Høye priser tross momsfritak

På tross av momsfritak i SiTs kantiner, er prisene høyere enn dagligvarebutikkene. – Det er som å handle på 7/11, mener student.

Publisert Sist oppdatert

SiT Kafe på Trondheims campuser skal være et rimelig tilbud for studenter. SiT har unntak fra loven der de slipper å betale merverdiavgift (mva), men likevel er prisene høye sammenlignet med vanlige dagligvarebutikker. Lektorstudent Jon-Øivind Finbråten reagerer på SiT Kafes priser.

Fakta

Prissammenligning

Priser hos Bunnpris:
  • Farris Bris 14,80 kroner
  • Go'morgen-yoghurt jordbær: 12,90 kroner
  • Appelsinjuice fra Sunniva: 17,40 kroner
  • Mager smøreost fra Kavli på tube: 28,80 kroner
  • Bixit original havrekjeks: 17,90 kroner
  • Tine Lettmelk 0,5 L: 11,80 kroner
  • Sum sammenlagt: 103,60 kroner
Priser hos SiT Storkiosk, Dragvoll:
  • Farris Bris: 17,00 kroner
  • Go'morgen-yoghurt jordbær: 14,00 kroner
  • Appelsinjuice fra Sunniva: 16,00 kroner
  • Mager smøreost fra Kavli: 36,00 kroner
  • Bixit original havrekjeks: 22,00 kroner
  • Tine Lettmelk 0,5 L: 13,00 kroner
  • Sum sammenlagt: 118,00 kroner

– Jeg hadde fått høre at SiT var unntatt mva. Det merket jeg også blant annet da jeg så på kvitteringen etter jeg hadde kjøpt en yoghurt i kantina på NTNU Gløshaugen. Men hvorfor koster den da 19 kroner? Betyr det at yoghurten skulle kostet 23 kroner dersom det var mva, sier Finbråten.

Kafèdirektør Kjell Erik Ronæss i SiT Kafe forklarer at deres grunnlag for prissetting blant annet er basert på målinger på hvor mye studenter bruker på mat i måneden. Han forklarer at SiT ønsker å ha et minimumstilbud der en student skal kunne kjøpe tre måltider per dag for mellom 60 og 80 kroner.

– Årlige Målinger sier at en student i Norge bruker gjennomsnittlig 2000 kroner på mat i måneden. Det utgjør cirka 67 kroner om dagen. På bakgrunn av dette har vi valgt en prisstrategi som skal gjøre det mulig for studenter å holde seg innenfor de 67 kronene per dag på tre måltider, sier Ronæss.

– Som å handle på 7/11

Student Jon-Øivind Finbråten mener at man av og til får mye for pengene hos SiT, mens man andre ganger får veldig lite. Finbråten tenkte først at SiT var et tilbud som skulle komme studentene til gode siden mange ikke har så mye å rutte med. Nå har han en annen oppfatning.

– Jeg syns kafeene til SiT jevnt over er alt for dyrt. Det er det flere jeg kjenner som er enig i. Når jeg skal kjøpe noe i kiosken er det som å handle på 7/11. Jeg kan ikke fatte hvorfor noen varer koster så til de grader mer enn de gjør på dagligvarebutikker, sier han.

Kjell Erik Ronæss forteller at de sammen med samskipnaden i Norge de siste årene har gjort undersøkelser på hva det koster for mat i kantinene på campus i Trondheim i forhold til andre byer.

– SiT Kafe har vært blant de billigste hvert år. Sånn sett kan du si at studentmaten i Trondheim med tanke på pris er billigere enn andre steder i Norge, sier Ronæss.

Store prisforskjeller

Student Jon-Øivind Finbråten reagerer også på at SiT har satt forskjellige priser på samme produkt i de forskjellige kantinene og kafeene.

– Når jeg først skal kjøpe en baguette i kiosken ser jeg at den koster 29 kroner, men når jeg så går til kantina koster den 10 kroner mer. Det er ikke logisk at samme produkt koster ulikt på samme campus, i hvert fall ikke samme bygg. Det hadde vært billigere om Bunnpris etablerte seg på Stripa, og det sier sitt, sier han.

Kjell Erik Ronæss forklarer noe av prisforskjellene med at det bare er momsfritak på mat som selges over disk i kantiner og ikke det som selges i kiosk. Årsaken til at SiTs kiosker og kantiner har høyere priser enn i matvarebutikkene, er blant annet fordi de har forskjellige innkjøpsavtaler som baserer seg på innkjøp av veldig ulike mengder, hevder Ronæss.

– Matvarekjeder har på mange varer større innkjøpsvolum enn det vi har, og de får dermed bedre innkjøpsavtaler og rabatter. Store innkjøp gir større rabatter, mindre innkjøp gir lavere rabatter og dermed høyere utpris enn i matvarebutikkene for slike produkter, sier Ronæss.

Lage mat fra bunn av

Ronæss forteller at de prøver å være gode på det matvarebutikkene ikke er gode på, det vil si på varm mat, varm drikke og fersk smurt kaldmat. Han forteller at SiT har vedtatt en ny matfilosofi der fokus ligger på å lage god, næringsrik mat fra bunnen av til studentene.

– Vi ønsker å gi et godt pristilbud og servere kvalitetsmessig god mat. Vi startet i vinter med et helt nytt prosjekt der vi fokuserer på å lage maten fra bunnen av i stedet for å bruke halvfabrikata, der vi vil gi studentene mat med god kvalitet, sier Ronæss.

Powered by Labrador CMS