
Vil tilby insekter til middagsbordet
To NTNU-studenter har startet et foretak med et mål om å drive oppdrett av spiselige insekter i Norge.
– Det har en litt nøtteaktig smak, sier Victoria Stokke, gründer og masterstudent ved industriell økologi på NTNU.
Sammen med medstudent Ida Hexeberg Rustad driver hun Myldregard AS, selskapet som skal tilby nordmenn spiselige insekter. I første omgang skal studentene kun importere ferdigprodukter av insekter, som sjokolade med ovnsristede billelarver og karemellsirisser. Etter hvert ønsker de imidlertid å drive med oppdrett av insekter i Norge. Slik kan de levere ferske insekter til restauranter rundt om i landet.
Smaker nøtter, avokado og bacon
Stokke viser fram en isboks fylt med brødsmuler. Blant brødsmulene ligger noen små larver og boltrer seg. De ser nesten for søte ut til å spises, men bare nesten.
– Disse kalles melmums og lever hovedsakelig på mel. De har en mild og nøtteaktig smak, sier Stokke.
Hva insektene smaker kommer an på hva slags insekt det er, samt hvordan insektene er tilberedt.
– Bielarver smaker mer avokado. I forrige uke spiste vi fritert melmums, som hadde en anelse baconsmak, sier Rustad.
Kan redusere matmangel
Ifølge en FAO-rapport fra 2013 er insekter en uutnyttet matressurs i den vestlige verden. Hadde man spist mer insekter, kunne dette bidra til å redusere matmangel.
– Insekter er mer bærekraftig og klimavennlig sammenlignet med tradisjonell animalsk protein. Det krever mindre fôr enn andre kjøttprodukter, og i tillegg er det mindre utslipp av klimagass i forhold til oppdrett av kjøtt. Dessuten er insekter veldig næringsrikt, sier Stokke.
En annen grunn til å spise insekter er at det smaker veldig godt, ifølge Rustad.
– Vi ønsker at insekter skal bli en del av norsk hverdagskost på sikt, på lik linje med poteten som vi i dag ser på som urnorsk, sier Rustad.
Venter på klarsignal
Jentene har bestemt seg for å fokusere på oppdrett av gresshopper og melmums. I tillegg er de veldig spente på et nytt produkt, nemlig proteinbarer med proteinrike sirisser.
– Gresshopper, og særlig sirisser, er veldig godt for de som er opptatt av trening og kosthold. Det har høyt innhold av protein og omega 3-fettsyrer, samt lavt innhold av mettet fett og karbohydrater, sier Stokke.
Akkurat nå venter de på klarsignal fra Mattilsynet og EU, som skal publisere en risikorapport i slutten av september. De ser for seg at de kan begynne å selge smakfulle insekter i løpet av 2016.