Fra jazz til elektropop – dette er Mörmaid

Med bred musikalsk bakgrunn er Mörmaid en spennende artist innen elektronisk musikk. Artisten har gitt ut to EP-er og jobber nå med sitt første album.

Publisert

Under Dusken møter Live Solli Schulerud på Clarion Hotel lørdag formiddag, den siste dagen av Trondheim Calling 2023. Schulerud, også kjent som MCrmaid, hadde et show på kultursenteret Isak dagen før, og denne dagen skal hun spille på Tyven.

Mörmaid er 29 år gammel og lager progressiv elektropop. Artisten kommer fra Oslo og har sluppet to EP-er så langt – den nyeste, Push Pull, i november 2022. Mörmaid har en bred bakgrunn innen musikk og er en spennende artist å følge med på innenfor den elektroniske sjangeren.

DRØMMER OM ALBUM: Mörmaid har et mål om å gi ut et album før hun fyller 31 år.
DRØMMER OM ALBUM: Mörmaid har et mål om å gi ut et album før hun fyller 31 år.

– Det var musikk fra starten, men egentlig ville jeg bli billedkunstner. Dette endret seg raskt da jeg skulle begynne på videregående; da ble det musikk.

Videre forklarer hun at hun hørte på mye forskjellig i oppveksten, blant annet jazz.

– Pappa var jazzmusiker, så jeg hørte på veldig mye jazz da jeg var liten. Jeg har vel egentlig hørt på alt opp gjennom, men det ble mye tekno da jeg var tenåring.

På videregående gikk det mest i Led Zeppelin og Joni Mitchell og på folkehøgskolen begynte hun å gå ordentlig inn i jazzen.

– Da var det jazzsang som var greia. Det holdt jeg på med lenge, og gjør det fortsatt litt. Jeg var veldig fan av progrock og hadde et progrock-band, Fervent Mind, i fem år frem til 2019.

Besatt av elektronikk

Mörmaid forteller at instrumenter ikke er hennes primærfokus, men at hun kan litt gitar og piano.

– Det jeg spiller selv, er live elektronikk, og da mikser jeg og produserer min egen musikk.

Hun er i hovedsak selvlært innenfor programvaren, men har også noe utdanning.

– Jeg tok et år med Live electronics på musikkskolen i Oslo. Jeg hadde holdt på med Ableton i seks år før jeg tok emnet på musikkskolen. Det har vært mye utforsking.

LES OGSÅ: Pom Poko tilbake med ny musikk fra scenen: - Da finner vi ut hvordan låten er

Sporadisk hverdag

– Jeg spiller konserter, men det er mye tid i studio. Nå er jeg inne i en god flyt med de nye låtene og det er veldig deilig. Jeg har nylig gitt ut musikk og jeg føler det er vanskelig å lage ny musikk når man er i en utgivelsesfase.

Videre forteller hun at hun blant annet jobber med en podcast og underviser i produksjon.

– Jeg har også begynt å klippe videoer for en kunstavis. Jeg driver egentlig med alt av frilansgreier.

Utdanning i London

– Jeg bodde i London i to år, fra 2019 til 2021. Der tok jeg en master i musikkproduksjon. Jeg har på en måte fortsatt én fot i England og ønsker å opprettholde kontakten der.

Selv om hun har flyttet tilbake til Oslo, er London fremdeles en viktig by for henne.

– Plateselskapet jeg jobber med nå, er britisk. Det er også en veldig spennende musikkscene der og jeg følte meg veldig velkommen. Folk var interessert og giret på å høre ny musikk på en annen måte.

EN FOT I LONDON: Mörmaid tok en master i musikkproduksjon i London, og har fortsatt kontakt med folkene der.
EN FOT I LONDON: Mörmaid tok en master i musikkproduksjon i London, og har fortsatt kontakt med folkene der.

Hun forteller derimot om fordeler ved å være musiker i Norge også.

– Å være musiker i Norge er på én måte mye lettere, for man har mange flere støtteordninger og sånn. Man får bedre betalt for spillejobber, bedre avtaler og bedre spillesteder.

Det er mange små spillesteder i London, som ofte kan være ganske utfordrende sammenlignet med dem i Norge.

– Det er ofte vanskelig lyd og man tjener mindre eller ingenting på å spille på disse små stedene.

Mörmaid mener at selv om det kan være tøffere å være artist i London, kan det likevel gi mange muligheter til å vokse som artist.

– Samtidig er det å spille på mindre og mer low key steder også en kul opplevelse, for det kommer ofte folk. Man kan i tillegg opptre ganske regelmessig siden man er i en så stor by – det er veldig god øvelse.

LES OGSÅ: UKA-23 har sluppet sine første artister

Album i sikte

Mörmaid kom tidlig til Trondheim for å spille konsert på Isak fredag. Da fikk hun god tid til å se andre artister som spilte på festivalen, noe hun var veldig begeistret over.

LETTERE I NORGE: Mörmaid forteller at man får bedre avtaler og bedre spillesteder i Norge.
LETTERE I NORGE: Mörmaid forteller at man får bedre avtaler og bedre spillesteder i Norge.

– I går så jeg Whammyboy. Det var sykt kult, skikkelig tight og bare god stemning. Og ¡BangBang Watergun! syns jeg er superfett. I tillegg så jeg på JEJUNE, som også var veldig kult.

Selv om elektronisk musikk er hovedsjangeren, har hun fortsatt lyst til å drive med annen musikk.

– Jeg hadde digget å for eksempel spille jazz på en restaurant én gang i uken og bare kost meg med det. Jeg har sunget en del jazz tidligere på konferanser, i bryllup og på jazzklubber, og jeg elsker det.

Hun forteller også med et lite flir at hun har blitt bassist i et band.

– Jeg spiller i bandet til partneren min Tomás. Der er jeg med og synger, samt spiller bass, som er et instrument jeg ikke har spilt siden videregående, så det blir en gøy utfordring.

En håpefull Mörmaid forteller om at målet er å få gitt ut et album før hun fyller 31 år.

– Jeg jobber nå med et album som jeg har lyst å gi ut snart; det tar jo alltid lenger tid enn man tenker. Jeg fyller år i oktober, så innen oktober 2024 har jeg lyst å få det ut.

Mörmaid opplyser om at hun spiller en konsert i Oslo som hun oppfordrer alle som er i hovedstaden til å komme på.

– 4. mars spiller jeg konsert på Kulturhuset i Oslo. Jeg har begynt å eksperimentere mer med å opptre som et band. Jeg har derfor begynt å spille litt med to vokalister som også driver med elektronikk.

Til slutt forteller hun at hun har fått med Ragnhild Moan fra Han Gaiden, og Eir Vatn Strøm.

– Det er Mörmaid med støttespillere og vi jobber med hvordan vi kan gjøre liveshowet litt mer levende. Det er mye vokaler i låtene mine, så da tenkte jeg det kunne være kult å ha med to vokalister. Det blir en gøy konsert!

LES OGSÅ: –Runk meg til du kommer og la meg være

Powered by Labrador CMS