UKA til besvær for naboer

Studentfestivalen går av stabelen 3. - 27. oktober med store arrangementer i Høyskoledalen. Singsaker Velforening reagerer på bråk og forsøpling.

Publisert Sist oppdatert

Høyskoledalens nærmeste naboer berøres sterkt av UKAs store arrangementer i Høyskoledalen. Leder for Singsaker velforening, Øyvind Arnesen, skriver i en e-post til UKEstyret, datert 5. mai 2013, at konsertene og arrangementene i Høyskoledalen har påvirket nabolaget under tidligere festivaler.

– Når det gjelder høy lyd fra konsertene er det selvsagt ekstra ille i de nærmeste gater(...), men problemene med søppel, fyll, kauking og utagerende oppførsel er kanskje enda verre, og merkes over et større område. Dessverre har dette forverret seg de siste 10-15 år, skriver Arnesen.

Påvirker naboene

Høyskoledalen ligger like sør for Singsaker bydel.

– I utgangspunktet er vi både skuffet og forbauset over at Trondheim kommune og politi godkjenner disse arrangementene, da Høyskoledalen ligger tett inntil bebyggelse, skriver Arnesen.

Det finnes ikke et bestemt lovverk som regulerer utendørsarrangementer. Arrangører må dermed følge kommunens retningslinjer.

Konsulent for Eierskapsetaten, Ingrid Bache, forklarer at UKAs største arrangementer får holde til i Høyskoledalen som et resultat av tradisjon og nødvendighet.

– Dette har vært tillatt i mange år. Det finnes ingen andre steder hvor UKA kan ha sine arrangementer, sier Bache

Bache forteller om et tett samarbeid med UKEstyret med befaringer i Høyskoledalen før, under, og etter festivalen.

En god nabo

Pressesjef for UKA 13, Sigurd Aune Borstad, forteller at erfaringene fra tidligere år har vært viktige under planleggingen av årets festival.

– UKA er klar over de erfaringene som naboene har gjort seg under tidligere festivaler. Vi vektlegger disse erfaringene når vi planlegger arrangement i Høyskoledalen.

UKA har gjennomført tiltak for å fremme god kommunikasjon med sine nærmeste naboer. Nabomøter for å informere underveis i planlegging og organisering, samt en nabokontakt som behandler henvendelser fra naboene.

Øyvind Arnesen og Singsaker Vel innrømmer likevel at han har merket seg noen forbedringer de siste årene.

– Det har vært en bedring fra år til år. Ved UKA 11 var det forbedringer når det gjaldt opprydding og vakthold.

Politibemanning

Til tross for forbedringer ved organiseringen, påpeker Arnesen at det var tilfeller med uro også under forrige festival. Særlig i sammenheng med Oktoberfest, ved dette arrangementet etterlyser velforeningen tilstedeværelse fra politiet.

– Det mest negative arrangementet er ølfestivalen. Vi vil be politiet om ekstra vakthold i forbindelse med festivalen. Mange sterkt berusede studenter nærmest kryper bortover gatene, og flere urinerer i gata, hekker og hager og skremmer små skolebarn på vei hjem fra skolen da dette er på dagtid. Her kan politiet virkelig skrive mange bøter.

Tryggve Duun ved Sør Trøndelag politidistrikt forteller at bemanningen vil være som vanlig.

– Det blir ingen ekstra bemanning under UKA. Ved spesielle arrangementer, som for eksempel ved konserter, må arrangøren søke om politibemanning. Da vil politiet vurdere om bemanningen må økes og hvem som eventuelt skal betale, sier Duun.

I følge pressesjef Aune Borstad, inngår UKA i tett samarbeid med politiet under organiseringen av festivalen.

– UKA samarbeider tett med politiet og andre offentlige etater for å gjøre festivalen så trygg og sikker som mulig. Vi etterkommer alle krav og pålegg fra politiet, herunder innleie av politi, sier han.

UKA 13

Detaljert informasjon om alle arrangementene i Høyskoledalen, begrensede lydsjekker, økt vakthold og opprydning etter arrangementene er blant ønskene om forbedringer som Singsaker Vel har hatt i forkant av UKA 13. Arnesen mener at UKEstyret på nabomøtene har gitt inntrykk av å imøtekomme mange av disse ønskene, men etterlyser skriftlige referater fra møtene.

UKA ønsker ikke å fortelle hvilke konkrete tiltak som blir gjort for å forhindre uro i Høyskoledalens nabolag under UKA 13.

Powered by Labrador CMS