Trondheims dårligste fotballag

Klar sisteplass i 7dentligaens 5. divisjon med 1 poeng og 92 innslupne mål på 14 kamper. Påfyll IL er Trondheims dårligste studentfotballag.

Publisert Sist oppdatert

Våren ble et tøft møte med studentfotballen for Påfyll. Laget kom tilbake til 7dentligaens 5. divisjon etter en pandemipause og fikk fort kjenne på nivået. Det endte med en klar sisteplass, 1 poeng, 92 baklengs og 15 poeng opp til neste plass på tabellen. I år stiller de med nye lagledere, ny taktikk, men like stort engasjement. De er Påfyll IL, og i år vil de vinne én kamp.

TREKLØVER: Disse laglederne jobber hardt for å ta Påfyll IL til nye høyder.

– I år er målet å vinne én kamp. Det ble jo én uavgjort forrige sesong, og det var en skikkelig morsom kamp, forteller Eskil Grova.

Eskil Grova, Axel Skare Orgeret og Felix Søreide står på kunstgressbanen Eberg i forkant av en sen onsdagskamp mot Omfanget FK. De er lagledere for Påfyll, som innebærer å organisere laget og sørge for at det alltid er nok spillere på kamp. Laget består hovedsakelig av frivillige fra Kafé- og serveringsgjengen (KSG) på Samfundet.

– På Facebook er vi 280 stykker, på kamp er vi 8. Det er en kjerne som alltid kommer og et par overraskelser. Ofte tar noen med en kompis, noe vi synes er veldig trivelig, sier Eskil.

For å ha det gøy sammen er det viktigste for dette laget. De vil være et lavterskeltilbud hvor de forskjellige gruppene innad i KSG kan bli kjent med hverandre på en annen arena enn rundt bardisken.

– KSG er jo veldig stort, så det er morsomt med et felles, edru samlingspunkt. Man blir kjent med folk på tvers av grupper, som er veldig gøy, forteller Felix.

Spenstige taktikere

Simen Meggelæ Pedersen og Peder Brandstorp Sanden har begge vært med fra forrige sesong og trives svært godt i Påfyll. Simen har rollen som førstekeeper i kampen mot Omfanget, en rolle han begynner å vokse inn i.

– Dette er min andre kamp som keeper. Jeg står fordi foten min ikke er helt 100 prosent. Det ble seks baklengs forrige kamp, men jeg er en god keeper, forteller Simen.

På tross av baklengs får han skryt av lagkamerat Peder, som synes han gjør en god jobb som Påfylls førstevalg i mål.

– Du gjør en god jobb i forhold til andre keepere jeg har spilt med, skryter han.

De synes at årets sesong egentlig har vært ganske god, men at de har hatt en del uflaks. De har tross alt to mål, påpeker de. De har også en klar plan for hva de gjør dersom laget mister ballen.

– Da slipper vi bare inn et mål, så vi får ballen tilbake, spøker Simen.

Trondheims beste heiagjeng

HEIAGJENG: De tipper 10–1 eller 6–3 til Påfyll. Realistisk 3–1 til Omfanget.

Når man er Trondheims dårligste fotballag, trenger man naturligvis Trondheims beste heiagjeng om man skal hevde seg. Til kampen mot Omfanget består den av Sara Tezera, Sofie Ryan Pharo og Liva Rindom Tofte.

– Vi er her fordi vi elsker fotball. Og Påfyll, sier heiagjengen. 

De slår seg ned på sidelinjen med en kanne te, klare for å heie Påfyll til seier. De håper på en skikkelig storseier i dag og tipper enten 10–1 eller 6–3 til Påfyll.

– Men realistisk: 3–1 til det andre laget, sier Liva og ler.

Miraklenes tid er kanskje ikke forbi 

Under oppvarmingen er det en leken stemning i lufta. Påfyll-gutta er tydeligpåskrudd. Lagleder Eskil er optimistisk.

– I dag er det onsdag, da er vi i toppform, sier han.

Kampen er i gang og begge lag er heltente. Det kriges ute på matten, og Påfyll begynner kampen godt. Dessverre slipper de inn det første målet. Det kan se ut til å bli nok en overkjøring – men Påfyll har andre planer.

