STENGT: Sukkerhuset er ikke egnede lokaler for dagens skjenkebegrensinger.

Sukkerhuset skal holde stengt ut vårsemesteret

Et sukk fra Sukkerhuset

Sukkerhuset er en bar og konserthus drevet av 70 frivillige studenter. Bygget har tidligere vært både et sukkerraffineri og bryggeri, men det siste året har vært alt annet enn sukkersøtt og øl i kranene.

Publisert

En del av NTNU sitt campus

Lokalet ligger i Sverres gate, like ved Kalvskinnet, og kan huse omtrent 110 besøkende. Helt siden mars 2020 har Sukkerhuset Kjeller og Scene holdt stengt. Lederen av Sukkerhuset Odin Langgård Håkonsen forteller at ledervervet har vært rolig siden han begynte høsten i 2019.

- Vi er jo selvstendige. Men når lokalet ligger der det ligger, er vi nødt til å forholde oss til campus sine retningslinjer. Det var vært uproblematisk og vi har hatt god dialog, sier Håkonsen.

Før pandemien var Sukkerhuset åpent hver torsdag og fredag fra kl. 14. til 00. Å holde åpent med redusert kapasitet og smittevern var ikke et alternativ.

- Det kommer veldig an på om vi får åpne igjen. Vi utelukker det ikke, men sannsynligheten er dessverre liten, sier Håkonsen.

Lokalet blir hyppig utleid til studentorganisasjoner, for egen studentpris. Vanligvis ville lokalet blitt utleid til grupper og linjeforeninger, men dette venter de også med å åpne for.

Les også: NTNU stenger campus

SUKKERHUSET: Vanligvis holder de åpent torsdag og fredag, men under pandemien har de måtte holde stengt.

Minimale økonomiske tap

Som bar og konserthus, egner ikke lokalet seg til nåtidens skjenkebegrensninger. Heldigvis går fortsatt hjulene rundt for lokalet.

- Det har ikke vært noen økonomiske tap, da vi er et nullprosjekt og drevet av frivillige. Vi er hovedsakelig en bar og et sted for arrangementer, sier Håkonsen.

På Samfundet har derimot matservering gjort det mulig med alkoholservering. Storsalen har fastmonterte stoler, dermed tillater gjennomføring av arrangementer innenfor retningslinjene.

Det er flere studenter som savner Sukkerhuset, etter snart elleve måneder uten besøkende.

- Vi får stadige henvendelser av studenter som savner oss. Vi savner det også veldig, avslutter Håkonsen.

Les også: - Selv om ting er uforutsigbare går det likevel bra med ISFiTs økonomi

Stamkunden Espen Pedersen

STAMKUNDE: Espen Pedersen er en stamkunde på Sukkerhuset, og han håper å snart få komme tilbake.

Espen Pedersen er en ekte stamkunde, og han tilbrakte mye tid på Sukkerhuset før pandemien inntraff. Navnet hans ble raskt nevnt av Håkonsen og styret.

- Jeg har sikkert vært der oftere enn de som jobber der, sier Pedersen.

Etter å ha forelsket seg i lokalets inkluderende vegger, ble grunnskolelærerstudenten fra Fredrikstad med i frivillighetskomiteen i styret høsten 2020.

- Kompisene mine og jeg har en gruppechat, der vi bare skrev “Kl. 18” også skjønte alle at det var Sukkerhuset vi skulle til, sier Pedersen.

Som et studentdrevet lokale, henger ikke den overordnede ideen om økonomisk gevinst i lufta. For Pedersen har Sukkerhuset ikke bare vært et sted for billig studentøl.

- På Sukkerhuset er alle velkomne, med kule arrangementer og jeg føler jeg kan snakke med alle. Det har vært lett å sette seg ned og bare snakke med folk. Så er jeg generelt en lite sjenert type, sier Pedersen.

Med to år igjen av studiet, krysser Pedersen fingrene for at han skal få komme tilbake. En vakker dag vil vi se tilbake på den historiske tiden da Sukkerhuset sto tomt. Før den vakre dagen, får tålmodigheten regjere.

Powered by Labrador CMS