Kan bli fysisk undervisning til høsten

I dag kom Statsministeren med gjenåpningsplanen for samfunnet etter pandemien.

Publisert Sist oppdatert

I formiddag la Statsministeren fram gjenåpningsplanen for samfunnet i Stortinget. Planen består av fire trinn og en oversikt over hvilke tiltak som lettes på i hvert trinn. Det første trinnet går ut på å reversere alle eller deler av de nasjonale tiltakene som ble innført før påske.

Disse vedtakene er videreført til 14. april, og regjeringen håper at man kan gå tilbake til situasjonen før 25. mars etter dette. Det vil bety at man igjen kan ha forelesninger og undervisning fysisk i mindre grupper.

– Vi skal tilbake til en mer normal hverdag, og vi skal gjøre det trinnvis og kontrollert. Vi har stått i dette sammen. Vårt mål er at vi også skal komme sammen ut av krisen, sa statsminister Erna Solberg (H) under orienteringen.

Fysisk undervisning til høsten

I trinn to av planen, som tidligst vil være mulig å starte på i siste halvdel av mai, skal det åpnes for økt fysisk undervisning på universiteter, høyskoler og fagskoler. Man tolker det derfor slik at det fra høsten av vil være realistisk å håpe på fysisk undervisning.

Rektor ved NTNU, Anne Borg, skriver på Twitter at det er bra at Statsministeren prioriterer studentene og fysisk undervisning. Hun mener likevel at det bør framskyndes, og skriver at universitetet tar smittevern på stort alvor og ønsker å åpne for mer undervisning.

– Vi ser gjerne at det løftes fram fra trinn 2 til trinn 1, skriver Borg.

Data framfor dato

Statsministeren understreker at gjenåpningen ikke planlegges etter konkrete datoer, men at overgangen fra et trinn til et annet må vurderes basert på smittesituasjonen. Denne vurderingen baserer seg på tre punkter: Sykdomsbyrde, kapasitet i helsetjenesten og vaksinasjon.

– For hvert trinn i gjenåpningen, må vi følge situasjonen nøye. Hvis antall smittede og antall syke ikke går opp, kan vi gå videre til neste trinn etter tre uker. Hvis antall smittede og syke øker, må vi vente eller stramme inn igjen. Med andre ord er det data og ikke datoer som vil styre, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse senere på dagen.

Powered by Labrador CMS