ØNSKER PAPIRKVOTE: – Jeg ser for meg en kvote hvor man får for eksempel 200 utskrifter. Etter dette må man betale per utskrift eller kjøpe ny kvote, sier Olimb.

Uenighet om utskriftsavgift

Morten Olimb vil at studenter ved NTNU skal betale for utskriftene sine. – Et lite gjennomtenkt forslag, mener lederen for Studenttinget.

Publisert Sist oppdatert

Studentrepresentant Morten Olimb i styret ved NTNU vil fremme forslag om printe- og kopieringsavgift for studentene.

– Jeg ser for meg en kvote hvor man får for eksempel 200 utskrifter. Etter dette må man betale per utskrift eller kjøpe ny kvote, sier Olimb.

Fra 2007 har NTNU gjort flere tiltak for å begrense utskriftsmengden. Blant annet er det innført kortlesere på flere printere, og på noen også dobbeltsidig utskrift som standardinnstilling.

– Vi har sett at disse tiltakene har blitt innført, uten at det ser ut til å ha hjulpet noe særlig. Nå er det rett og slett på tide å gjøre noe med det, mener Olimb.

Ferske tall viser at NTNU fra januar til desember i 2009 har hatt et samlet papir, papp og kartongforbruk på 389 tonn. I 2008 var mengden på 342 tonn.

– En prinsipiell avgift

– Det vi printer på NTNU skal være faglig relevant, og er dermed å regne som undervisningsmateriell. Det er ikke rettferdig at noen skal kunne printe lærebøker gratis, mens andre må betale for dem, mener Olimb.

Han påpeker at han ønsker at NTNU ser på forslaget, og gjør en vurdering.

– Dette er et tiltak som skal få studentene til å tenke på hva de printer. Hvis det kommer frem at forslaget ikke har noen effekt, er jeg heller ikke for det, sier Olimb.

– Feil å gi studentene skylden

Leder Amund Aarvelta ved Studenttinget NTNU mener ansvaret for papiravfallet ligger hos universitetet.

– Tiltakene som ble vedtatt av NTNU i 2008 er ikke gjennomført i stor nok grad. De må gå gjennom systemene rundt utskrift systematisk og se på hvilke tiltak de kan forbedre eller iverksette. Printe- og kopiavgift er noe vi anser som et tiltak man kan sette i verk når alle andre løsninger er forsøkt, forteller Aarvelta.

Studenttinget frykter at et slikt forslag vil ramme studenter ulikt.

– Noen studier krever flere utskrifter enn andre. En eventuell innføring må diskuteres grundig, slik at man oppnår ønsket effekt uten at dette vil slå urettferdig ut, mener Aarvelta.

– Manglende kunnskaper

– Slik sorteringen ved NTNU er i dag, har vi ingen mulighet til å si om mengden papiravfall skyldes studenter eller andre faktorer, forteller seksjonssjef Elin Erdal ved seksjon for drift og logistikk ved NTNU

Seksjonen har ansvaret for den daglige driften ved NTNU, deriblant avfallshåndtering.

– Er ikke betaling for printing og kopiering et godt nok tiltak?

– Jeg tror nødvendigvis ikke det er rett vei å gå. Studentene på NTNU virker svært miljøbevisste, og driftavdelingen føler uansett ikke at vi har kompetanse til å vurdere hva som er passende mengde utskrifter per student, mener Erdal.

Hun kan fortelle at NTNU i det siste har gjort en stor jobb med å forbedre oversikten over hvilke avfall som produseres og hvor.

–Vi monterer i disse dager en vekt på renovasjonsbilen vår slik at vi får registrert avfallsproduksjon per bygg elektronisk. Denne vil gi mye bedre oversikt over hvor avfallsproblemet vårt ligger, og vi vil etter hvert kunne sammenligne oss med andre universiteter, tror hun.

Powered by Labrador CMS