GOLAZO: Duoen feirer etter å ha kriget ballen inn i motstandernes nett.

De hever seg etter baklengsmålet og gir seg ikke før de har puttet to baller i Omfangets nett. Optimismen spres i laget. Selv ikke et påfølgende uheldig baklengsmål kan stoppe den. Uavgjort til pause, positive tendenser. Kan det gå?

– Nå tar vi det rolig og spiller ball. Vi tar denne, sier Axel i pausen.

LES OGSÅ: Trondheim er klar for oste-VM.

Et nytt Påfyll tar form

I forkant av årets sesong er det blitt gjort flere endringer. En tøff første sesong i den nådeløse 7dentligaens 5.divisjon gjorde at de måtte tenke nytt. En ny trekløver tok over som lagledere for å få skuta på rett kjøl. Det var ingen enkel jobb de tok på seg, men det hadde allerede ved sesongslutt vært optimisme å spore.

– Mot slutten av sesongen hadde vi en kamp med 20 spillere og 15 stykker i heiagjengen, forteller Axel.

De skulle likevel tidlig få en tøff beskjed: Fjorårets toppscorer skulle på utveksling. For å bøte på tapet tok laglederne selv ansvar og meldte seg på Trondheim halvmaraton. Det skulle raskt gi resultater.

– Vi blir ikke slitne like fort og har bedre kondis, poengterer Felix.

Dette har ført til en endring i spillestil for årets lag. De orker mer. I tillegg har tapet av stjernespissen gjort at de må holde ballen mer i laget for å skape sjanser.

– Det er 2-3-1 med defensive vinger. Rigid forsvarslinje. Tapet av toppscoreren gjør at vi ikke bare kan sende ballen til ham lenger. Vi spiller mer ball enn tidligere, sier Axel.

Bedre fysisk form og fokus på forsvarsspill har gitt tydelige resultater. Før kampen mot Omfanget har de kun sluppet inn 13 mål på 3 kamper – et gjennomsnitt på bare 4,3 per kamp, ned fra 6,8 i forrige sesong.

Jo, da, miraklenes tid er forbi

Det blir en real kalddusj bare et par minutter inn i andreomgang når Omfanget tar tilbake ledelsen. Ble presset for stort? Lagleder Felix ser nervøst ut mot matten fra sidelinja før han kommer med noen velvalgte ord til gutta.

– Kom igjen, vi snur dette, roper han ut mot laget.

Han tar feil. De slipper inn tre mål til, men skårer også ett mål selv. Kampen ender med 6–3 til Omfanget, og man skulle tro laget var frustrerte etter kampen. Det er de ikke.

– Kom igjen, tid for lagbilde, roper laglederne.

De får en av motstanderne til å ta et bilde av dem mens de roper og ler, selv om det ikke gikk denne gangen heller. 

Rekruttering til alle døgnets tider

PEP TALK: Axel går for en motivasjonstale i ren Guardiola-stil.

For dette laget er det ikke fotballen som er viktig, men å ha det gøy på banen. For laglederne er det viktigste å skape engasjement rundt laget, og at så mange som mulig vil være med og spille fotball.

– Det er ikke så viktig om du er med i KSG eller om du er student. Vi vil bare ha engasjement, forteller Axel.

For dem er hver kamp der de klarer å stille et lag, en seier i seg selv. Dette krever innsats fra laglederne. Alle som er tatt opp i KSG i år, har fått informasjon, forteller de. De driver også med aktiv rekruttering til alle døgnets tider, forklarer Axel.

– Det gøyeste er når man i fire-fem-tiden på en lørdag klarer å overtale noen til å bli med på kamp, og de faktisk dukker opp, sier han og ler.

De understreker at det ikke kreves noen forkunnskaper for å bli med å spille. Dette er et lavterskeltilbud for alle som er glade i fotball.

– Alle skal faktisk med. Det er mottoet vårt, og det får vi også til, sier Eskil.

LES OGSÅ: – Det føles jo ikke ut som trening!

Powered by Labrador CMS