
Når restmat blir festmat
I kampen om å redusere matsvinn har det kommet en ny aktør på markedet. Too Good To Go har slått røtter i Trondheim.
I en av de brosteinsbelagte gatene i den travle byen København ligger den kinesiske restauranten Teppan House. Den er en av mange spisestedene som en stund har tilbudt kunder en mulighet til å kjøpe restematen til en særdeles billig penge.
Latter og prat blandet med dufter av krydder skaper en livlig atmosfære. Oransje lamper henger over hvert bord. Gjestene ser inn til kokkene som lager sushi. Rundt griller sitter mennesker fra flere kulturer og nipper til te, spiser sushi, eller griller kjøtt. Med jevne mellomrom reiser noen seg og går over gulvet for å hente seg mat i den opplyste buffeten. Det er mye forskjellig å velge fra: frityrstekt kyllingspyd, blekksprut, vårruller, stekt ris, frisk salat, og en mengde ulike sauser.
Bokser fylles og buffeten tømmes.
I det klokka passerer kvart på ti skjer det noe. Det kommer et gjennomtrekk av folk. Unge folk. De nyankomne går bort til kassen, utveksler noen ord med personalet, og mottar så en hvit boks. Den hvite boksen blir fylt, buffeten blir tømt.
Etterspørselen overstiger tilbudet og det er kun en håndfull gjester som slipper inn. En av dem som har fått plass denne onsdagskvelden er Sebastian, en dansk student i København.
– Jeg setter pris på muligheten til å kjøpe billig, varm mat så sent på kvelden. Jeg jobber sent og har etter det lite tid og overskudd til å lage middag selv. Appen er perfekt for studenter, forteller han i det han fyller doggiebaggen sin med kyllingspyd.
Sebastian fikk vite om konseptet ved at en venn skrøt det opp i skyene.
– Jeg har kun visst om det i noen uker, men har blitt en flittig bruker. Jeg tror ikke alle vet om denne muligheten, avslutter den sultne studenten.
Gunstig for alle.
– Det er en vinn-vinn situasjon. Vi slipper å kaste mat, bidrar til å beskytte miljøet, og folk har mulighet til å få kjøpt billig, fersk mat, forteller Meina, som jobber som servitør på Teppan House.
Hun forteller at dette ikke går utover den vanlige restaurantdriften.
– Vi slipper kun inn fem mennesker hver kveld, så vi er ikke nervøse for at antall gjester skal minke på grunn av muligheten for å restemat. Det er førstemann til mølla, fortsetter hun.
Det var ikke restauranten selv som tok initiativet.
– Vi fikk vite om konseptet da noen fra Too Good To Go kom inn dørene her og informerte oss om det. Vi synes dette var en god mulighet, både for oss og miljøet, så vi ble med.
Sprer seg.
Det startet for et halvt år siden på en restaurant i Danmark. Der satt Thomas Momsen og Stian Olesen og observerte hvor mye mat som faktisk lå igjen i buffeten og ville bli kastet. I løpet av de neste seks månedene utviklet de ideen om å begrense matkasting til å bli et konsept. Og det har tatt av. På App Store i København er det den mest populære appen.
– Den typiske brukeren enten student, miljøbevisst, eller økonomisk bevisst, skriver medarbeider i To good to go, Sophie Wiik, i en e-post.
Å ha mennesker som dette er ikke Danmark alene om. Wiik forteller at Norge, Sverige, Tyskland og Storbritannia har invitert konseptet inn.
Orkanger først.
I Midt-Norge var Kafe Kaos på Orkanger først ute med å ta i bruk appen. Ikke lang tid etter kom Mormors Stue og Café Dis i Trondheim. Nå har også flere andre spisesteder i Trondheim blitt med, og du kan i tillegg donere penger til hjemløse via appen.
– Mye mat blir kastet da den kun har salgsverdi når den er helt fersk. Dette er derfor en god mulighet for oss for å få solgt all maten vi lager, forteller assisterende daglig leder på Mormors Stue, Tina Hovelsen.
I den lune cafeen ligger det boller i kurver, kjeks på fat og ferdiglagde sandwicher står til utstilling. Bakverket ville ikke kunne tåle å stå over natten, men i kveld ender restene opp i poser i stedet for å fylle opp søppelet.
– Det havner mye mindre mat i søpla enn før, og vi mottar mange positive kommentarer om å ta i bruk Too Good To Go/konseptet, sier Oda Kristine Krog, mederbeider hos Café Dis.
Too Good To Go
-
Too Good To Go er en ny metode for å redusere matsvinn.
-
Tilbudet til restauranter i nærområdet dukker opp, og man reserverer seg plass.
-
Det er et begrenset antall plasser.
-
I Danmark, hvor appen har eksistert i noen måneder, får man en porsjon fra 20 - 49 kr.
-
Måltidet betales gjennom appen på forhånd.
-
Du blir opplyst om hentetidspunkt.