Leder:

Fysiske forelesninger bør prioriteres over ferieturer til Spania

Å få studentene kjappere tilbake til forelesning må prioriteres høyere enn å få nordmenn tilbake til syden.

Publisert

Det er lite som er sikkert. Det viser avveiningene knyttet til både AstraZeneca- og Janssen-vaksinen. Eventuelle utsettelser er vanskelige å forutse, det er derfor vanskelig å vite hvor lang tid det vil ta å få fullvaksinert befolkningen.

Årets russ blir ikke tilbudt vaksinen i forkant av russetida, fordi vi ikke har kommet gjennom risikogruppene. Dette har FHI vurdert som det mest hensiktsmessige. Dersom russetida sammenfaller med videre lettelser og tiltakstretthet, kan det medføre en betydelig smitterisiko. Den samme risikoen møter vi i fadderukene til høsten. Ettersom alle risikogruppene skal ha fått tilbud om vaksine innen sommeren, har vi derimot mulighet til å legge en annen strategi. Studentene må vaksineres innen studiestart.

LES OGSÅ: MMA: Verdens ærligste idrett?

Fjorårets førsteårsstudenter har gått glipp av alle de viktige delene av det å være student. De fikk ingen fullverdig fadderuke. De kjenner ikke energien og trengselen på vei til dagens første forelesning. De har ikke mistet vennene sine og gått seg vill på Samfundet. Å se Zoom-forelesninger på hybelen gir ikke de samme opplevelsene.

Studentene er en av befolkningsgruppene med flest nærkontakter og det er en gruppe som allerede har ofret mye gjennom pandemien. Det er viktigere å vaksinere studenter som vil tilbake til forelesninger, enn 40-åringene som vil tilbake til Spania.

Forrige UD-leder: Hvor ble det av Greta Thunberg?

Trondheimsordfører Rita Ottervik er en av de som har tatt til orde for å prioritere studentene i vaksinekøen. Men siden mange av studentene reiser hjem til en annen kommune i sommer, må denne prioriteringen gjennomføres på nasjonalt nivå. Vaksinen er den eneste veien ut av pandemien. Det er derfor riktig å prioritere studentene i vaksinekøen som en av gruppene som har hatt det vanskeligst gjennom pandemien.

Flere saker fra UD:

Powered by Labrador CMS