
Endrer kjønnspoengene
– Positiv ordning, mener FUS.
Forvaltningsutvalget for sivilingeniørutdanningen (FUS) vedtok nylig å endre dagens ordning med kjønnspoeng på sivilingeniørutdanningene ved NTNU. I stedet skal både gutter og jenter som søker seg til lite kjønnsbalanserte utdanninger få ekstrapoengene som tidligere var forbeholdt jentene.
– Vi er svært fornøyde med det nye vedtaket, som vil gi poengene til både jenter og gutter, avhengig av hvilket kjønn som er underrepresentert, sier avtroppende studentrepresentant Lotte Skolem i FUS.
Skolem mener det har skjedd en holdningsendring i debatten rundt kjønnspoengene.
– Forrige gang vi tok opp forslaget om å endre ordningen med kjønnspoeng møtte vi motstand fra ledelsen ved universitetet. Vi er glade for at det nå blir en endring på poengene som kunne oppfattes som diskrimerende, sier hun.
Skolem mener poengene var en for enkel løsning på et uttalt problem for universitetet.
– Det var mer lettvint bare å dele ut ekstrapoeng enn å faktisk gjøre noe konkret med det. Poengene tjente en hensikt da de ble innført, men har nå utspilt sin rolle. Det ble en hvilepute for universitetsledelsen, mener hun.
Representanten påpeker at det ikke er høye poengsummer som er årsaken til at jenter ikke velger sivilingeniørstudier.
– Grunnen til at jenter ikke velger realfag er at de frykter at det er for vanskelig eller kjedelig, ikke fordi de ikke er flinke nok. Da er ikke kjønnskvotering løsningen, sier hun.
Skolem påpeker at vedtaket må godkjennes av Kunnskapsdepartementet (KD) før det kan tre i kraft, men hun har tro på at det vil bli godkjent.
– Vi anser det som sannsynlig at departementet hører på NTNU i denne saken, siden det er bred enighet om at den nye ordningen vil styrke likestillingen ved sivilingeniørutdanningene, sier hun.
– Må unngå mindreverdighetsfølelse
Høsten 2008 stemte Studentenes sivilingeniørråd (SIR) for å fjerne kvoteringspoengene, for kun å videreføre den ved studieretninger som hadde hatt mindre enn 30 prosent jenter de siste årene. NTNU ville derimot holde på ordningen.
– Staten ønsker å få kjønnsbalanse i samfunnet, og derfor kommer vi til å kvotere inn jenter helt til målet er nådd, uttalte daværende prorektor Julie Feilberg til Under Dusken.
Nå har FUS vedtatt endringen, som vil tre i kraft fra høsten 2010, dersom KD godkjenner forslaget.
Instituttleder Harald Ellingsen ved Institutt for marin teknikk vil gjerne ha flere kvinner på sitt fagfelt, men er usikker på om kjønnspoeng er veien å gå.
– Vi vil gjerne ha flere kvinner på master- og doktorgradsnivå, og i næringen generelt. Når det lyses ut stillinger ved instituttet leter vi med lys og lykte etter kvinner, men det er for få i bransjen, sier han.
Ellingsen kjenner ikke til endringene i ordningen med kjønnspoengene, men håper det kan ha positiv effekt på kjønnsbalansen i utdanningene.
– Jeg aner ikke hvorvidt poengene har en effekt på andelen søkere, men det er viktig å jobbe mot en jevn fordeling av begge kjønn, sier han.
Instituttlederen mener målet kan helliggjøre middelet.
– Det er i alle fall viktig å unngå en mindreverdighetsfølelse blant studentene som søker, eller gi dem inntrykk av at de blir kvotert inn, påpeker han.