Slik trikset de seg til toppen i verden

Erlend (23) og Brynjar (26) har tatt fotballtriksingen til verdensmesternivå.

Publisert Sist oppdatert

Brødrene Erlend (23) og Brynjar Fagerli (26) fra Svorkmo i Orkdal har tatt med seg triksingen fra bakgården og inn i verdenseliten. Nå bor de begge to sammen i Trondheim og satser på freestyle fotball, samtidig som de studerer på deltid ved NTNU.

– Det vi satser på er freestyle fotball, også kalt fotballtriksing. Vi har holdt på med dette i ca. 12 år, der vi de siste seks årene har satset ordentlig for å bli så gode som mulig, forteller brødrene.

AKROBATIKK: Det er ikke bare på «Sirkus Arnardo» man kan oppleve førsteklasses akrobatikkust.

Freestyle fotball handler om å gjøre de sykeste triksene der du involverer alle deler av kroppen. De siste seks årene har de to brødrene vært med på (og vunnet) det meste av konkurranser som NM, EM og VM og en rekke private konkurranser arrangert av ulike merker som Red Bull og Carabao. Sammen har de to brødrene blant annet sikret seg tittelen som verdensmestre i parkonkurranse hele fire år på rad.

Ønsket ny hobby

For 12 år siden var brødrene på utkikk etter en ny hobby. De surfet rundt på Youtube og kom over videoer av freestyle fotball.

– Vi ble begge utrolig fascinert fra start og vi skjønte ganske fort at det var dette vi ville drive med framover. Vi begynte å trene veldig mye og veldig lidenskapelig og har holdt det gående helt siden da. Vi synes det er veldig artig, forteller Brynjar.

LES OGSÅ: Rask sjekkliste før sykkelsesongen

Lite triksemiljø i Norge

Selv om triksemiljøet i Norge ikke er så veldig stort, kan Erlend og Brynjar fortelle om et veldig bra miljø. Det er rundt 20 stykk som er aktive i miljøet, i tillegg til veldig mange som trikser bare for gøy.

– Vi blir ofte tagget i innlegg på Instagram, så vi ser jo at det finnes mange engasjerte og trikseglade mennesker der ute, forteller Erlend.

På verdensbasis er sporten raskt voksende, der nivået og antall utøvere er mye større nå enn det var 10 år tilbake. Det er også en aktivitet som mange driver med i bakgården, men det er ikke så veldig mange som vet at det faktisk er en egen idrett.

– Jeg husker jeg lenge øvde meg på å slå ulike trikserekorder, som å for eksempel å kunne trikse til over 50. Det er jo der det starter for de fleste. Nå handler det derimot mer om best mulig triks, røper Erlend.

Tren på det du vil bli god på

Det er ingen hemmelighet at det krever mer enn bare triksing i bakgården for å bli verdensmester i denne idretten. De siste årene hvor brødrene har satset for fullt viser treningsdagboken rundt 18 timer i uken, som regel to økter om dagen, 5-6 dager i uken og en hviledag.

Men hva er det egentlig som kreves for å komme til det nivået Erlend og Brynjar har klart å oppnå?

«Freestyle-trening er 95 prosent av treningen, også hender det at vi trener noe alternativt som jogging eller lignende for å få litt variasjon», forteller brødrene.

Hvis man skal bli ordentlig god i en spesifikk idrett handler det mye om å trene målrettet på det man faktisk skal bli god på.

Før konkurranse trener de ekstra mye på Battle, som er det de konkurrerer i, for det er det de har funnet ut at gir de beste resultatene.

Studerer deltid i tillegg

Man skulle kanskje tro at det å være verdensmestere i en idrett krever all tid, men disse to er beviset på at det er mulig å kombinere toppidrett med andre ting.

Ved siden av studerer Erlend medisin på deltid, mens Brynjar studerer energi og miljø. Det er lett å tenke at man måtte ofre mye for å satse på en idrett, men hvor mye har brødrene egentlig ofret?

– Jeg vil jo si at vi har helgardert oss veldig bra med å studere deltid ved siden av, så vi har ikke brent alle broer for å satse på å leve av triksing resten av livet, sier Brynjar.

