Fest, drikke og lettkledde mennesker

Omega-kjelleren har fortsatt tradisjoner og historier som overlever i et koronarammet studentmiljø.

Publisert Sist oppdatert
EPEDEMI: – Stemningen er ikke den samme med
koronaepedemi, forteller kjellersjef Eirik Runde Barlaug.
EPEDEMI: – Stemningen er ikke den samme med koronaepedemi, forteller kjellersjef Eirik Runde Barlaug.


Studentkjellere er studentdrevne barer med egne tradisjoner og historier som følge av mange år med bruk. Her er det mulig å både skape minner og møte andre studenter. Den opprinnelige Omegakjelleren ble i 2018 startet opp igjen etter å ha vært stengt i flere år, da i samarbeid med Psykolosjen, linjeforeningen for profesjonsstudiet i psykologi.

– En av våre tradisjoner er at vi pleier å ha quiz siste helg hver måned. Vi har nemlig noen dedikerte quiz-produsenter som kan lage quizer som omfatter alt man kan tenke seg, forteller nåværende kjellersjef for Omega, Eirik Runde Barlaug.

Barlaug forteller også at de deler ut premier til quizkonkurrentene med høyest poengsum i tillegg til de som har vunnet mest mot slutten av et semester.

Videre er det flere tradisjonelle fester på Omega-kjelleren. Opptaksfesten for de nye er en kjent gjenganger. En annen gjenganger er festen Multilevel, som er en spillifisert fest der hvert level utover kvelden fører til stadig mer ustødige ben.

LES OGSÅ: Studenttradisjoner i nedstegningens tid

Ikke det samme

Samtidig har ikke Omega og psykolosjens kjelleren studentkjeller vært den samme siden koronaepidemien startet, men de klarer fortsatt å drifte uten ekstra økonomisk støtte fra Velferdstinget.

– Selv om vi må følge regjeringens retningslinjer nøye, går driften overraskende bra og det virker som om folk koser seg selv om ting er litt annerledes. Det er ikke lenger mulig å bestille i baren, og det er maks 28 personer som kan være på kjelleren til enhver tid, fortsetter Barlaug.

En som kan fortelle om hvordan kjelleren var før både koronaepidemien og skjenkebevilgningen er tidligere kjellersjef Øystein Molvik. Molvik forteller at det var ukentlige temafester, og at kjelleren ofte var full av mennesker. Han beskriver også en gammel drink kalt «spritbøtta».

– Du fikk en liten barnebøtte, slik man leker med i sandkassen, og fikk velge blandevann og sprit. På en halloweenfest vi hadde, så husker jeg at det kom to stykker inn og kjøpte en spritbøtte på deling, og de klarte faktisk å drikke hele bøtta på under ti minutter før de dro på vors, forteller Molvik.

Røykutviklingen på Moholt

Før var det heller ikke brannsikkert på alle studentkjellerne, og senere kom det til å bli røykutvikling i en av kjellerne på Moholt.

STUMME VEGGER: Mange artige historier har blitt skapt
mellom Omega-kjellerveggene.
STUMME VEGGER: Mange artige historier har blitt skapt mellom Omega-kjellerveggene.

– Før røykutviklingen på Moholt hadde styret en intern kveld på Omega, og det var god stemning. I kjelleren hadde vi en ovn med plater på toppen. Vi pleide å bruke denne til å steke pizza, og denne kvelden så var dette heller ingen problem, forteller Molvik.

Dagen etter stod Molvik barvakt, og det var godt med snø ute. Som vanlig åpnet de klokken seks, og han oppdaget raskt at stekeovnen var borte. Barvaktene bestemte seg etterhvert for å gå ut å mingle litt med de andre kjellerne på Moholt, ettersom det ikke var folk på Omega.

– Da vi var på vei tilbake til Omegakjelleren oppdaget vi en ølkasse i snøen. Vi gikk bort for å dra kassen ut av snøen, men vi oppdaget raskt at ølkassen var altfor tung. Da vi dro ekstra hardt i ølkassen, klarte vi å få ovnen på kjøpet. Ølkassen var altså smeltet fast til en av platene. Jeg aner ikke hvordan dette har skjedd, siden ingen brukte platene dagen før, forteller Molvik.

Det er viktig å merke at røykutviklingen ikke er hva som ledet til stengingen av kjellerne. Etter at det rådgivende firmaet Rambøll hadde vært på befaring og oppdaget avvik i brannsikkerhet på flere av kjellerne, var det bare et tidsspørsmål før kjellerne måtte stenge.

LES OGSÅ: Damene bak de røde draktene

Bobby Brown og hjemlengsel

En gammel tradisjon på Omega-kjelleren, som fortsatt holdes ved like, er at når sangen «Bobby Brown goes down» spilles, så skal det bli lettkledd stemning. Molvik har personlige erfaringer med dette.

– Jeg husker at da «Bobby Brown goes down» begynte å spille, skulle alle i kjellerstyret samle seg bak baren, og kle av seg noe. Ofte ville alle i Omega-kjelleren samle seg rundt baren for å se på oss ta av klær, og av og til så var det enkelte som kledde seg helt nakne. Klærne går altså lettere av når man er full bak baren. Det er viktig å understreke at det var frivillig å ta av klærne, forteller Molvik.

Molvik forteller også om en kveld da han og kjellerstyret skulle på hyttettur. Det var derimot en som ikke ville være med, og hadde bestilt fly hjem samme dagen kjellerstyret skulle på avgårde.

– Vi prøvde derfor å få ham med oss, og tok han med på nachspiel. Under nachetspielet klarte han å bestille en togbillett hjem, og da festlighetene ble avsluttet om morgenen klokken åtte, hadde han også klart å miste flyet. Han endte ikke opp med oss på hyttetur, men tok heller og bestilte enda en flybillett hjem, avslutter Molvik.

Powered by Labrador CMS