BACKSTAGE PÅ KNAUS: Intervju med Synne Sørgjerd.
BACKSTAGE PÅ KNAUS: Intervju med Synne Sørgjerd.

-Jeg vil heller at de hater det, enn at de er likegyldige

Synne Sørgjerd (26), også kalt Norges hotteste mikrokjendis, spilte konsert på Knaus onsdag 26. oktober. Hun har spilt på Øyafestivalen og har fått mange av sine sanger anbefalt på blant annet P3 urørt og av Aftenposten.

Publisert Sist oppdatert

Synne Sørgjerd kommer fra Kolbotn, hun har blant annet bodd i Dublin, og vært på utveksling i USA, før hun omsider flyttet til Oslo og har bodd der siden. Hun liker seg i hovedstaden, og i 2019 begynte hennes solokarriere for alvor å skyte fart, med flere og flere lyttere. Sørgjerd forteller at hun er sterkt inspirert av Ragarockers, Cezinando og Taylor Swift, men hvem kan vel ikke si de har vært inspirert av Swift.

PERSONLIG: musikken til Sørgjerd spiller på følelsene.
PERSONLIG: musikken til Sørgjerd spiller på følelsene.

Hvorfor har du valgt å bli artist og satse på det

– Jeg liker oppmerksomheten. Når du står på scenen og synger, må folk høre etter. Også var det en gang noen som sa at jeg var flink til å synge, og det var liksom nok til at jeg bare kjørte på med det, forteller hun. 

Fra amatør til proff 

Sørgjerd har alltid skrevet låter, samtidig har hun skrevet mye dikt, som har vært lett overførbart til låtskrivingen. Hun planla å bruke bacheloren sin innen informatikk, og lage musikk på siden. Arbeidslivet tok en annen retning når ble hun rådgiver for sosiale medier i Strand tegneserieforlag.

Selv om hun ikke var garantert god lønn som musiker, var det viktigste for henne å drive med musikk. Hun forteller at hun heller ville drive med musikk på siden, enn å ha en kjedelig fulltidsjobb med bedre lønn.

– Jeg tror ikke jeg satset bevisst. Eller jo, jeg har satset veldig bevisst. Det var mer sånn at jeg la opp til et liv hvor jeg kunne lage musikk på siden, sier Sørgjerd. 

Først etter fjorten sanger som soloartist ble hun anbefalt på NRK urørt. Med en fartstid i bandet Selma, som hadde fått lite blest, tok det tid før hun fikk annerkjennelse for musikken sin. 

– Jeg burde gitt meg på låt nummer fem på en måte, men jeg gjorde ikke det. Jeg synes det var gøy, forteller Sørgjerd.

LES OGSÅ: «Gjenfortryllet» bygger en bro mellom to tidsakser

SLIPPER NY EP: Seile på sjøen og ha noen å hate kommer 3. november.
SLIPPER NY EP: Seile på sjøen og ha noen å hate kommer 3. november.

Låtskriveren Synne Sørgjerd 

Musikken til Synne Sørgjerd er ofte personlig, med mye følelser og erfaringer. For henne er det poenget med å lage musikken. Det har vært utleverende tekster om brudd og forhold, men hun har ikke fått klager fra noen ekser enda. Selv om hun kanskje hadde fortjent det, påpeker hun.

Om en uke kommer det en ny EP, med navnet Seile på sjøen og ha noen å hate. Den starter med bruddet, og går over til prosessen fra hvem hun var, og til hvem hun er blitt. Tittelen på EPen er dratt ut av låten «Siden du dro», som hun skrev før bruddet. 

– «Siden du dro» har truffet veldig spikeren på hodet med tanke på det som har skjedde etterpå. Jeg er ikke så glad i menn som bor på seilbåt, det har de fleste fått med seg. Jeg seiler på den metaforiske sjøen og har noen å hate, sier Sørgjerd.

Sørgjerd starter med teksten når hun skriver sanger, teksten forteller henne hva melodien skal være. Ofte starter hun med «hooket», som i låten «Dårlig ide», deretter kommer resten av sangen.

Etter at hun ble signert har livet gått fra å skrive sanger på rommet, til å ha sesjoner i studio for å lage låter, noe som har vært nytt og annerledes. Det å selge inn en låtidé i studio er tøft og litt utfordrende iblant. 

–  Idéene du har må du overbevise de andre låtskriverne om at er gode. Ofte kan idéene høres ganske dumme ut før låten er ferdig, da må du ha tillit til de andre i rommet, og de må ha tillit til deg, forteller Sørgjerd.

Uheldig valg av favorittsang 

VIL LEVE AV MUSIKK: Sørgjerd ønsker å holde på med musikk, på tross av usikkert karrierevalg.
VIL LEVE AV MUSIKK: Sørgjerd ønsker å holde på med musikk, på tross av usikkert karrierevalg.

«Fremtiden» er en låt hun har fått et annet forhold til i ettertid. Den lagde hun en måned før hun ble dumpet, men først etterpå har hun innsett at låten fremstår tvilende og tryglende. Sangen handler om hvorfor de ikke snakker om fremtiden, hvorfor det bare er et kanskje, og ikke et garantert forhold.

– Noen ganger kommer folk bort til meg og sier at «Det er låten til kjæresten min og meg», og jeg vet ikke hva det skal bety. Ser de ikke dobbeltbetydningen, spør Sørgjerd.

Selv liker Sørgjerd best låtene «Siden du dro» og «Bli ny-dag». «Siden du dro» visste hun var en god låt, og den har også gjort det best av låtene hennes. «Bli ny-dag», der hun referer til Kolbotn, føler hun sier mye om henne som person, og hun er veldig stolt over resultatet. 

– Jeg vil fortsette å ha liveshow, poste på instagram og lage låter. Jeg har lyst til at folk skal oppdage musikken min og meg, uansett om de elsker eller hater det. Jeg vil heller at de hater det, enn at de er likegyldige, sier Sørgjerd.

LES OGSÅ: Brilliant fra Cezinando

Powered by Labrador CMS