STRØMREKORD: Eidem opplyser om at det har blitt satt strømrekord i Norge og Trøndelag i januar

Strømtipsene som hindrer sjokkregning

Det er lett å bli lei høye strømregninger. Her er noen strømtips som kan forhindre sjokkregning.

Publisert

Med kalde måneder følger høyt strømforbruk og høyere strømregninger. Når vi i tillegg oppholder oss hjemme mye mer enn tidligere, fører dette til rekorder innen strømforbruk.

– Det ble satt strømprisrekord i Trondheim, Trøndelag og i Norge i januar. Februar i år har også vært februar-måneden med høyest strømforbruk noensinne, forteller kommunikasjonssjef Bengt Eidem i Tensio.

Tensio er ansvarlig for det regionale strømnettet i Trøndelag. De drifter og vedlikeholder strømnettet, altså alle kablene strømmen farer gjennom. Kraftens vei fra fossefallene til stuen din har tre etapper der ulike aktørere er involvert.

– Du har egne vann- og vindkraftselskap som produserer strømmen, nettselskap som distribuerer den, og til slutt de mange ulike strømleverandørene, forklarer Eidem.

LES OGSÅ: Kommuneoverlegen roser studentene i Trondheim for sin innsats

Ledende kraftforbruk

En tommelfingerregel arkitektene har, er at en tredjedel av strømforbruket går til oppvarming, en tredjedel til varmtvann og den siste tredjedelen går til lys og andre apparater. Det forteller professor emeritus Anne Grete Hestnes ved NTNUs Institutt for arkitektur og teknologi.

– I løpet av de siste årene har vi blitt flinkere til å ikke bruke like mye strøm til varmtvann eller belysning. Likevel har vi sett at elektrisitetsbehovet har gått opp, da folk bruker flere elektriske apparater, informerer Hestnes.

Ifølge Hestnes har arkitektene et ansvar for å utforme boligen på en slik måte at energiforbruket holdes lavt.

– Dette kan eksempelvis gjøres ved å utforme en liten, men funksjonell og energieffektiv bolig. For eksempel har jeg selv et uoppvarmet glassrom i sørveggen som fungerer som drivhus og lesekrok på sommeren, og et lager resten av året, forteller Hestnes.

Under pandemien har vi sett endringer på når strømmen forbrukes, forklarer Eidem.

– Vanligvis går det mest strøm når vi gjør oss klar på morgenen og ved stell på kvelden, men under pandemien har vi sett at strømforbruket har endret seg litt. Vi har blant annet stått opp senere og forbruket reflekteres av at vi har vært mer hjemme enn normalt, opplyser Eidem.

Han forteller at strømforbruket generelt også har steget, noe som var spesielt merkbart under kuldeperioden.

LES OGSÅ: Velferdstinget øker semesteravgiften for studenter

Strømsugen som glemmes

Som leietaker er det vanskelig å gjøre noe med isolasjonen i boligen, selv om dette kan ha stor betydning for strømforbruket. Da gjelder det å finne andre måter å redusere strømregningen på.

Forbrukerne kan redusere forbruket ved å gjøre de kjente tipsene som å skru av apparater man ikke bruker, dusje kortere og senke innetemperaturen. Eidem forteller også at å bytte strømleverandør kan utgjøre en stor forskjell.

– Vær forsiktig med lokketilbud og vær alltid kritisk hvis prisen virker for god til å være sann. Det finnes også nettsider hvor man kan sammenlikne de ulike strømleverandørene, tipser Eidem.

For å spare på varmtvann, kan man investere i et sparedusjhode. Desto mindre vann man forbruker, desto mindre må man varme opp.

Hestnes forklarer at elektriske apparater bruker en del strøm selv om de er i «stand-by»-modus. Det er derfor viktig å skru alle duppedingser helt av når man ikke bruker dem og trekke ut ladere. Dette kan være et merkbart tiltak da vi får stadig flere elektriske apparater som trekker strøm.

– Ellers er det den samme greia. Skru av lys, skru ned varmen også videre, avslutter Hestnes.

LES OGSÅ: NTNU er ikke bare Gløshaugen

DOBBELT SÅ HØYT: Kollektivet til Gamnes opplevde en dobling av strømregningen i januar

Doblet regningen

Studenten Nora Løvdal Gamnes og hennes kollektiv er noen av de som opplevde sjokket av en svært høy strømregning i januar.

– Vi betalte 2614 kr totalt og hver person betalte 523 kr. Det er det dobbelte av hva vi vanligvis betaler, forteller Gamnes.

Kollektivet hennes er ikke de eneste som har måttet betale dyre strømregninger. Når det var så kaldt som det var i januar og februar, og påfølgende strømpriser var høye, var det vanskelig å unngå en dobling i strømregningen.

Gamnes virker positiv til flere av tipsene som er foreslått av Eidem og Hestnes, men synes det er dumt å måtte gå rundt og fryse for å ikke motta en ekstrem strømregning. Samtidig innser hun at det er flere ting man ikke tenker på som trekker mer strøm enn man tror.

– Jeg tenkte for eksempel ikke på at stereoanlegget som alltid er plugget inn faktisk trekker strøm, sier Gamnes.

LES OGSÅ: Klør det? Da kan det fort være skabb

Powered by Labrador CMS