Sop bort alle skadedyr!

Hiv ut studentene - i retning nærmeste sorte hull.

Publisert Sist oppdatert

Jeg har fått nok. Det er på tide å ta et oppgjør med disse veggdyrene av en samfunnsgruppe, som har sugerøret sitt langt opp i statskassa. De bare tar og tar, men skaper ingen verdier. De lever i egne gettoer, atskilt fra resten av samfunnet. De er fattige, men gjør de noe med egen livssituasjon? Nei, tvert imot opphøyer de den som de skadedyra de er - de trives med andre ord i sin egen skit. Jeg snakker selvfølgelig om studentene.

La oss begynne med de verste av de verste: de pretensiøse. De befinner seg gjerne, men ikke utelukkende, på det humanistisk Fakultet, hvor de studerer et eller annet totalt unyttig. Like fullt prøver de å late som om det de holder på med betyr noe, og det gjerne på de mest irriterende måter, og på de mest åndssvake tidspunkt - som på fest. «Det er som Foucault sier…» «Du har vel lest Bourdieu». Nei, jeg har ikke det, og jeg gir faktisk blanke faen.

Og det ender ikke der. Fordi de holder på med noe samfunnet for lengst har innsett ikke tjener noen hensikt, har de ingen framtid. Men i stedet for å ta til fornuft og finne seg en jobb, romantiserer de sin egen tilværelse som fattige og ubrukelige. Men ærlig talt, er ikke den sultende filosofen passé? Man skulle tro vi var kvitt romantiske idealer innen nå. Vi lever i 2016, ditt rasshøl. Selg Foucault-bøkene og pologenseren, og sleng inn en søknad på 7-eleven.

Betyr dette at det blir bedre om vi beveger oss mot samfunnsvitenskapene og Gløshaugen? Neppe. For det finnes vel knapt noe mer sterilt enn disse fagidiotene og karrieristene som kravler som kakerlakker nedover Stripa. Her har vi visstnok noen av de beste hodene i landet, om vi skal tro Hr. Bovim & Co., men om de skal være ærlige er de vel godt fornøyd om de får seg en overbetalt konsulentjobb. Og som vi alle veit, er flere overbetalte konsulenter akkurat det vi trenger her i landet.

Det er ikke mye å hente hos de andre profesjonsstudiene heller. Hvor mange medisin- eller psyokologistudenter kan med hånda på hjertet si at de brenner for faget? Innrøm det, her er det kun status og lønnsslipp som gjelder. Ikke at det er mer penger de trenger, for på disse studiene er vel Oslos beste vestkant overrepresentert. Her er et tips like hett som en fersk hundekabel: Om du ikke veit sikkert hva du vil her i livet, ikke vandre retningsløst inn i et karriereløp hvor du faktisk har ansvar for folks liv og helse, kun fordi årslønna frister.

Det er på høy tid at vi tar affære. Jeg ser to mulige utveier. Enten kan vi fortsette å late som ingenting og la det råtne studentliket forfalle sakte, men sikkert. Eller så kan vi gå ut med verdigheten i behold, før det er for seint. For eksempel kan Gløshaugen gjøre seg nyttig for en gangs skyld, og finne ut hvordan vi kan blåse hele NTNU ut i bane - med studenter og det hele - i god fart mot nærmeste sorte hull. Som Mao sa: «Vinden og tordenen skal brøle: Sop bort alle skadedyr!»

Powered by Labrador CMS