
Trondheims oktoberfest
100 år med gjøgleri skal feires, og forberedelsene til UKA-17 er allerede i gang.
Annenhver oktober fylles gatene med farger, fest, og liv når studentene i Trondheim arrangerer Norges største kulturfestival, UKA. Etter en 24 dager lang kavalkade av konserter, revyer, og fester stilner byen i takt med de verste eksamensnervene. Da er det kun de tettsittende lederhosene og minnene som blir igjen. Tidligere har UKA vartet opp med kjente musikere som Snoop Dogg, David Guetta, og Muse. Konfettien fra UKA i 2015 har for lengst blitt feid av gata, men allerede nå planlegges den neste festivalen. Rundt festivalsjefen Martin Næss vokser skaren av frivillige studenter helt til høstmørket i 2017 er et faktum. Da skal 100 årsjubileet til festivalen endelig feires.
Gjøglerglede og pengemangel

Den nesten 100 år gamle festivalen oppstod som følge av økonomiske vanskeligheter med å drifte det gamle studenterhuset, Circus. For å redde huset arrangerte studentene revyen Baccarat. Det er derfor man sier «pengemangel var UKAs far og gjøglergleden UKAs mor». Revyen og festlighetene varte i en hel uke, derav navnet UKA. Tiltaket var en brakende suksess og håvet inn penger. Det har siden 1917 vært en tradisjon for å arrangere UKA på oddetallsår, unntakene har vært krigsårene da Norge var okkupert.

Selv om 2016 ikke er et ukeår kan man fortsatt skimte unge fjes og mye aktivitet ved Trafoen i Høyskoleparken på kveldstid. For mange studenter er frivillighet inngangsbilletten til et sosialt studiemiljø. Tidligere teltsjef og student Simen Christensen Hjortland var ansvarlig for at sirkusteltet i Dødens dal stod klart da UKA-15 braket løs. For ham var UKA viktig for trivselen.
– Det å ta på seg et frivillig verv beriker studiehverdagen. Man opplever ikke studentbyen Trondheim fra lesesalen, sier Hjortland.
Overlever ikke uten
UKA overlever ikke uten de frivillige, og i 2013 var det hele 1600 studenter som hadde funksjonærstillinger. Det er det mange forskjellige arbeidsoppgaver man kan boltre seg i. Alt fra å bygge kulisser, markedsføre UKA, tappe øl, til å synge i kor eller spille i revy. Festivalen står for en betydelig del av omsetningen til Studentersamfundet, og i fjor endte UKA med et overskudd på 7,3 millioner kroner. Deler av denne pengesummen er dedikert til å pusse opp festlokalet Selskapssiden. Spritbaren er kjent for å være av den intime sorten, og det er snakk om å hamre ned vegger for å gjøre den hyttepregede baren mer romslig. Lokalet skal etter planen stå klar i oktober 2017. Da er det bare å ta fram den fineste finstasen og den minst møllspiste partyhatten man har i skapet, for å feire 100 år med gjøglerglede og pågangsmot.
Merk: Denne artikkelen er hentet fra Under Duskens Studentguide. Vi har laget guiden til alle nye studenter i byen. Les mer på dusken.no.