NYE GREP: Immatrikuleringen på NTNU samler tusenvis av studenter hvert år. Nå blir studentflokken enda større, når målet til regjeringen er at flere skal komme i gang med studier.

Snart kan alders- og tilleggspoeng forsvinne

Regjeringen vil fjerne alderspoeng og kjønnspoeng fra opptak. I tillegg vil de kvitte seg med karakterkrav fra sykepleierutdanningen.

Publisert Sist oppdatert

Endringene kommer frem i to meldinger til Stortinget som regjeringen har presentert. Utdanningspolitiske talsperson Elise Waagen i Arbeiderpartiet utdyper noen av hovedpunktene fra meldingene: 

– I dag har vi opptaksregler som fører til at mange unge bruker for lang tid på å komme i gang med studiene. Dette rydder vi opp i og nå blir det mer fornuftige opptaksregler. Det vil unge over hele Norge tjene på.

Endringene trer i kraft tidligst 2025/2026.

REALISERER DRØMMER: Elise Waagen vil unngå at unge havner i ventesone.

Skaper hinder

Waagen forteller hun er stolt av at Ap/Sp-regjeringen tar tak i problemene med dagens opptakssystem.

Opptaksreglene Waagen sikter til, er bruken av alderspoeng og tilleggspoeng i opptakssystemet.

– Slik systemet har vært, har det gått inflasjon i tilleggspoeng, og alderspoeng er et hinder for at unge kan komme i gang med studier de ønsker.

Hverken samfunnet eller de unge er tjent med et system som holder unge i en ventesone før de kan komme inn på drømmestudiet. 

— Derfor er jeg glad for at dette ryddes opp i, sier Waagen.

LES OGSÅ:  Logger heller kroppstemperatur enn å ta p-piller

Ingen karakterkrav

Én av endringene som mulig gjøres, er å avvikle karakterkravet for sykepleierstudiet, og åpne for unntak fra dagens karakterkrav på lærerstudiet. I dag er det krav om karakteren tre i norsk og matematikk for å komme inn på sykepleierutdanningen.

Når det gjelder lærerstudiet skal det være opp til utdanningsinstitusjonene å bestemme om det skal være karakterkrav eller ikke. 

Regjeringen åpner nemlig opp for at institusjonene kan søke om unntak fra dagens karakterkrav for lærerutdanningen.

– Vi trenger særlig flere sykepleiere og lærere. Derfor avvikler vi høyresidens kunstige karakterkrav i norsk og matte for sykepleierutdanningen.

– Forstår ikke skolehverdagen 

Waagen forteller at de på lærerutdanningene gir utdanningsinstitusjonene mulighet for dispensasjon fra opptakskravene i særlige tilfeller.

Slik skal ikke karakterkravene hindre motiverte kandidater fra å søke, samtidig som det ifølge Waagen sikrer god kvalitet i utdanningen. 

– Når høyresiden vil kreve minst karakteren fire i matte for å bli norsklærer, viser det at de ikke forstår skolehverdagen i Norge. Med dette grepet, sikrer vi norske elever flere lærere med lærerutdanning, sier Waagen.

Må sikre god kvalitet 

I en ny pressemelding utdyper regjeringen at de lytter til institusjonene som utdanner sykepleiere. 

Forsker- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel forteller de vil jobbe for å sikre god kvalitet i selve sykepleierutdanningen.

– Vi lytter til de som utdanner sykepleiere rundt i hele Norge. Flere universiteter og høgskular melder om at de må avvise mange gode og motiverte søkere på grunn av disse kravene. Når det samtidig er stor mangel på sykepleiere, må vi ta grep. 

Ifølge Hoel må de viktigste grepene for å sikre kvalitet tas i selve sykepleierutdanningene.

– Det vil fortsatt være nasjonale deleksamener, legger Hoel til.

LES OGSÅ:  Unge entreprenører som kjemper imot moteverstinger

Powered by Labrador CMS