
Stirred, not shaken
Her er tipsene fra en bartender som har kontroll på spriten.
– Vi har jo blåbær-punchen som har reddet mange eksamensfester, men det er i grunn Anne Berit som kan lage den, sier Torhild Kvingedal. Hun og venninna er på drinkkurs med UKA, under ledelse av drinkmikser Steinar Jensen.
I løpet av noen kveldstimer skal han lære bort noen enkle grep som får deg til å stoppe opp, koble av og nyte drinken til det fulle.
Og for å nå hele veien til drinkhimmelen må man følge hans fire hellige steg, som vi kommer tilbake til.
Teater i baren
Jensen fyller flere av stereotypene for en drinkkursholder, og har i tillegg en skarp bergensdialekt. Han er ikke så høy, men har pyntet seg med en svart skjorte og svarte bukseseler for de rundt tredve deltakerne som fyller spritbaren på Selskapssiden torsdag kveld.
Foto: Hanna-Emilie Kværner, Under DuskenPRESISJON: Selv med 17 år bak baren tar Steinar Jensen spriten sin på alvor. - Det er en gave å få jobbe med dette full tid, sa han til deltakerne på drinkkurset torsdag.— Jeg ser på baren som mitt teater, sier han og kaster flasken bak ryggen og en isbit over skulderen. Han viser de mest vulgære måtene å «shake» en drink på, og runder av sin japanske shakedans med et ironisk «arigato».
Norsk fyll er han godt vant med, og ofte er det faste reaksjoner når folk drikker sprit, mener Jensen.
— Jäger-syndromet ser jeg ofte. Det er et stort svelg med en etterfulgt serie av slag mot motsatt skulder. Og så har du tequila-syndromet som ser slik ut.
Jensen blåser opp kinnene som en hamster, og ser ut som han skal kaste opp.
— Det slipper du hvis du kjøler ned spriten, og vanner den ut litt. Det tar bort noe av de sterkeste aromaene fra spriten og gjør det lettere å drikke, sier Jensen.
Fire elementer
Ved hjelp av de fire magiske stegene til himmelen kan alle lage sin egen favoritt. Det går ut på å ta hensyn til fire enkle ting. Temperatur, som fremhever eller demper smak, balansere sure og søte smaker, smakstilsetninger og til slutt mengde. Tenk over disse fire elementene når du prøver deg fram, er rådet.
Foto: Hanna-Emilie Kværner, Under DuskenPRØVE OG FEILE: Erik Langaard Solberg var tidlig frempå for å få mikse sine egne drinker med hjelp av ekspert og veileder Steinar Jensen. Han fant seg raskt en favoritt i den brasilianske drinken Caperinha med Captain Morgan. Drinkmiksing er en kunst når det gjøres av noen som kan det. Og det er forskjell på å riste og røre, ifølge Jensen.
— Du mister noe av smaken, du knuser isen og litt av touchen forsvinner når du rister drinken, sier Jensen.
Foto: Hanna-Emilie Kværner, Under DuskenET HÅNDTVERK: Torhild Kvingedal prøver seg fram blant flaskene, og finner ut at hun liker drinkene litt svakere enn oppskriften tilsier.Det er ikke bare James Bond som bryr seg, med andre ord.
Lett å imponere
Til Under Duskens lesere har han disse fire tipsene for å imponere med drinkmiksingen:
1. Bruk fagspråk! Si noe om smaksbalanse og temperaturen du har valgt for drinken, og du vil imponere enhver.
Foto: Hanna-Emilie Kværner, Under Dusken2. Flamber sitrusfrukter. Klem på skallet foran en liten flamme over drinken. Det ser bra ut, og gir litt ekstra lukt og aroma.
3. Invester i litt utstyr. Du trenger en shaker-kopp, en cocktail-sil, en barskje og en muddler til å knuse frukt med.
4. Kjøp noen kule glass. Det utgjør en stor forskjell, sier Steinar Jensen.
5. Les deg opp: Diffords guide er en god start.
Her er oppskriftene på fire sikre drinker Steinar Jensen lærte bort på drinkkurset.
Caipirinha
– 3 cl Captain Morgan Rum
– fire båter lime
– 2 cl sukkerlake
– is
Moskow Mule
– 1 lime
– litt ginger ale
– 4 cl smirnoff vodka
Bramble
– 2/3 glass med is
– 3 cl Gordons Gin
– 6 cl sweet/sour mix
– Litt bringebærsirup
– is
Rør og nyt!
Snatch
– 4 cl Vanilla Smirnoff Vodka
– 2 cl bringebærsirup
– 6 cl eplejuice
– 2 halve lime presset i drinken
– 1 cl sukkerlake
Shake!