LES OGSÅ: Millionpris for Eksperter i Team

Brødrenes plan er at 20-årene skal brukes til å ha freestyle som sin hovedbesettelse, men etter at de er ferdig med å studere og ferdig med å satse på toppidrett ønsker de begge å jobbe i en mer fast jobb resten av livet. Det å leve av freestyle er ikke nødvendigvis enkelt eller noe de har lyst til.

– Vi ser liksom ikke for oss at når vi er 50 år så ville vi likt å leve av freestyle på samme måte som nå. Så jeg føler derfor ikke at vi har ofret så mye. Vi har jo selvsagt ofret noe, for det tar jo tid å reise og trene og dra på show og konkurranser. Men det er noe vi liker å gjøre så det er jo fordeler og ulemper med det, legger han til.

TRENING OVER LENGRE TID: Guttene har trent to økkter om dagen de siste 6 årene, så det er ingen tvil om at det ligger mye tid og trening bak denne kunsten.

Klare mål

Selv om de begge har oppnådd mye allerede, er det ingen tvil om at brødrene jakter videre og det er heller ingen tvil om at de har planene og målene klare.

Brynjar har oppnådd både andre, tredje og fjerdeplass individuelt i VM, men har ennå ikke tatt den gjeveste tittelen.

– Jeg har fortsatt som mål å bli individuell verdensmester, Erlend har jo nådd det målet for lenge siden og klart det allerede 5 ganger, så jeg føler det er på tide at jeg også når det målet. Jeg vet ikke hva målet til Erlend er, sier han spørrende og ser bort på sin bror.

LES OGSÅ: Ny NTNUI leder har store planer for Aktiv campus 2021

Erlend svarer:

– Målet mitt er jo å hindre at Brynjar blir individuell verdensmester, sier Erlend spøkefullt og ler, mens han fortsetter:

– Neida, jeg har som ambisjon å fortsette å bli mye bedre og jeg er veldig inspirert av det å se hvor god jeg kan bli. Selv om jeg har vunnet mye så er det veldig gøy å holde på med det her og å forbedre seg, forteller 23-åringen.

Erlend og Brynjar oppdager enda forbedring etter 12 år med triksing og oppdager stadig nye områder å utforske. Noe av det som driver dem mest er at det er en fersk idrett (første VM gikk av stabelen for 13 år siden.).

Det har skjedd mye siden da og det skjer enda mer framover. Det å være en del av denne utviklingen og denne type idrett synes de er givende, samt å kunne få inspirere andre til å drive med det samme og heve nivået.

FASCINASJON FOR SPORTEN: Da guttene oppdaget sporten på Youtube, merket ganske fort at det var dette de ville drive med fremover.

Brødrenes beste tips

Kjenner du at det kribler litt i fotballfoten og at du har en liten trikser i magen? Her er brødrenes beste tips for deg som ønsker å drive med freestyle fotball:

Hold det gående, for du kommer til å ha både dårlige og gode dager. Om du holder kontinuiteten oppe og legger inn treningstimene så vil du over tid bli mye bedre. Men det viktigste er at du må like å trikse, for man må jo like det man holder på med.

– Vi har jo trent to økter om dagen de siste seks årene, så du må ha mye mengdetrening over lang tid også er det jo det tørre å prøve, sier Brynjar.

Et annet godt triks fra Erlend er å bli god i de grunnleggende triksene. At du ikke hopper over noen steg, men heller innøver flere jorda rundt grundig før du lærer deg dobbel jorda rundt. For hvis du kutter enkelte steg så straffer det seg på lang sikt.

– Jeg tror også det er et bra tips å tenke over hva som funker for deg treningsmessig og hvilke triks du liker best. Det er ekstra artig og givende hvis du ikke bare passivt går ut og trikser, uten at du egentlig er bevisst på hva du faktisk trener på, sier Erlend.

Originalitet er viktig

Brødrenes siste tips handler spesielt om konkurranser. Her poengterer de at man må prøve å utvikle sin egen stil. Et av kriteriene er originalitet, så har du en stil som er lik mange andre så straffer det seg det også. Så skal man gjøre det bra i konkurranser så må man kunne skille seg ut og derfor bør man være innovativ når man trikser. Dette er noe brødrene har fokusert mye på.

Powered by Labrador CMS