Hjelp, fotballen er tilbake

Norsk fotball er endelig i gang, og mange finner nå ut at de har kjente og kjære som er mer enn klare til å komme med monologer om helgas resultater.

Publisert Sist oppdatert

Enten du har dratt nytte av Trondheims kjærestegarantien nå i vinter, har begynt i ny jobb eller fått nye venner på studiet, er sjansen stor for at du kjenner til en fotballidiot. Her kommer det en rask innføring til deg som fortvilt møter haglet av liksomord kamuflert som faguttrykk i det vakre spillet. Og nei, frykt ikke, det er ikke bare du som er forvirret over hvorfor nettopp dette, med grønsken, svetten og de 22 vandrende motefadesene, skal være det vakre spillet.

Løkka

LØKKA: To små mål, vannpytter og humpete gress. Perfekt.

Når ballen på skjermen farer femten meter til side for mål, kommer det fort noen kraftige gloser fra sofaen. Disse blir gjerne etterfulgt av en erklæring om at man jammen skulle gjort det bedre selv. Har en skikkelig uflaks, blir man presset til å bevise dette. Det må gjøres på løkka. En plass hvor man kan bevise nettopp hvor stor nivåforskjellen er mellom toppfotball og lilleputt.

Offside

Enkelt forklart: Når en angripende spiller er bak den bakerste forsvarer til motstanderlaget idet ballen blir spilt så er de i offside. Det er derimot noen unntak: Om spilleren som sentrer ballen også er bak og er helt parallelt eller foran den som mottar, er det ikke offside. Om du er foran bakerste forsvarer, men bak keeper, så er det offside. Om en spiller som står i offside deltar aktivt i spillet uten å motta ball, så er det fortsatt offside. Det å “delta aktivt i spillet” betyr … Vet du, bare veiv med armene og skyld på VAR, det er det resten av oss gjør.

VAR

FOTBALL: Ball, lærkule, svarthvit polkadott, kjært barn har mange navn

Satan eller Gud, alt ettersom. Forkortelsen står for video assistant referee, et ekstra dommerteam som har skjermer med alle mulige vinkler, hvor de blant annet tegner opp linjer som viser hvorvidt det var offside eller ikke. Det er ment som en løsning på den evinnelig diskusjonen rundt dommeren. Alt det har prestert å gjøre er å bruke flere minutter på å produsere like kontroversielle avgjørelser som før, men nå med fine bilder.

På ball

«Han var på ball», kommer det skrikende fra stua idet en svartkledd mann på skjermen vifter på et rødt kort foran en bedene stakkar. Hva har skjedd nå? Jo, på 1980-tallet så var det slik at du gjerne kunne kveste hva enn som stod mellom deg og lærkula. Så lenge tåa di traff den svart-hvite polkadotten først, betydde det ingenting om motstanderens kne endte bøyd i en helt ny vinkel. En rekke skader og en del holdningsendringer senere, så holder det ikke lenger å bare være «på ball», men det stopper ikke folk fra å klage, selvsagt.

Kvalifisere seg til Europa

En eller annen gang utover høsten vil diskusjonen vris mot å kvalifisere seg til Europa, spesielt om det skranter på gode resultater for favorittlaget. Tenk på det som å kvalifisere seg til et EM for klubblag. Men det er tre forskjellige EM, og plasseringene i ligaen bestemmer hvilken av dem du ender opp i. Før du spør, svaret er penger.

Slå luka

Det finnes ikke ord for den flauheten man som en innehaver av et par fotballsko og høyt selvbilde føler på når ballen tar ruta mellom beina dine. Den håpløsheten du føler nå du akkurat var for treg med å tette luka er overbærende. Det hjelper ikke at det som vi bli snakket om i en uke etterpå er hvordan du ble slått luka på så lett, og hvor tafatt du så ut.

Forhåpentligvis sitter du nå igjen med litt mer håp om å forstå hva du blir fortalt rett etter fløyta går. Helt til slutt en appell: Ha tålmodighet med oss når vi som overoppspilte valper forteller om alt det spennende som nettopp har foregått. Vi mener det bare godt.

Powered by Labrador CMS