
Bønnhørt
Gjennomsnittsnordmannen drikker fire kopper kaffe daglig, studenten antageligvis flere enn som så. Under Dusken var med da SiT skulle velge ny leverandør av den obligatoriske drikken.
Det er sen ettermiddag, og kaffepausene på kafé Sito på realfagsbygget begynner å tynnes ut. Man har kommet til tidspunktet hvor det enten er tid for en ettermiddagslur, eller en real kaffelars.
– Dere spytter i bøtta til venstre, og brukte skjeer i bøtta til høyre, opplyser driftssjef Bjørn-Henning Hammer ved SiT kafeer til de heldige utvalgte.
Man skal altså slurpe i seg kaffe fra spiseskjeer, for så å spytte ut antioksidantene? ikke helt som jeg hadde forventet. Men slik gjør altså proffene det.
Seks heldige sjeler er valgt ut til å teste ut det som kan bli SiTs nye kaffeleverandør og smaken alle studenter skal ha på tungen. NTNU-studenter, HiST og medarbeidere i Café Sito er alle representert, og det er som seg hør og bør også lik kjønnsfordeling i det nyutnevnte panelet. Jeg har fått selskap av ingeniørstudent Alexander Welland fra NTNU og medarbeider Christina Eriksen fra Café Sito.
– Vi var på studiereise til Barcelona i sommer, hvor vi gjennomførte lignende eksperiment. Dere kommer til å overrasket over hvor stor forskjell man smaker på de ulike typene, sier Eriksen.
Foto: Thomas Solberg, Under DuskenUNDER DUSKENS UTSENDTE: Kommer til å drikke mye kaffe i året som kommer.Foran oss ligger redskapene klare. Isvann, skjeer og tre boller med nybrygget kaffe. Testingen kan begynne.
Makt i studentenes ganer
Til tross for konsentrert stemning og et detaljert skjema foran meg, går testingen foreløpig smertefritt for seg. Vi slurper i oss de ulike variantene, og krysser av.
Det viser seg at kaffetesterne ved bordet mitt deler mine meninger i forbausende stor grad. Vi noterer oss de samme tingene, og ser ut til å ha like preferanser for hvordan en god kopp kaffe skal smake. Kafésjef Hammer haster forbi med nye smaker og ser til at alt går riktig for seg. Jeg blir nødt til å spørre:
– Kan dere stole på at smaksløkene til seks vanlige studenter kan utgjøre et representativt utvalg for studentene?
Foto: Thomas Solberg, Under Dusken- Dere kommer til å overrasket over hvor stor forskjell man smaker på de ulike typene, sier Christina Eriksen (t.v.).– Vi ønsker å ha med studenter i panelet for å inkludere studentene i enda flere av prosessene våre, og gi dem enda større beslutningskraft. Slik kan de være med å kvalitetssikre tilbudet de får av oss, mener Hammer.
Studentsamskipnaden skal altså gi studentene enda mer makt. Men blir det god kaffe av dette?
Lang prosess
Testingen begynner å nærme seg slutten, og nå får vi utdelt den sterkeste av kaffens svirebrødre: Espressoen. Mens vi venter på at den skal tilberedes, deles det sterke overdosehistorier. Ingeniøren blant oss har vonde minner.
– Etter et altfor stort koffeininntak i løpet av skoledagen, så jeg meg nødt til å ut og jogge midt på natten. Jeg fikk rett og slett ikke sove, sier han med et noe bekymret blikk. Vi har allerede slurpet i oss gode mengder, og enda er seks typer espresso i emming.
Jeg smaker og krysser, smaker litt til og noterer. Den siste runden er på bordet, og vi har testet i en og en halv time. Ironisk nok begynner jeg å bli sliten.
– Nå, smakte det, spør Hammer idét han rydder opp de siste bollene med kaffe.
Vi er enige om at vi har smakt mye godt brygg i bollene. Og om at selv om kaffen skal nytes, varte testingen i lengste laget. Jeg avslår høflig tilbudet om en kopp cappucino på vei ut. En ting er likevel sikkert: det kommer til å gå med noen kroner til kaffe på campus, også dette semesteret.