Grøt- og grautoppskrifter

Hva er forskjellen på grøt og graut? Ingenting, men her har du noen forskjellige varianter av grøt å kose deg med.

Publisert Sist oppdatert

Har du et stort ønske om å lage grøt, men vet ikke hvordan? Er du lei av den ene typen grøt som du kan å lage, og som du har laget gang på gang? Vil du imponere noen med dine fantastiske grøt-koking-skills? Eller ønsker du å lage grøt "fra bunnen av"? Fortvil ei! Her er noen enkle og studentvenlig oppskifter på forskjellige varianter av grøt.

Rømmegrøt

5 dl seterrømme
2 dl hvetemel
5 dl melk
1 ts salt

Kok opp rømmen og la den koke på middels varme i ca 5 minutter.
Sikt 1 dl hvetemel over rømmen og rør godt og kraftig.
Kok på lav varme til smøret/fettet pipler frem. Ta vekk smøret/fettet med en skje før du sikter og rører inn resten av hvetemelet.
Spe så på med litt og litt melk av gangen og rør godt godt mellom hver gang. La grøten småkoke litt (ca. 5 min) til du oppnår riktig konsistens, smak til med salt.
Server gjerne med smørret/fettet som ble fjernet fra grøten tidligere.

Smørgrøt

2 ss smør (kan også ta mer smør om det skulle ønskes)
2 ss hvetemel
Melk

Smelt smør i en kaserolle på lav varme.
Ha i mel mens du rører.
Spe på med litt og litt melkav gangen til du oppnår ønsket tykkelse (Her går det rent på feelingen).
Rør hele tiden til alt er glatt. (Du kan ha oppi ekstra salt etter smak, pleier ikke å syntes det er nødvendig)

Semulgrynsgrøt

1 L melk
1,2 dl semulegryn
2 ss smør
1,5 ss sukker
1/2 ts salt

Smelt halvparten av smørret, for så å ha i melken og koke det opp.
Visp i semulegrynet og småkok på lav varme i 10 minutter. Hhusk å røre ofte så den ikke brenner seg.
Ha i sukker, salt og resten av smøret og rør godt.

Risgrøt

2 dl grøtris
4 dl vann
1 L melk
1 ts salt

Kok opp risen med vannet helt til alt vannet er kokt inn (cirka 10 minutter).
Hell så i melken og gi det et oppkok. Senk så varmen til lav varme og la det småkoke i 1 time, til ca passe tykkelse. Dersom den blr for tykk er det kun å spe på mer melk og la den koke inn.
Husk å røre godt så den ikke svir seg, og pass på så det ikke koker over.
Smak til med salt
Om du ikke spiste opp all grøten og noe har fått stå igjen en stund, fortvil ikke. Grøt er lett å få god igjen, varm den bare opp i kaserollen igjen og spe på med litt og litt melk til du oppnår en godt konsistens og tykkelse.

Riskrem

Dersom du ønsker å lage riskrem av restene så trenger du:

4 ss sukker
1 ts vaniljesukker
3 dl fløte

Bland dette sammen og pisk det til krem, vær forsiktig så du ikke ender opp med smør.
Bland med grøten og kjøl ned i kjøleskapet.

Powered by Labrador CMS