
Restaurantanmeldelse
Fra mysteriekjøtt til råekte norske råvarer :
En studentvennlig femrettersopplevelse på Troll restaurant
I disse harde økonomiske tider frister restauranten byens sultne studenter med femretters til en billig penge. Under duskens fattigste gourmand anmelder Troll.
Et skeivhendt steinkast fra Trondheims jernbanestasjon finner du restauranten Troll. Fasaden bærer preg av sine omgivelser på Fosenkaia med værbitt kledning, drivved og tilsynelatende hjemmesnekrede skilter. Restauranten inviterer til norsk tradisjonsmat med en «fandenivoldsk vri», deres egne ord.
Som nybakt student med oppbrukt storstipend og en gane med preferanse for fine oster og høyere konsum av coppaskinke enn herrene i Sopranos, blir hverdagen fort en sirkel av knekkebrød, havregryn og jasminris. Ryktene om rimelig gourmet fristet og veien til Troll ble kort.
Fra skagenrøre til smaksmur

På bordet møter vi ved ankomst et ensomt krydret smør. Det tar ikke lang tid før det enslige smøret blir akkompagnert av et halvt dusin brødstykker. Med tanke på prisen annonsert for disse fem rettene, vokser en frykt for at dette er måltidets første rett.
Usikkerheten blir imidlertid avkreftet straks virksomhetens imøtekommende servitører introduserer første rett: En smakfull og lett skagenrøre, supplert med frisk salat og lokalt flatbrød. Friske reker og granateple snakker godt med dill, og gjør noen lette pasninger til både det flate og det vanlige brødet.
I kjølvannet av skagenanretningen tipser servitøren om at et glass rødt vil falle i smak, ettersom neste rett er kjøttbasert. Med noe godt i glasset blir vi derimot sittende undrende når neste rett inntreffer. Foran oss er et tilsynelatende udefinert rektangel som ifølge servitøren er bestående av både svin og okse. Med unntak av syltet rødløk, en rik svine-glace og en coleslaw som prøver å stå kjøttmursteinen til assistanse, blir smaken slående lik det monotone inntrykket.
Det undres om denne løsningen er grunnen til måltidets lave pris før neste rett raskt motbeviser mistankene. Stekt sei er neste på menyen i en symfoni med rotpure, skalldyrsaus og marinert blomkål, dekorert med salt og tørket søtpotet. Hver for seg står ingen av komponentene spesielt ut, men summen av alle elementene skaper en synergi av brede smaker.

Bygg, dessert og glade lommebøker

Servitøren introduserer neste rett som en norsk slektning til den italienske risottoen. Retten er laget på bygg og passende navngitt byggotto med sopp. På denne myke sengen av champignon, umami og nøttearoma, finner vi kjøtt av okse, syltede rødbeter og en ertestengel. En bedre match til rødvinen enn den tidligere skinkeblokken.
I måltidets siste akt blir det servert en alternativt anrettet pannekake med en fyldig og rik plommekompott, sjokoladesaus og et lett dryss med müsli. Som den endelige avslutningen på måltidet følger også muligens høstens siste og søteste jordbær.
Etter å ha spist oss gjennom sjø og land, er tiden kommet for å vinke servitøren inn for det økonomiske oppgjørets time. Til å ha nytt fem retter og en passelig mengde vin er tallet på terminalen å klassifisere som svært studentvennlig. I hvert fall sett i forhold til byens mange andre tilbydere av femretters. Til tross for mursteinsmassen underveis leverer Troll et overraskende solid måltid som ikke får studentlommeboken til å felle tårer. Troll er å regne som en hyggelig, mettende og rimelig kveld med innblikk i norske råvarer.
LES OGSÅ: Helt på bærtur