I Norges tjeneste

PSTs behandling av iranske studenter er både skammelig og oppsiktsvekkende, mener vår kommentator.

Publisert Sist oppdatert

Frihet og demokrati er ord man hører når utlendinger beskriver Norge. Det norske samfunnet bærer fruktene av dette, når dyktige utenlandske studenter velger Trondheim som sted for sin forskning. Her får de muligheten til å studere og arbeide i et miljø med erfaring og kunnskap, mot at Norge baner vei innenfor fremragende forskning på mange viktige områder.

Det er derfor skammelig og oppsiktsvekkende at PST nekter iranere opphold uten tydelig grunnlag. Hva er det PST vet om miljøvennlig teknologi som ikke universitetene selv vet? NTNU følger FNs resolusjoner, og arrogansen PST viser er skremmende da de mener de vet mer om faget enn professorene selv. Måten de opererer på gir gufs av etterretningsorganer fra land de neppe vil sammenlignes med.

Den norske etteretningstjenesten er i realiteten både påtalemyndighet og dømmende i denne saken, der UDI ser ut til å bli diktert av PSTs anbefalinger om oppholdstillatelse av iranske studenter. Er myndigheten til PST i ferd med å overgå de folkevalgtes myndighet? Vi ønsker ikke et etterretningsorgan som opererer ved siden av lovverk og de etiske retningslinjene vi har etablert i et fritt og demokratisk Norge.

Kaffash forteller at kusinen hennes studerer kjernefysikk i Tyskland. Tysk etterretning mener derfor at Iran ikke kommer nærmere atomvåpen ved at iraneren studerer kjernefysikk der. Da Under Dusken konfronterte PST med dette virket det som om de verken vet eller brydde seg om hva som foregår i Tyskland. På så måte framtrer PST som om de vet mer om hva som skjer i Iran enn i Europas stormakt. Det er heller tvilsomt.

Hvilken trussel utgjør iranske studenter for Norge? PST tror tydeligvis at iranske studenter skal hjelpe regimet med å få atomvåpen gjennom forskning på miljøvennlig teknologi på NTNU i Trondheim. Det er også tvilsomt. Forskningen til de iranske studentene i Norge er ikke en trussel mot, men heller til tjeneste for norske interesser.

Les mer om iranske studenter og deres kamp studierett her.

Powered by Labrador CMS