste og beste kjøttstykkene, og ender gjerne opp med å kjøpe billig kjøttdeig og andre bearbeidede produkter som er mindre sunne. Likevel er kjøttet ofte den dyreste ingrediensen i middagen, så det å kutte det ut en dag i uka kan være bra både for lommeboka og miljøet.
En god vegetarrett gjør deg mett uten at du føler at du mangler noe. Det holder ikke å bare droppe kjøttet fra en hvilken som helst middagsrett. Det kan lett bli kjedelig, eller mindre mettende. Under Dusken gir deg derfor to enkle vegetarretter som du kan prøve ut, enten på en mandag eller på en annen dag i uka.
Restegrønnsakssuppe
Denne tomatbaserte grønnsakssuppa er ikke som andre grønnsakssupper. Så lenge du har et par hovedingredienser kan du ha nesten hva som helst i den, enten det er rotgrønnsaker, squash eller salat. Når den koker lenge blir alle grønsakene myke og gode, og tomatene gjør den fyldig og fin.
Du trenger:
Sellerirot, løk, purre og
tomater bør alltid være med.
I tillegg hakker du alt du har igjen
av andre grønnsaker i grove biter.
Olivenolje
Ca. 1 buljongterning
Ca. 1 ss tomatpuré
Ca. 2 klyper sukker
Frisk basillikum og parmesan til servering
Framgangsmåte:
Varm olivenolje i en panne og legg i
hakket løk og purre.
La det surre litt på middels varme.
Tilsett resten av grønnsakene, buljong med
vann etter anvisning på pakken (mengden
avhenger av hvor mye grønnsaker du har)
og en spiseskje tomatpuré (eller mer, etter
smak).
La det koke på svak varme i cirka en time.
Ha i et par klyper sukker for å gi suppa god
fylde.
Smak til med frisk basilikum og dryss over
parmesan før servering.
Daal
I disse kalde vinterdager er det fristende å krype under et teppe med en god, varm gryterett. Denne indiske linsegryta er både mettende og enkel, og er ekstra god med ris eller nanbrød ved siden av.
Du trenger:
½ gul løk
½ ts kayennepepper
1 ts gurkemeie
1 ts spisskummen
1 ts malt koriander
1 boks knuste tomater
2 hvitløksfedd
2 dl vann
400 g røde linser i lake
Olje til steking
Frisk koriander
Salt
Framgangsmåte: Kok opp vann og knuste tomater. Ha i linsene og la alt småkoke litt. Varm opp olje med spisskummen i en panne. Finhakk løk og hvitløk og ha i. Stek til alt er gyllent. Tilsett koriander, gurkemeie og kayennepepper, og stek et par minutter til. Hell dette over i linseblandingen. Smak til med salt. Hakk koriander og dryss over like før servering.