VIL TILRETTELEGGE BEDRE: Samfundet er positive til Ergoterapeutstudentenes prosjektoppgave. – De ser ting med andre øyne enn de som driver Samfundet, sier ansatt og veteran ved Samfundet, Tormod Gjestland.

– Samfundet dårligst tilrettelagt i Trondheim

Ergoterapeutstudenter ved HiST kartlegger tilgjengeligheten på Samfundet for funksjonshemmede. - Jeg må inn gjennom vareheisen, sier rullestolbruker Julius F. Wuttudal.

Publisert Sist oppdatert

I følge Samfundets egne hjemmesider skal Studentersamfundet i Trondheim være «det naturlige samlingsstedet for alle studenter i Trondheim, derfor er det en selvfølge at også funksjonshemmede skal kunne ha glede av det vi har å tilby».

HiST-studentene Hege Edna (32), Vigdis Barikmo (34), Sara Sommardahl (21), Jannicke Olsrud (22) og Sofie Gyldenås Olsen (22) mener Samfundet ikke kan markedsføre seg som et sted som er godt nok tilrettelagt for funksjonshemmede. De skriver derfor prosjektoppgave om tilgjengeligheten som senere skal presenteres for Samfundet.

Inn gjennom vareheisen

Julius F. Wuttudal (25) har cerebral parese og er avhengig av rullestol i hverdagen. Han mener Samfundet er det dårligst tilrettelagte bygget for rullestolbrukere i Trondheim.

– En ting er å komme seg inn på Samfundet. Da må jeg gå inn gjennom vareheisen på baksiden. Men har man først kommet seg inn er det fortsatt vanskelig å komme seg rundt på grunn av nivåforskjeller og mange små dører.

Han synes det er synd at situasjonen er slik.

– Studentersamfundet er et samlingspunkt for studenter i Trondheim, og da er det negativt at enkelte blir ekskludert fra det sosiale og kulturelle som skjer der, sier han.

Ergoterapeutstudent Sofie Gyldenås Olsen kan godt forstå Wuttudals problemstilling.

Foto: Eline Sommerstad, Under DuskenKRITISKE: HiST-studentene (f.v) Hege Edna, Vigdis Barikmo, Sara Sommardahl, Jannicke Olsrud og Sofie Gyldenås Olsen mener Samfundet ikke kan markedsføre seg som godt nok tilrettelagt for funksjonshemmede. Julius F. Wuttudal er enig.– Samfundet har alt å vinne på å gjøre noe med dagens situasjon og tilrettelegge for de funksjonshemmede, mener Olsen.

Legger verdigheten igjen hjemme

Wuttudal forteller at det er tidskrevende for ham å dra på kulturelle arrangementer på Samfundet. Hvis han vil inn på Samfundet må han kontakte vaktene for å få noen til å slippe han inn gjennom vareheisen.

– På baksiden der alt rotet og rasket er- der kommer jeg inn. Jeg pleier å spøke med at hvis du vil være med på ting som funksjonshemmet, så må du legge igjen verdigheten hjemme. Det er min egen velvilje som gjør det mulig for meg å være med på ting, sier Wuttudal.

Han sier at han ofte unngår å gå på konserter på Samfundet dersom det arrangeres på en av de mindre scenene fordi det er usikkert om han kommer seg inn.

– Dermed går Samfundet glipp av pengene mine, og det er dårlig for Samfundet som kulturlokale, mener rullestolbrukeren.

Han er likevel positiv til at Samfundet nå velger å ta tak i ting.

Samfundet positive til tilrettelegging

Ansatt og veteran ved Samfundet, Tormod Gjestland er positiv til HiST-studentenes prosjektoppgave.

– De ser ting med andre øyne enn de som driver Samfundet. Samfundet vil vurdere å ta det de kommer frem til videre med tanke på en eventuell oppussing.

Gjestland ser positivt på å få tilbakemelding og anbefalinger fra studentene på hvordan de kan tilrettelegge bedre. Han mener det finnes en politisk vilje hos Samfundet til å gjennomføre de endringene som trengs.

– Dersom det blir aktuelt å tilrettelegge Samfundet bedre for funksjonshemmede, så ønsker vi helt klart å få anbefalinger og regler å holde oss til. Men i første omgang er det viktig at vi tar små steg i riktig retning, sier Gjestland.

Powered by Labrador CMS