Oppgjøret med fredagstacoen

Når NM i taco arrangeres er det ikke med ingredienser som Tex Mex Spice Mix og rømme, men blå mais, nøtter og rødkål.

Publisert Sist oppdatert

Midt i lokalet til Mathall Trondheim står tre bord klare med urter, lime og diverse kjøkkenutstyr spredt utover, og stemningen i luften er spent. Det er nemlig delfinale i NM i taco, og det er de tre restaurantene Frida Restaurant, Bror Bar og Restaurant og Tacopedia som skal konkurrere mot hverandre. Foran bordene står Rebecca Goodchild som arrangerer NM i taco på vegne av Apetina og Arla.

Fakta

NM I TACO:

Arrangeres av Just Cruzin’ Production AS på vegne av Apetina og Arla.

Det blir arrangert delfinaler i Trondheim, Bergen og Stavanger.

Hvert lag består av to deltakere fra lokale restauranter.

Finalen arrangeres i Oslo 4.november og hoveddommer er Claus Pilgaard, også kjent som Chili Klaus.

Hovedpremien er et reisegavekort på 25 000 kroner.

– Da begynner vi snart, annonserer hun.

Hun teller ned de siste sekundene. Idet klokka slår 12 er kokkene i gang. De vet akkurat hva som skal gjøres, og uten tegn til hast setter de i gang. Tortillaer varmes, kjøtt stekes og tilbehør kuttes. Foreløpig er flesteparten her for å filme eller ta bilder, men også et par nysgjerrige tilskuere har tatt turen. Hos Bror legger kokkene med selvsikker presisjon først guacamole, så mango og rødkål i tortillaene som står klare på rekke og rad i en metallbeholder.

Humøret var på topp hos deltakerne

– Kjøttet vårt er kokt i mørkt øl og tilsatt sjokolade, chili og jalapeños, forteller Øistein Skaslien.

Han strør litt nøtter på toppen før han fortsetter.

– Dette er en konkurransevri på chilitacoen vi serverer på Bror.

Jentegjengen bak meg følger spent med og kommenterer på at tacoen er så fargerik der den lages med innslag av gult, rosa og grønt.

– Man smaker med øynene først vet dere, skyter Øistein inn.

SMAKSPRØVER.

Det er tid for første runde med smaksprøver, og Bror er raskest ute. Brett med taco bæres rundt i lokalet, og ivrige besøkende passer på å sikre seg en tortilla fylt til randen med tilbehør. Det er mildt sagt ikke det letteste å spise. Allikevel er alle prøvene fort spist opp.

– Dette var en ny type taco. Det er noe nøtter på toppen her, kanskje ikke helt noe for meg, men den var god, sier Matias Rekstad.

Han har fått tak i en av smaksprøvene fra Bror, og gjør et tappert forsøk på å få med alt i det han tar en bit av tortillaen. Han jobber hos Tacopedia og sier at han derfor ikke er helt objektiv.

– Jeg er her for å støtte vennene mine, men også fordi jeg er veldig glad i taco da.

Matias forteller at han spiser mye taco gjennom jobb, og at det gjerne er litt mer spennende enn den typiske norske fredagstacoen.

– Hvis det er én ting jeg må ha med på tacoen så er det pico de gallo, sier han bestemt.

Han har allerede fått smake på en prototype av konkurransetacoen til Tacopedia.

– Den lovet godt. Men jeg håper egentlig Frida vinner, for jeg kjenner deltakerne, sier han og smiler lurt.

SKJØNNER IKKE GREIA.

Tacopedia har valgt å lage en blanding av norsk og meksikansk taco.

– Kjøttet er lammekjøtt som er kokt i 20 timer, forteller Oscar Jimenez Salazar, en av kokkene fra Tacopedia..

I tillegg til lam består tacoen blant annet av rødbeter, rødløk, syltet rødkål og avokado. Tortillaen er laget på mais og består i tillegg av koriander og spinat.

