Vil stille etiske krav til fremtidige sponsorer av Studentersamfundet

På lørdag skal Storsalen bestemme om Studentersamfundet burde legge etiske føringer for hvilke selskap de skal la seg sponses av.

Publisert Sist oppdatert

25. mars 2023 stemte Storsalen over om UKA burde kutte Equinor som hovedsponsor. Førstkommende lørdag kan Studentersamfundets medlemmer nok en gang stemme over hvem som skal kunne sponse Samfundet. 

Det er to forslag som er fremmet, hvor det ene sier at Samfundet skal prøve å unngå å samarbeide med «selskaper som driver med våpenproduksjon eller salg av våpen». 

BRUK STEMMEN: Elgethun oppfordrer til å ta aktive valg i forbindelse med sponsorer.

– Det er ikke noe vi gjør per i dag, men et vedtak sier også at det ikke er noe vi vil gjøre i fremtiden heller. Det gir et veldig tydelig signal om at det er noen selskaper man sier nei til, sier samfundetleder Astri Elgethun.

Det andre forslaget som skal stemmes over tar en mer aktiv stilling til klimakrisen. Forslaget innebærer at Studentersamfundet og andre tilknyttede organisasjoner skal arbeide for å unngå «samarbeid med selskaper som driver med utvinning og salg av fossilt brensel». Det kan gis unntak hvis et selskap har iverksatt tiltak for å begrense klimagassutslippene i tråd med å begrense global oppvarming til 1,5 grader.

– På denne måten sier vi ikke at vi aldri vil samarbeide med selskapene igjen, men ønsker at deres klimautslipp skal forbedres, forklarer Elgethun.

 LES OGSÅ:   Sit med nye millionar til nybygg

UKA+Equinor=sant?

Per dags dato fyller blant annet ikke fjorårets hovedsponsor Equinor dette kravet. Hvis forslaget går gjennom, vil det kanskje bli slutten på det lange samarbeidet mellom selskapet og UKA. 

– Sånn jeg ser det kommer UKA uten Equinor som sponsor til å se annerledes ut enn tidligere UKA-er, men annerledes blir det uansett, forteller Elgethun.

Før UKA-25 kommer til Trondheim by, vil nemlig nybygget allerede stå ferdig. Dette er ifølge Elgethun den største endringen Samfundet har gått gjennom siden etterkrigstiden.

– Fremtiden til UKA er altså vanskelig å fullstendig forutse, og vi må forberede oss på at kulturfestivalen kommer til å endres, enten med eller uten Equinors penger, sier Elgethun. 

Gjelder ikke bare Studentersamfundet

Hun anerkjenner at Equinors penger utgjør en stor forskjell for UKA, men oppfordrer også medlemmene til å tenke over sponsorvalgene. 

– På lørdag kan man være med på å diskutere et spennende og viktig emne som man mest sannsynlig må forholde seg til senere i livet en gang, med tanke på hvem man ønsker å samarbeide med eller ikke. 

Elgethun påpeker at det ikke bare er Samfundet som må ta stilling til valg av sponsorer.

 – Frivilligheten, både Samfundet men også linjeforeninger, trenger sponsoravtaler. Det er interessant å vurdere om vi burde stille krav til sponsorene eller om man skal innta en holdning om at det ikke er så viktig hvor pengene kommer, fordi de bidrar at vi kan gjøre bra og kjekke ting for studentene.

 LES OGSÅ: Hva bruker studentene Chat GPT til?

Mulig nedskalert festival

STORE KONSEKVENSER: Sørensen Bøckman mener lørdagens utfall kan føre til en nedskalert UKA-25.

Vi tok kontakt med UKEsjef Kari Johanne Sørensen Bøckman i etterkant av at saken først ble publisert.

– Utfallet på lørdag kan føre til store konsekvenser for UKA, mye større enn for eksempel nybygget, forteller Sørensen Bøckman.

UKEsjefen skal holde en grundig redegjørelse for UKAs konsekvenser på samfundsmøtet. Hun kan røpe at konsekvensene blir nok en nedskalert festival:

– UKA er vanskelig å arrangere som en storslått festival når man ikke har sponsormidler i ryggen. Dessverre finner vi heller ikke noe alternativ til Equinor som sponsor.

Dekker et stort spekter 

Sørensen Bøckman forteller at det i første omgang kan se ut som om etiske krav til sponsorer kun vil føre til at store arrangementer som 50 Cent og Arif ikke vil kunne arrangeres.

Når man derimot ser det større bildet, så dekker Equinors penger mer enn bare denne typen arrangementer. 

– Jeg vil påstå at det går hardt utover bredden til UKAs arrangementer. Det enkleste er jo å øke billett- og ølprisen, men jeg er ikke sikker på om det i seg selv holder, forklarer Sørensen Bøckman. 

Dette er noe den neste UKE-sjefen må ta ansvar for når den tiden kommer. I første omgang vil førstkommende lørdag bestemme om dette i det hele tatt kommer til å bli et problem. 

LES OGSÅ:  ATB øker tilbudet: - Skal bli lettere å ikke eie bil i Trondheim

Powered by Labrador CMS