TESTER: Er besøkende smakere, eller ikke-smakere?

Forskningsdager på torget

På arrangementet «Smaken av HiST» var det lagt vekt på vår femte grunnsmak.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med Forskningsdagene ble det denne helgen arrangert stands på torget i Trondheim. Dette er det 18. året på rad festivalen arrangeres og i år var det den største noen sinne med over tusen arrangementer på landsbasis, hvor 60 av de var i Sør-Trøndelag.

Den femte grunnsmaken

Program for matteknologi og Program for kjemi- og materialteknikk ved Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) stilte i helgen opp med egen stand, «Smaken av HiST». Der kunne man blant annet kunne undersøke om man hadde flere smaksløker enn andre, eller se om man kjente igjen smaken umami.

– Umami er den femte grunnsmaken i tillegg til salt, surt, søtt og bittert. Den har en rar smak man kjenner bakerst på tunga. Smaken minner litt om kjøtt eller buljong, sier student ved Program for matteknologi Sunniva Elvestad ved HiST.

I 1999 ble oppdaget at vi har smaksreseptorer for umamismaken.

– Dette er ganske nytt i forskningssammenheng, derfor er det får som vet at den finnes. På bakgrunn av dette ville vi rette fokus mot denne smaken i år, sier overingeniør Lene Waldenstrøm ved Program for matteknologi.

Fem ganger så mange smaksløker

På stand utførte studentene ved Program for matteknologi også en såkalt propylthiouracil-test (PROP-test). Forskere har funnet ut at det bare finnes enkelte som kan smake stoffet propylthiouracil.

Foto: Michelle FjeldbergFORSKERE: Camilla Hansen og Maren Elise Aaserud informerte om sine forsøk og gav ut smakstester til de besøkende.– Vi ville prøve å finne ut om de besøkende var ikke-smakere eller smakere. Man kan også skille smakere fra supersmakere, men da må ytterligere testing til. Vi ga de besøkende to forskjellige glass med væske de måtte smake på, et uten PROP-løsningen og et med, sier Waldenstrøm.

Ca. 25 prosent av befolkningen kan kategoriseres som «supersmakere». Disse kjenner en intens bitter smak. Omtrent 45 prosent er «smakere» og de kjenner en svak bitter smak, mens ca. 30 prosent smaker ingenting, og disse kalles «ikke-smakere».

– Supersmakere har fem ganger så mange smakspapiller som ikke-smakere, sier Waldenstrøm.

Hjemmelaget godteri

På standen til kjemi- og materialteknikk kunne man imidlertid smake på hjemmelaget hockeypulver. For å lage dette blandet de amoniakk og saltsyre der resultatet ble salmiakk. Ved en slik blanding danner det seg ammoniumsalt og dette skilte de ut fra løsningen for å lage et slags hockeypulver.

Rekruttere flere forskningsstudenter

På fredag var det i hovedsak skoleelever i følge med lærere fra grunnskolen som var til stede i forbindelse med skoleutflukter. Lørdag var det en mer variert alder på de besøkende. Lene Waldenstrøm forteller at de ved hjelp av en slik stand bedre kan få vist frem utdanningen.

– Det er ikke så mange søkere til linja, men det er mange som interesserer seg for mat, næring og sensorikk. Derfor ønsker vi å få vist frem studiene våre slik at flere har lyst til å søke, sier Waldenstrøm.

Powered by Labrador CMS