
Slik spiser du godt på studentbudsjett
Du kommer hjem til studenthybelen etter noen uker med mors hjemmelagde kjøttkaker. Studentlånet har ikke kommet enda, kjøleskapet er tomt og alt du har til rådighet er knekkebrød og spaghetti med ketchup. Frykt ikke! Mat på studentbudsjett trenger ikke være trist.
Tekst: An Nguyen og Katinka Goffin
Hvordan spise billig og god mat:
Følg med på tilbudene. Hamstre det du kan av billig fisk og kjøtt, og bruk fryseren flittig.
Planlegg. Sett opp en middagsplan ut ifra det du har liggende i fryseren eller det som er på tilbud, og handle mat én gang i uka. Slik unngår du impulskjøp. Om du i likhet med de fleste av oss har lite annet å glede deg over enn mat, har du med en middagsplan noe å se fram til i livet.
Innvandrerbutikken er en fattig students beste venn. Det er ofte her grønnsakene er billigst. Her kan du også få tak i eksotiske kryddere til en billigere pris enn i de fleste norske dagligvarebutikker. De har i tillegg billig soyaprotein, som kan brukes som erstatning for kjøttdeig - i taco, pasta, chili con carne osv.
Du kommer langt med en parmesanbit og litt godt krydder. Det er kanskje ikke det billigste du kan kjøpe, men det gir det lille ekstra til de fleste retter. Én kloss parmesan varer dessuten lenge.
Kjøp frosne grønnsaker og kjøtt. Det blir som regel billigere. Tunfisk på boks er ikke bare kattemat. Det er både billig, sunt og godt, og med litt kreativitet kan det bli utgangspunktet for veldig gode retter. Ha tunfisk i salaten, quesadillaen, eller lag fiskeburgere av det.
Linser, kikerter og bønner er mulig å få ferdig på boks, er smakfullt, allsidig, billig og en god kilde til protein. I tillegg kan det kjøpes tørt og kokes opp hvis man vil spare masse penger! (Kikerter og bønner legges i bløt over natten og kokes i en time dagen etter, mens linser kan kokes opp på 10-20 minutter!)
Plantemelk, som soya-, havre- og rismelk, koster stort sett mindre enn vanlig melk.
Tunfiskburgere
Selv om du ikke liker tunfisk, kommer du til å elske disse burgerne! Gir 8 fantastiske burgere
Ingredienser:
-
2 ½ bokser tunfisk på ca. 185 g
-
3 egg
-
2 ts sitronsaft
-
½ dl revet parmesan
-
½ dl løk, hakket
-
½ ts hvitløk, finhakket
-
2 dl tørre brødsmuler
-
⅓ ts tørket basilikum, ⅓ ts oregano og ⅓ ts tørket persille
-
Litt salt og pepper
Framgangsmåte:
-
Visp sammen egg og sitronsaft. Rør inn parmesan, hvitløk, krydder, salt, pepper og mesteparten av brødsmulene. Spar noen brødsmuler til etterpå. Rør inn tunfisk og løk til du har en jevn blanding.
-
Form blandingen til 8 burgere. Dekk burgerne med de resterende brødsmulene.
-
Stek burgerne i en stekepanne med olje. Det tar omtrent 4-5 minutter på hver side. Tunfiskburgerne kan spises alene, eller klemt mellom to hamburgerbrød sammen med litt salat og dressing.
Amerikanske pannekaker
Enkle og billige pannekaker du kan imponere gjesten din med dagen derpå. Oppskriften er til 6-8 pannekaker.
Ingredienser:
-
2,5 dl hvetemel
-
1 spiseskje sukker
-
2 spiseskjeer bakepulver
-
½ teskje salt
-
2,5 dl melk (soya-, havre-, ris eller vanlig melk)
-
2 spiseskjeer vegetabilsk olje (raps- eller solsikkeolje funker fint)
-
2 teskjeer vaniljeessens (vaniljesukker kan brukes óg. Bland i så fall inn med resten av tørrvarene)
Framgangsmåte:
-
Sett stekeplaten på middels høy varme.
-
Bland hvetemel, sukker, bakepulver og salt i en bolle, og bland.
-
Hell soyamelk, olje og vanilje oppi bollen, og bland ut klumper.
-
Ha litt olje i pannen.
-
Bruk en øse og lag pannekaker som er ca. 10 cm i diameter.
-
De skal stekes i et par minutter til det begynner å boble litt på toppen. Snu, og stek til de blir gyllenbrune.
-
Servér med lønnesirup, frukt, syltetøy eller noe annet du kunne tenkte deg. Smeltet sjokolade til og med.
Enkel kokoscurry
En sunn og enkel rett som smaker himmelsk. Alt du trenger å gjøre er å åpne ting og røre litt i en panne. Nok til to stykker.
Ingredienser:
-
1 pakke frosne wokgrønnsaker
-
1 boks kikerter
-
1 boks kokosmelk
-
3 ss red curry paste på glass eller 2 ss karri krydder
-
Ris (på pose f.eks)
Framgangsmåte:
Stek grønnsakene til de ikke er frosne. Tilsett kikerter. Bland ut 3 ss curry paste i kokosmelken. Hell kokosmelk i pannen, la den varmes og godgjøre seg.
Servér gjerne med ris eller quinoa. Litt fersk koriander for å toppe det hele er digg hvis du har råd.