Det var høy drinkføring på Bodegaen under Bartenderkurset ID:18.

Høy drinkføring

I går gikk det siste av to bartenderkurs under UKA av stabelen i Bodegaen på Samfundet. Det var interessant, hyggelig og ikke minst lærerikt.

Publisert Sist oppdatert

Mikael Beermann er lektorstudent som til vanlig sitter i KSG-styre for Servering, og Under UKA 15 er han sjef på Lyche. Det innebærer at han blant annet avholder bartenderkurs for ivrige deltagere. Dusken.no var på kurset kalt ID:18, hvor det kun ble brukt sprit med mindre enn 22% alkohol.

– Nordmenn burde få et mer avslappet forhold til alkohol, det skaper en bedre drikkekultur, mener han. .

Beermann er halvt tysk og halvt amerikaner, men oppvokst i Norge.

– I Tyskland, hvor min mor kommer fra, er det helt vanlig å ta seg en øl i lunsjpausen, på samme måten som om man skulle tatt seg en brus, sier han.

Norgesmester

Kurset bestod av like deler teori og praksis. Teoridelen består av at Beermann foreleser for deltagerne foran en projektor. Praksisdelen består av at deltagerne får lage sine egne drinker på fem forskjellige barstasjoner plassert ut i Bodegaen. Det manglet ikke på prøvesmaking, og mot slutten av kurset var bordene i Bodegaen fulle av tomme glass.

– Det er ut til at folk koser seg. Det er alltid hyggeligere at folk koser seg enn at de føler de er på et vanlig kurs, og det er en veldig avslappet stemning her akkurat nå, sier Beermann i et ledig øyeblikk.

Som norgesmester i bartending fra 2011 blir det fort tydelig at Beermann kan det han holder på med. Det blir også tydelig at han selv er glad i håndtverket. Med en gang glassene er tomme kommanderer han deltagerne tilbake til barene.

Som erfaren bartender avslører kurslederen blant annet at James Bond ikke kan noe om drinker, ettersom han alltid bestiller sin Vodka Martini ristet og ikke rørt. Det er altså: ikke slik det bør gjøres. Videre forklarer han at mesteparten av smaken til en drink har å gjøre med lukt og utseende. Faktisk rangeres smak langt nede på listen over ting som er viktige ved en god drink.

Selvlært

Beermann begynte selv med bartending fordi han syntes det virket interessant. Han er selvlært, og begynte å jobbe for det han beskriver som "en shabby, brun pub i byen". Han tjente ikke særlig mye, men fikk lov til å ta seg en øl på slutten av en lang dag og var fornøyd med det.

Etter å ha jobbet flere år i Skottland jobbet han noen år deltok han etterhvert på flere internasjonale konkurranser. Etter å ha vunnet NM i 2011 endte han på en andreplass i norgesmesterskapene 2012 og 2013.

– Jeg tapte alltid mot han samme fyren som nå er rangert som den ellevte beste i verden, sier han lattermildt.

Egne drinker

I løpet av kvelden råder det en avslappet men konsentrert stemning på Bodegaen. Helt til sist blir deltagerne oppfordret til å lage sine egne drinker basert på standardoppskrifter. Beermann gjør oppmerksom på at han har satt frem hele Bodegaens barhylle. Ivirge og lystige deltakere får blande sine egne fargerike drinker, noe markerer avrundingen av det svært vellykede bartenderkurset.

Powered by Labrador CMS