SIER IKKE NEI TIL ET KAFFESLABERAS: Men to måneders opplæringstid må til før du får servere disse gutta en kaffekopp.

– Og om lidt er kaffen klar

Visste du at kaffens hjemland er Etiopia? Eller at en espresso skal traktes i 25 sekunder? Eller at det er mer enn 100 aromastoffer i hver kaffebønne?

Publisert Sist oppdatert

Kjetil Edvardsen og Roy Davidsen fra Dromedar Kaffebar holdt tirsdag kveld baristakurs på Selkapssiden. Kurset utfordret både smaks- og luktesansene til de oppmøtte.

Slurp!

Etter en innledning om kaffens bakgrunn før den havner i koppen, var det på tide å smake på herligheten. Kursdeltakerne fikk utdelt tre kopper kaffe og streng beskjed om å slurpe høylytt.

– Glem alt som heter folkeskikk og slurp. Da sprayer dere kaffen rundt i hele munnen og vil smake mer, lød beskjeden fra kursholder og barista Kjetil Edvardsen.

Kaffe er det mest avanserte nytelsesmiddelet med flere enn 100 aromastoffer i hver kaffebønne. Den afrikanske kaffen smaker blomster, søramerikansk kaffe har en rund, søt sjokoladesmak, mens kaffe fra India hinter om nøtter, tobakk og urter. Ut fra dette skulle de oppmøtte smake seg til de tre utdelte kaffesortene.

Kaffeelskende nasjon

Norge er en av de mest kaffedrikkende nasjonene i verden med et gjennomsnitt på seks kopper om dagen per nordmann. Baristaene anbefalte likevel ikke Ola Nordmann å kjøpe seg en espressomaskin. Disse gav ikke riktig utbytte av råstoffene, mente kursholderne. Med tamper og bajonett ble det demonstrert hvilke faktorer som kan skille en god espresso fra en dårlig, der både luftfuktighet, kvernen og kompakthet hadde mye å si. Med to måneders opplæringstid før man får servere en kunde, er det ingen tvil om at kaffe er en kunst.

Kvelden bød på et stemningsfullt kurs med spennende smaker og lukter, og morsomme fakta om kaffe. Neste gang jeg bestiller en cappuchino skal jeg huske all den kjærlighet og presisjon som ligger bak hver dråpe.

Powered by Labrador CMS