HJEMMEEKSAMEN: Alle eksamener på NTNU har vært hjemmeeksamen de siste to semestrene.
HJEMMEEKSAMEN: Alle eksamener på NTNU har vært hjemmeeksamen de siste to semestrene.

I dette faget fikk nesten alle A på eksamen

For andre semester på rad har skriftlige eksamener blitt droppet av NTNU. Det har gitt sjokkerende positive effekter for noen studenter.

Publisert Sist oppdatert

Anne Borg annonserte i starten av november at alle høstens eksamener skulle gjennomføres digitalt. I emnet TFY4195, introduksjonsemnet til optikk, ga dette en ekstrem endring i karaktersnittet denne høsten. Snittet på emnet gikk nemlig fra D og C de siste tre høstsemestrene til A i høstsemesteret 2020. Denne gang fikk over 60 prosent av studentene A på eksamen.

I emnet TFY4195 fikk over 60 prosent av studentene A på eksamen.
I emnet TFY4195 fikk over 60 prosent av studentene A på eksamen.

– Eksamensresultatene for 2019 og 2020 kan ikke sammenlignes. Det har vært en stor omlegging i eksaminasjon i kurset, og vi mistenker ikke tilfeller av juks, skriver instituttleder for fysikk Erik Wahlström i en SMS.

NTNU bestemte seg for at alle høstens eksamener skulle bli gjennomført digitalt etter frykt for at fysisk oppmøte til skriftlige eksamener kunne føre til økt smittespredning. I en undersøkelse i høst svarte blant annet 50 prosent av NTNU-studenter at de ville møte opp til eksamen, selv om de hadde symptomer.

– Ansatte og studenters helse og sikkerhet har alltid førsteprioritet. Samtidig har studentene krav på å få gjennomført utdannelsen sin. Derfor har vi nå besluttet å ikke gjennomføre skriftlig eksamen med tilsyn, sa NTNUs rektor Anne Borg i en pressemelding den gang.

LES OGSÅ: IE-fakultetet dropper kontrollsamtaler etter hjemmeeksamen

Økning i antall tilfeller juks

Dette er ikke første sjokkerende resultatet fra de digitale eksamener i høst. I slutten av november ble 60 studenter ble tatt for juks under en jus-eksamen. Samtidig så NTNU en økning i antall tilfeller av juks under eksamenen våren 2020. Prorektor for utdanning, Marit Reitan, mente da at digitale eksamener kunne være årsaken til det økte antall tilfeller av juks.

– Ut i fra de forutsetningene vi hadde, skal vi være svært fornøyd med at det ble eksamen, fortalte Reitan til Under Dusken den gangen.

For vårsemesteret 2021 har NTNU allerede bekreftet at alle eksamener denne våren vil bli digitale.

– For å sikre sikre at vårens eksamener blir forutsigbare både for studenter og faglærere, har rektor bestemt at det ikke vil bli avholdt skriftlig eksamen med tilsyn (skoleeksamen) i vårsemesteret 2021, sier NTNU i sin pressemelding.

Powered by Labrador CMS