– Vi har prøvd å servere typisk meksikansk taco, men det var det ikke så mange som ville ha, så nå har vi laget en med en norsk vri, sier Oscar.

Danske Maria Haugen har fått tak i en smaksprøve fra Tacopedia og har satt seg ved de store vinduene for å smake. Hun skjønner seg ikke på den norske fascinasjonen for taco.

– Jeg skjønner ikke helt greia, nei. Jeg spiser ikke så mye taco selv.

Hun forteller at hun er her for å prøve noe nytt, da fredagstacoen fort blir kjedelig. Etter å ha fått tid til å spise er hun er ikke i tvil om hvilken som er best.

– Det er Tacopedia sin. Den var avbalansert og god, uten for mye chili. Det kan fort bli for sterkt, sier hun og vifter demonstrerende med hånda foran munnen.

INSPIRASJON.

De to venninnene Agnete og Anne er egentlig mest vant til den norske tacoen, men har kommet til Mathallen etter at de så arrangementet på Facebook. De er begge fornøyde med smaksprøven fra Bror.

– Dette var ikke helt vanlig taco. Det er noe mango her, og kjøttsmaken dominerer, sier Agnete.

Hun har smakt på Tacopedia sin også, og hun synes Bror sin er best.

– Det er noe med lefsa. Tacopedia sin er laget av mais, mens denne er av hvete, og det er bedre. Også fikk jeg forklart mer av hva som er i denne, det har litt å si det og, konkluderer hun.

Begge er enige om at man ikke kan bli lei av taco.

– Det går an å lage så mange forskjellige typer, det er jo perfekt som restemat for eksempel, sier Anne.

– Også finnes det ikke noe bedre enn taco som nattmat etter at man har vært ute da, legger Agnete til.

De ser på hverandre og ler.

– Nå har vi jo fått litt inspirasjon til å prøve ny taco også.

JULETACO.

– Nå er det 10 minutter igjen, roper Rebecca, og mens deltakerne får mindre og mindre tid, strømmer stadig flere tilskuere inn dørene. Etter hvert er det helt fullt foran de tre bordene, og det snakkes spent om hva slags taco man skal få smake.

I takt med det økende tempoet går språket mellom deltakerne fra norsk over til spansk. Lukten av frisk koriander, marinert kjøtt og eksotiske krydder blander seg med summingen av stemmer i lufta. Hos Frida har smaksprøvene gått fort. Her er tortillaene laget av blå og gul mais og har en svak lillafarge.

– Vi bruker tynnribbe som er marinert med achiote. Dette er en blanding med annatto-frø, oregano, hvitløk, spisskummen og appelsin- og limesaft, forteller Hans Sandbrekkene.

Han topper tacoen med fritert ost og en saus bestående av grønn tomat, avokado, løk og koriander.

– Jeg synes det er så greit å lage denne tacoen til jul. Du vet, når man fortsatt har mye ribberester men er så lei av julemat. Da er dette et godt alternativ, sier han med et smil.

VINNEREN.

– Nå er det ett minutt igjen, roper Rebecca, og deltakerne legger siste hånd på verket.

Det telles ned de siste sekundene, og dommerne går fra bord til bord for å smake på de ferdige tacoene. Det lille lokalet er nå fullt av tilskuere, og det følges spent med mens det forklares og smakes. Dommerne gjør seg ferdig og går til siden for å diskutere. Noen minutter senere er de tilbake for å annonsere vinneren.

Tacopedia får skryt for en ren og klar presentasjon, mens Bror sin variant med kjøtt og mango var overraskende og god. Allikevel er det Frida som skiller seg ut med bruken av blå mais i tortillaen, samt ananas og fritert ost på toppen.

– Basert på alt dette er det Frida som er vinneren, annonserer meddommer Christel Jørgensen.

Vinnerne jubler, mens konkurrentene går bort og gratulerer. Igjen står fornøyde gjester som kanskje prøver seg på en mer kreativ vri neste gang de lager taco.

Powered by Labrador CMS