– Det handler om stolthet

Trondheim Pride gjennomførte i dag et festelig folketog av stolte skeive. Trondheims inkluderende studentmiljø får ros fra deltakere, men veien ut i arbeidslivet kan være vanskeligere.

Tekst: Ingrid Julianne Ytreberg Skogholt

En fargerik folkemengde samlet seg på Solsiden lørdag formiddag for å gå parademarsj gjennom Trondheim sentrum. Akkompagnert av Strindens promenadeorkester feiret de trøndersk samhold og felleskap i LHBT-miljøet. Trondheim Pride, tidligere kjent som Skakkfestivalen eller Homouka, feires i år for 17. gang og varer fra 10.-14. september.

Nesten helg
Hør radiointervjuet med Åge Winje Brustad, leder i Skeiv Ungdom Trøndelag.

Publikumsrekord

– Denne festivalen blir bedre og større for hver år, sier Sverre som er med for syvende år på rad. Han er spesielt imponert over årets oppmøte og roser Skeiv Ungdom for sitt engasjement i festivalen.

Paraden endte på Torget til taler og musikk, der lederen av Trondheim Pride stolt kunne meddele at antall deltakere i årets parade var 500 stykker mot 200 året før.

Inkluderende studentmiljø

Tall hentet fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (Shot) viser at skeive studenter sliter mer med psykiske symptomplager enn andre studenter. Samtidig viser samme undersøkelse at det er større åpenhet blant ikke-heterofile i Trondheim enn det er i Oslo og Bergen.

Tross et stort miljø for skeive i Oslo, vinner kanskje Trondheim på et godt etablert og inkluderende studentmiljø, mener leder Ask i Kjønnsmangfold Trøndelag. Trondheim Pride har utviklet seg positivt fra å være en festival for kun homofile, til en festival som favner bredere både i deltakelse og publikum, sier han.

– Mangfoldet er viktigst, det bør vi feire så ofte som vi kan, mener Ask.

Stolthet først og så veien videre

Også styremedlem i LLH i Oslo, Klaus Bøckman, påpeker at selv om det er færre mennesker under slike arrangement i Trondheim enn det ville vært i Oslo, er entusiasmen den samme.

– Disse arrangementene er viktige da de bidrar til synlighet og alminneliggjøring av skeive i samfunnet. Utviklingen i Norge bare de siste årene har vært svært positiv, men fremdeles gjenstår det mye arbeid internasjonalt. Da særlig med tanke på rettigheter og lovgivning som skal være lik for alle, presiserer Bøckman.

Styreleder Eivind Rindal i LLH Trøndelag talte også fra scenen og minte de oppmøtte på hvorfor dette er et livsviktig arbeid.

– Dette er kampen om frihet og for å være stolt over den man er, sier Rindal.

Skeiv i arbeid

Årets tema for Trondheim Pride er Skeiv i arbeid – et tema som LO omfavner og støtter på årets festival. Avdelingsleder Heidi Klokkervold i Fagorganisasjon i Sør-Trøndelag talte på Torget og understrekte at overgangen til arbeidsmiljøet kan være vanskelig for mange. Mange i arbeidslivet lever med skjult seksuell identitet, og økt fokus på psykisk helse er viktig i arbeidslivet og ellers.

– Det skal være like naturlig å være homofil som det å danse, sa Klokkervold, møtt av høy jubel fra folket på Torget.

Powered by Labrador CMS