Et evighetskyss på popkulturen

Om Twilight og kvinneforakt.

Publisert Sist oppdatert

Hvor ofte, i forbindelse med den nyeste Tom Cruise, Marvel, DC Comics actionfilmen har du ikke hørt en replikk à la «dette er en popcornfilm, hvis du bare vil skru av hjernen i noen timer er den perfekt»? Filmer rettet mot menn har denne luksusen; luksusen til å være underholdende uten noe dypere mening. Det samme gjelder sjeldent for filmer med tenåringsjenter som målgruppe.Twilight fikk aldri lov til å bare være en kjærlighetshistorie mange unge jenter likte veldig godt. Filmen var dum, tenåringsjenter var dumme fordi de likte den. Filmenes tilsynelatende lave kvalitet speilet visst deres intelligens.

Les også: Ramaskrik a là 2020 - Digitale kinosaler og Covid-skrekk.

Kritikk av kritikken

– Vampyrene glitrer! sa kritikerne, og følte seg veldig vellykkede og smarte, fordi dette er så klart det verste som kan hende mytologiske skapninger. Mange husker vel da det å komme med replikken «still a better love story than Twilight» var toppen av komedie. Som forberedelse til denne saken, gjorde jeg et dypdykk i Twilight-kritikk på internettet over de siste årene. Inntrykket jeg sitter igjen med er at man har bestemt seg for at Twilight er dårlig, og så letes det med lupe etter alle «feilene» for å bevise filmenes udugelighet. Selv om Meyers skrivestil og selve filmskapingen kan bli nevnt, er dette som regel ikke ankeret i argumentene til kritikerne. Som jeg har oppdaget over de siste ti årene, som en tenåringsjente som likte/liker Twilight godt, er store deler av kritikken særdeles moraliserende. Kjærlighetshistorien mellom tenåringsjenta Bella og vampyren Edward kritiseres ikke for dårlig karakterutvikling, mimikk eller uinspirerte kostymer. Nei – de kritiseres for å være dårlige rollemodeller.

Jenter er for dumme til å lese om dårlige mennesker!

At Edward Cullen og Bella Swan er dårlige rollemodeller er jeg fullstendig enig i. Det poenget har derimot ingenting å gjøre med kritikk av et fiksjonelt verk. Dessverre overrepresenteres «dårlig rollemodell»-argumentet i kritikk av media, rettet mot jenter. Utgivelsen av «WAP» er et perfekt eksempel. Cardi B og Meghan Thee Stallion mottok store mengder kritikk for å rappe om egen seksualitet, nettopp fordi de var dårlige rollemodeller for unge jenter. Unge jenter behandles som om de ikke er i stand til kritisk tenkning rundt media de konsumerer. Derfor er kritikken nedlatende. Grunntanken er at jenter er emosjonelle og lettpåvirkelige, og må bli fortalt hva som er bra og dårlig for oss. Heldigvis beskytter alle kritikerne oss mot faren, spesielt den stilt av livstruende ungdomsromaner!

Vampyrer er ikke de eneste av nattens skapninger som nå vandrer rundt på dagtid. Les den nyeste anmeldelsen fra Nattmat om dagen: Sesam, sesam, lukk deg opp!

Bella og Batman

Bella Swan er uinteressant, klønete, beskriver seg selv som lite tiltrekkende, selv om alle andre oppfører seg som hun er det, og hun blir fullstendig besatt av kjæresten sin. Det som er verst med henne, fra kritikernes perspektiv, er at hun er et tomt skall designet til å fylles ut av leserens egne ønskedrømmer. Det er jo helt absurd med en sånn karakter! Med mindre karakteren er ikledd et flaggermuskostyme og bekjemper superskurker med penger og ståpåvilje. Da er det jo bare naturlig å kunne relatere og drømme seg bort. At jenter relaterer til Bella er så klart galt. Med mindre det er menn som gjør det samme med superhelter, superskurker eller antihelter. Det egentlige problemet er så klart ikke at Bella er litt for opphengt i kjæresten sin, litt pretensiøs når det kommer til bøkene hun leser, eller at hun kommer med dølle replikker. Bella er bare et skalkeskjul for å kritisere hva disse folkene egentlig misliker, nemlig tenåringsjenter.

Hvorfor vi elsker Twilight

Må jeg virkelig forklare hvorfor en historie med vampyrer, varulver, kjærlighet, drama og en ung jente i midten vekker interesse? Man kan ikke gjøre annet enn å bite konseptet i store jafs sånn at dramatikken og tenåringsangsten knaser mellom tenna. Historien er fullstendig bananas, med en varulv som sjele-binder på en vampyr-menneske-hybridbaby, og hva som til slutt kan beskrives som en X-Men-vampyr-situasjon, for å nevne noe.

Les også: Studenter på Dragvoll forteller om stappfulle busser

Sagaen beviser sin udødelighet

Stephenie Meyer utga tidlig i august 2020 Midnight Sun, den første Twilight-boka gjenfortalt fra Edward Cullens perspektiv. Jeg kan gjøre intet mindre enn å anbefale denne boka fra bunnen av mitt hjerte til alle tidligere og vordende Twilight-fanatikere. Boka har en viss je ne sais quoi som til og med den originale serien ikke kan by på. Et prima eksempel er den ikoniske biologitime-scenen: Fortalt i Evighetens kyss, fra Bellas perspektiv, kommer hun inn klasseromsdøra og ser at Edward holder seg for nesa og sitter lengst mulig unna henne. «Å nei, stinker håret mitt?» tenker Bella. Vi finner nå ut at Edward satt i en klokketime og plottet hvordan han taktisk skulle slakte hele klassen for å drikke Bellas blod. Om du aldri har lest Twilight tidligere, anbefaler jeg å lese Evighetens kyss og Midnight Sun alternerende, kapittel for kapittel, for å oppnå optimal nakkeslengseffekt.

Powered by Labrador CMS