I disse lokalene håper man å kunne vaksinere opp mot 10.000 personer i uka.

Eksamenslokale skal brukes til massevaksinering

Trondheim kommune har inngått en avtale med NTNU om bruk av lokalene på Sluppen. Nå ser de også på muligheten for å bruke idrettssenteret på Dragvoll ved behov.

Publisert Sist oppdatert

I en pressemelding mandag skriver Trondheim kommune at eksamenslokalene på Sluppen skal fungere som byens første stasjon for gruppevaksinering. Dette etter avtale med NTNU, som ikke vil ta i bruk bygget dette semesteret i og med at alle eksamener skal avholdes digitalt. Det er planlagt å starte vaksinering i lokalene allerede 15. februar, og ved full drift skal man kunne vaksinere 10.000 personer i uka.

Viktig at det er tilgjengelig

Helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen i Trondheim kommune forklarer at både størrelsen og utformingen på lokale gjør at det passer til formålet.

– Vi bruker Sluppen fordi det tilfredsstiller en rekke kriterier som gjør at det egner seg som vaksineringslokale.

Kommuneoverlege Tove Røsstad på befaringen av lokalene på Sluppen.

Garåsen presiserer at lokalets tilgjengelighet kanskje er det aller viktigste. I ukene fram mot 15. februar jobbes det for å legge til rette for trafikkavvikling og parkering i området.

Rektor Anne Borg ved NTNU sier at det er viktig for NTNU å bidra til at vi kommer ut av koronakrisen.

– Det å få i gang en massevaksinasjon er helt avgjørende i denne sammenheng, og da er det en selvfølge for oss å stille lokaler til rådighet når vi har muligheten. Dette kommer i neste omgang både våre studenter og ansatte og hele samfunnet til gode, skriver Borg i en e-post til Under Dusken.

LES OGSÅ: Usikkert for omfanget av fysisk undervisning ved NTNU våren 2021

20.000 kan vaksineres hver uke

Nå før oppstart er allerede 40 personer i gang med forberedelsene, og ved full drift vil 100 mennesker bemanne vaksinasjonslokalene sju dager i uka. Det er anslått at inntil 20.000 personer kan vaksineres hver uke i Trondheim, og da halvparten av dem på Sluppen.

Tirsdag rapporterte blant annet NRK at vaksinen AstraZenecas er forsinket grunnet feil i produksjon. Vaksinen blir trolig EU-godkjent fredag og Norge var lovet 2 millioner doser før sommeren. Nå er leveransen redusert med 90 prosent.

Det presiseres i pressemeldingen at det anslåtte antallet stor grad avhenger av tilgangen på vaksiner.

– Hvis vi får nok vaksiner er planen å vaksinere 150.000 innbyggere med to doser innen sankthans i år, forteller Garåsen.

Lokalene må spesialtilpasses

Da NTNU åpnet Eksamenshuset på Sluppen i 2018 var det norges største eksamenslokale, som på sine om lag 2500 kvadratmeter kan romme 2 800 studenter på samme tid. Rådgiver Runar Asp i kommunedirektørens fagstab skriver at det likevel er mye som skal på plass før lokalene kan brukes.

Rådgiver Runar Asp i kommunedirektørens fagstab forklarer at lokalene må spesialtilpasses formålet.

I tillegg til vaksine-avlukkene må avstander måles opp, trafikkbildet utredes, og flere hundre stoler med stofftrekk byttes ut med mer smittevernvennlige stoler i plast.

– Lokalene må spesialtilpasses formålet. Det er en svært omfattende jobb, skriver Asp i kommunens pressemelding.

Lokalene skal innredes med 20 avlukker i halvannen til to meters avstand, der folk både skal bli vaksinert og sitte i foreskrevne 20 minutter for observasjon etter selve sprøytestikket.

Planlegger bruk av idrettsbygget på Dragvoll

I tillegg til eksamenslokalene på Sluppen og lokaler på Statens Hus, forteller helse- og velferdsdirektøren at Dragvoll idrettssenter er et mulig lokale for gruppevaksinasjoner.

– Idrettshallen tilfredsstiller også kriteriene, med tanke på størrelse, utforming og tilgjengelighet. Også her er det enkelt å komme seg til og fra lokalet, poengterer Garåsen.

Han forsikrer at det vil bli tilbudt alternative lokaler til de som benytter idrettssenteret fra før, dersom de velger å ta det i bruk til massevaksineringen av Trondheims befolkning.

LES OGSÅ: Dette må du vite om Nybygget på Samfundet

Powered by Labrador CMS