Si det med blomster

BETYDNING: Julie Bjørk tror blomsterspråket kan ha en større betydning i framtiden.

Noen ganger blir ord knappe. Derfor har vi blomster.

Publisert

Mennesker liker fine ting i naturen. Vi står opp ekstra tidlig for å få med oss soloppganger. Vi legger oss litt sent for å telle stjerner på nattehimmelen. Naturen er noe de fleste av oss forbinder med noe positivt. Derfor har mennesker plukket små og store kvaster i alle slags farger, fasonger og størrelser siden tidenes morgen for å glede seg selv, eller noen de er glade i. Blomster vekker alle sansene vi mennesker har gjennom både lukt, form og farge. Gjennom tidene har blomster symbolisert fred, kjærlighet, glede og lykke. Blomster har en betydning for livene våre fra start til slutt, og gis bort i gave ved både små og store anledninger. Det mange kanskje ikke tenker over er at både blomster og farger har en egen betydning. Visste du at tulipaner kan representere falskhet og forfengelighet? Eller at du kan be om unnskyldning med ferskenfargede roser?

Blomster for overklassen

Camilla Lund Ohrvik driver Strå blomsterverksted og butikk ved Bakke bru. Hun er utdannet blomsterdekoratør og har jobbet med blomster i 18 år. Hun forteller at blomstenes symbolikk var langt mer framtredende i gamle dager.

– Tidligere var blomster noe for overklassen. Folk flest hadde ikke råd og det kunne være begrenset hvilke typer man hadde tilgjengelig, forklarer hun.

Selv om blomster hadde en sterkere symbolikk tidligere, er det fortsatt noen typer blomster og sammensetninger som har en sterk betydning.

– Jeg har en del menn som snur i døra dersom jeg ikke har tre røde roser. Så dette har kanskje den sterkeste betydningen for mange.

Tre røde roser betyr i følge Ohrvik «jeg elsker deg». Til tross for denne populære betydningen selger hun ikke roser med mindre kundene hennes spesifikt ber om det.

– Det finnes så mange andre fine blomster så det er lett å velge bort.

LES OGSÅ: Dette er årets studentkandidater til NTNU-styret

«Du er solen i livet mitt»

Det har seg nemlig slik at blomstenes betydning ikke er statisk. De har forskjellig betydning ut fra hvilke kilder man ser etter.

– Det er likevel mye som går igjen. For eksempel er det mange som kjøper solsikker for å fortelle noen at «du er solen i livet mitt». Jeg ser at kortene de skriver også underbygger dette.

Gult gir et veldig positivt uttrykk. Skal man for eksempel ønske noen lykke til på en eksamen kan gul være en sentral farge i en sammensetning.

– Jeg hadde brukt masse farger, gjerne blomster som minner om vår. Dette kan være kamille og margeritter. Kanskje solsikke.

Blomster er utelukkende positivt for de fleste, uansett farge og type. Derfor kan det kanskje komme litt overraskende på, at noen typer har en negativ betydning.

– Selv om gult er en positiv farge, kan det også stå for falskhet. Og blomsten ridderspore kan for eksempel representere uvennskap.

LES OGSÅ: Fargemarka ble ghostet av kommunen

Sjelden etterspørsel etter symbolikk

For fem år siden startet Julie Bjørk opp Bakklandet Blomster, som nå har avdeling på Brattørkaia og Bakklandet. Hun forteller at hun startet opp kjeden uten noe som helst kunnskap om blomster. Det førte til en bratt læringskurve med både feil og tabber.

– Vi lærte masse underveis. Vi gjør jo alt innen blomsterfaget.

I likhet med Ohrvik forteller Bjørk at det er sjeldent folk etterspør blomster med en spesiell symbolikk.

– Det er ikke vanlig at folk vil ha blomster etter betydning, bortsett fra roser kanskje, men utover det er det sjeldent etterspurt.

Likevel sier hun at blomsterspråket kan få en større betydning i framtiden.

– Vi fremmer jo hverdagsblomster som kan stå på bordet, men det kan være veldig gøy å slenge med en liten morofakta om hva blomstene faktisk betyr.

Likevel representerer blomster som en helhet noe vakkert. Dersom man skulle latt seg begrense av blomstenes symbolikk kan det hindre fri flyt og kreativitet.

– Det er ikke noe morsomt å la seg begrense av regler, fortsetter Bjørk.

Derfor legges fokuset gjerne vekk fra symbolikken og over på det visuelle. Skal du for eksempel gi en sliten kjæreste eller venn en ekstra oppmuntring i hverdagen vil det være naturlig å gå for glade og friske farger.

– Den må hvertfall være inspirerende!

Powered by Labrador CMS