HU OG HEI: NTNUI orienterings styrkeprøve Hu og Hei går av stabelen hver oktober i Bymarka.

Edvin (74) satt rekord: Har fullført NTNUI orienterings styrkeprøve 50 ganger

Under årets Hu og Hei-løp i regi av NTNUI-orientering satte 74-åringen Edvin Helle rekord etter å ha fullført sitt 50. løp.

Publisert Sist oppdatert
KART OG KOMPASS: Hu og Hei er et rundt 30 kilometers langt orienteringsløp som setter krav til både utholdenhet og orienteringsferdigheter.

Edvin Helle er fra Askvoll i Sogn og Fjordane, og kom til trønderbyen for å studere byggingeniør på slutten av 1960-tallet. Siden har han blant annet jobbet i vegvesenet og forteller at han har flyttet mye rundt. Hu og Hei-løpet har derimot alltid stått høyt på prioriteringslisten og har vært et konstant treningsmål i mange år.

– Jeg har alltid drevet med idrett, og da spesifikt orientering. Hu og Hei-løpet startet som en morsom utfordring, så jeg stilte opp med en kompisgjeng til tross for at jeg hadde influensa det første året, humrer han. Siden den gang har jeg fullført løpet hvert år med unntak av to ganger, så i år var mitt løp nummer 50. Under årets konkurranse koste jeg meg ekstra, for veivalg var utfordrende og jeg måtte virkelig studere løypa, sier han.

Det er tydelig på toneleiet til Helle at orientering er en idrett nær hans hjerte.

Hu og Hei-løpet er et 30 kilometer langt orienteringsløp i Bymarkas myrer og er ikke et løp man tar lett på. Det krever viljestyrke og utholdenhet å fullføre et slikt løp, og spesielt det å fortsette med dette videre i 70-årsalderen. Man skulle nesten tro at Helle hadde et slags supergen som gjør at han kan fortsette, og fortsette. Men, som tatt ut av en superheltfilm, hadde han et år hvor han ikke orket stille til start.

HISTORISK: Med sine 50 fullførte løp er Edvin Helle den personen som har fullført Hu og Hei flest ganger.

– Jeg tenkte «nok var nok, nå gidder jeg ikke mer», forteller han.

Til tross for dette var han med året etter og hvert år siden, med unntak av et år hvor han deltok i et orienteringsløp i USA.

LES OGSÅ: Freesbeegolf, bra nisjesport til landsdekkende fenomen

Har gått på noen smeller

Helle har med årene blitt en erfaren orienteringsløper, men de første årene han deltok i Hu og Hei-løp han seg stiv halvveis inn i konkurransen.

– De første årene satsa jeg for fullt fra start, og gikk tom halvveis inn i løpet. Jeg måtte hive ned på druesukker- tabletter for å kunne fullføre. Dette lærte jeg mye av, og går ikke på de største smellene nå lenger. Nå sparer jeg på kreftene slik at jeg holder ut hele løpet, sier han og humrer.

Det er ingen tvil om at Helle har gjort seg erfaringer etter alle gangene han har fullført Hu og Hei-løpet, og deler gjerne noen tips om folk vil prøve seg.

– Det har også vært såkalte snøår. Da var det strategisk å løpe etter noen, slik at de som løp foran sprang opp løypa for en og man sparte krefter

– Edvin Helle

– Jeg har også lært at det er en fordel med plastposer på beina når man skal løpe i myr, forteller han videre, og enhver kan vel si seg enig at å løpe i søkkvåte sko ikke er ideelt.

Originalt startet Hu og Hei som et løp for å jekke ned bråkjekke orienteringsløpere som mente løypene var for korte og lette på 60-tallet. Dermed kom de opp med denne kraftprøven i bløt myr om høsten og noen år har det også vært snø i løypa.

– Dessuten har det også vært såkalte snøår. Da var det strategisk å løpe etter noen, slik at de som løp foran sprang opp løypa for en og man sparte krefter, avslører han.

Når man kombinerer Helles råe motivasjon og strategiske talent er det ikke så rart at han har satt rekord i flest antall fullførte løp.

VÅTT OG VILLT: Orienteringskoene får gjennomgå etter et mange timers langt løp i Bymarka. Helle anbefaler plastposer rundt føttene om man skal løpe mye i iskalde myrer.

Rekruttering og NTNUI-ånd

I de senere år har Helle rekruttert både familie og venner til å være med på Hu og Hei, og NTNUI-ånden står sterkt i ham. Han har blant annet fått med en kompis hjemmefra i Sogn og Fjordane som har vunnet løpet flere ganger.

– Det er alltid veldig trivelig å komme opp igjen. Kameraten min og jeg har gjort det til en miniferie hvor vi tar med oss konene og barna våre opp. Sønnen min har også deltatt på Hu og Hei, forteller han og det er ingen tvil om at Hu og Hei har en spesiell plass i Helles hjerte.

LES OGSÅ: I høst er cowboy inn, mens airpods er ut

Powered by Labrador CMS